logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić RDS w radiu Clarion w Citroenie C3? Szukam instrukcji obsługi

garopan 12 Gru 2006 19:33 4533 6
REKLAMA
  • #1 3323994
    garopan
    Poziom 1  
    mam prosbe niech ktos czyli uzytkownki c3 powie mi jak uruchomic w clarionie w c3 RDS bo mi nie chce nic wyswietlac - ewentualnie moze ktos ma instrukcje obslugi tego radia - z gory dziekuje. kontakt ze mna gg 1707968 lub na poczte garopan(_at_)interia.pl - jacek
  • REKLAMA
  • #2 3325321
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Praktycznie nie spotkałem się z markowym radiem w którym trzeba włączać RDS, zawsze RDS nie włącza się (dekoder nie jest w stanie zdekodować ukrytej w sygnele radia informacji tekstowej) gdy sygnał z anteny jest zbyt słaby lub zakłócony.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3330408
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Jeśli to radio Clariona to możliwe że padake zalicza głowica.
    Standardowa awaria czipu-kombajnu Philipsa.
  • #4 3335551
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Zgłoś sie do serwisu Citroena , tam powinni rozwiązać ten problem. Standardowo jest wczytana inna opcja rds-u niż na europe wschodnią i radio na nasz rds nie reaguje. Można to czywiście też zrobić samemu jeśli sie wie gdzie i jak dokonać odpowiednich zmian.
  • REKLAMA
  • #5 3335929
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Ja uważam,że jednak kol. sq6ade jest najbliższy prawdziwej przyczyny problemu. Tunery ( a właściwie te nieszczęsne czipy w nich) padają nagminnie.
  • REKLAMA
  • #6 3337519
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Też raczej obstawiałbym tuner - zachciało się firmom cyfrowego przetwarzania sygnału i nowe radia często przez to tracą poprawny odbiór (a czy ktoś pamięta aby tyle problemu było ze starszymi grajkami?).
  • #7 3343728
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Tam jest analogowy tuner (chodzi o tor sygnału) na jakimś SAA**** czy coś w ten deseń.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z uruchomieniem funkcji RDS w radiu Clarion w Citroenie C3 najczęściej wynika z problemów sprzętowych lub konfiguracji. RDS nie wymaga ręcznego włączania, lecz jego działanie zależy od jakości sygnału antenowego – przy słabym lub zakłóconym sygnale dekoder RDS nie wyświetla informacji. Częstą przyczyną braku działania RDS jest uszkodzenie tunera radiowego, zwłaszcza układu scalonego (chipu) odpowiedzialnego za odbiór sygnału, często produkcji Philipsa. W radiu Clarion stosowany jest analogowy tor sygnału z tunerem opartym na układzie SAA****. Możliwe jest również, że radio ma ustawioną niewłaściwą opcję regionalną RDS (np. inną niż europejską wschodnią), co powoduje brak reakcji na lokalne sygnały RDS. Rozwiązaniem może być wizyta w serwisie Citroena lub samodzielna zmiana ustawień, jeśli użytkownik zna odpowiednie procedury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA