logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera JVC GR-D320E - jak usunąć poziome paski podczas nagrywania?

toman66 12 Gru 2006 21:16 5134 19
REKLAMA
  • #1 3324425
    toman66
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam taki problem, nowka kamera JW, nowa tasma. W czasie nagrywania i pozniejszego odtwarzania widoczne sa poziome 4 paski, jakby szumow, snierzenia. Nie wiem dokladnie jak to opisac, kamera byla nowa jak i tasma do niej, ustawienia sa ok. Moze pozostaje jakas regulacja glowicy?
    Jak to zrobic?
    Z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3324590
    Marocy
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Wygląda to na zabrudzoną głowicę.
  • REKLAMA
  • #3 3324744
    toman66
    Poziom 11  
    Moze tak byc, ale kamera jest nowa nieuzywana, a jest tu jakas mozliwosc regulacji glowicy?
  • #4 3326255
    Marocy
    Poziom 17  
    Przy nowej kamerze bardziej prawdopodobne jest zabrudzenie głowicy niż rozregulowanie. Chyba, że jest po upadku lub innej ingerencji w mechanikę.
  • #5 3332122
    toman66
    Poziom 11  
    Witam niestety dzisiaj zakupilem kasete czyszczaca i nic dalej to samo czy moge w wlasnym zakresie ustawic glowice bo niewidze tam nigdzie zadnej srubki do regulacji
  • #6 3333583
    Marocy
    Poziom 17  
    Nie radze samemu bawić się w regulacje jeśli nie ma się doświadczenia. Jeśli kamera jest nowa, to istnieje coś takiego jak gwarancja i z niej należy skorzystać.
  • #7 3334000
    toman66
    Poziom 11  
    istnieje ta kamera jest wygrana z popularnego napoju ;] i mam watpliwosci co do jakosci moze tez ktos z was ma taki problem??/
  • #8 3334053
    Marocy
    Poziom 17  
    Jeśli to jest wygrana, to powinieneś dostać wypisaną gwarancję wraz z dowodem przekazania upoważniającym do realizacji tej gwarancji. Zadzwoń na infolinię JVC i zapytaj o warunki naprawy w takim przypadku jak Twój.
  • REKLAMA
  • #9 3339552
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Zanieczyszczona jedna z głowic lub gorzej, ktoś próbował czyścić i złamał(ukruszył) rdzeń np. wacikiem. Rzecz w relacji klient-gwarant.
  • #10 3342710
    toman66
    Poziom 11  
    Zobacze kupie jeszcze jedna kasetke mini dv moze to byc wina takze kasety jesli nie jade do serwisu dziekuje powiadomie co jest grane
  • #11 3491544
    toman66
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    minelo juz troche czasu i nareszcie kamera wrocila z serwisu a tam w karcie gwarancyjnej wpis wymiana ale czego to juz nikt nieumie powiedziec napewno nie calej kamery ale pojawil sie teraz nowy problem , zostala zmieniona paczka z jezykami mowiac prosciej znikna z menu leangue jezyk polski !!! i tu moje pytanie czy poradze zrobic to jakos sam czy znowu musze oddac kamere na pare tygodni do serwisu ???
    Dziekuje Wszystkim

Moderowany przez oldboy:

Pisownia, regulamin

• #12 3496403
    Sting
    Specjalista - kamery
    To bardzo ciekawe. Ciekawi mnie co wymienili (powinien być jakiś zapis). To co zmienili, to już ich problem aby tobie dostarczyć produkt zgodny z zakupionym(zanik PL?). Prawdopodobnie zostało wymienione oprogramowanie i z tego co piszesz to niezbyt się powiodło.
  • #13 3497163
    toman66
    Poziom 11  
    Jest mozliwosc zdobycia takiego oprogramowania i wgrania go samemu ? Nie chce juz czekac az kamera zjezdzi pol Polski co bedzie trwalo kilka tygodni tak jak mialo to miejsce wczesniej.
  • REKLAMA
  • #14 3521818
    ODDO
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ja mam niestety ten sam problem. W czasie nagrywania coś dzieje się z dźwiękiem, strasznie chuczy i trzeszczy. Czasami nagrywa się bez zakłóceń ale bardzo rzadko. Kamera jest nowa i w sumie żałuję że nie kupiłem innej firmy...
  • #15 3525621
    Sting
    Specjalista - kamery
    Mam wrażenie, że to kwestia połączeń gniazd SMD (elektronika-mechanizm) i lutowania bezołowiowego co coraz bardziej zacznie dotykać użytkownika i serwisantów.
  • #16 3526392
    toman66
    Poziom 11  
    Kamerka poszla znowu do Krakowa, dowiedzialem sie ze byla tam wymieniana plyta glowna? pewno elektronika tylko nikt nie umie powiedziec dlaczego stracil sie jezyk Polski.
    Przy okazji - wielkie minusy dla serwisow z Katowic i Sosnowca, totalne olewanie klienta, niedoinformowanie, one powinny sie nazywac puktami przyjec sprzetu a nie serwisami skoro i tak wszystko wysylaja do Krakowa.
  • #17 3537552
    rtvom
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Chciałbym dodać dla wszystkich zainteresowanych
    wnioski, których tu niestety brak:
    1. Uczulam na nadmiernym używaniem taśm czyszczących
    gdyż skutecznie przyspieszają bądź wręcz uszkadzają głowice wideo
    Uwaga kasety czyszczące nadają się jedynie do użycia doraźnego,
    zawsze zalecam, czyszczenie w/g opcji serwisowych.
    2.Wszelkie usterki nawet dość nowych kamer są spowodowane wadami
    technologii, szczególnie wysychającymi kondensatorami i nie tragizujmy
    problem mają wszystkie firmy, więc w tym przypadku należy wybierać
    firmy znane z pewna gwarancją, a zdarzyć się może przecież wszystko.
    Rada= używaj do oporu na gwarancji, nie będziesz miał pretensji, że nie
    zdążyłeś jej jeszcze użyć , a już wysiadła, a jak masz gwarancję jesteś
    wygrany.
  • #18 3554651
    Sting
    Specjalista - kamery
    toman66 - czy już odebrałeś kamerę i jak działa? Czy wszystko jest OK?

rtvom - co to znaczy czyszczenie w/g opcji serwisowych?
    Problem wysychających kondensatorów to chyba jakaś pomyłka w tak świeżym produkcie. Firma JVC to nie chińszczyzna lecz znana marka (tak mi się wydaje, hmm). To kamera, tego się używa "od świąt".
  • #19 3555099
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Co do JVC to Cie niestety zmartwię. Jestem zawodowym operatorem kamer. Swego czasu kupiłem profesjonalną kamerę JVC GY-DV500 (kosztującą tyle co nowe auto) i wyobraz sobie ze na DZIEN DOBRY miała uwalone matryce CCD (5-6 hot pixeli). Wymieniłem ją na 2 kolejne egzemplarze i ...to samo ;)
    Na cale szczescie udało mi sie wymienic na odpowiednik firmy SONY - zero problemów. Koledzy, ktorzy pozniej poszli w nowszy model (GY-DV5000) też klnęli na czym swiat stoi (kiepska mechanika, słabe matryce CCD - wprawdzie wyprodukowane przez SONY ale za to były to te egzemplarze ktore nie przeszły /w SONY/ kontroli jakości - a chłopaki z JVC kupili je "na wagę" za parę centów od sztuki)
    Podobne przeboje mieli tez moi znajomi z magnetowidami tej firmy (głównie cyfrowymi)

Od tej pory omijam JVC jak najszerszym łukiem.
    Przy obecnie panującym pędzie do bezmyslnego cięcia kosztów produckji, prowadzącego NIECHYBNIE do drastycznego obnizenia jakosci, trwałosci a nawet wizualnej atrakcyjności produktów - trudno obecnie polecić jakiś sensowny wybór...
    Osobiscie do celów prywatnych kupiłem sobie 2 lata temu kamerkę Sony PC1000 - jestem z niej bardzo zadowolony aczkolwiek dziś...nie widzę w ofercie SONY nic wartego uwagi. Wszystko klepane na kolanie...

Sorki za mały offtop ;)
  • #20 3555471
    toman66
    Poziom 11  
    Raczej tez wybieram inne firmy a ta kamerka zostala wygrana ale prywatnie 10 zl bym za nia niedal , a do tego slabo rozwinieta siec serwisowa zgroza

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kamerą JVC GR-D320E polega na pojawianiu się poziomych pasków podczas nagrywania i odtwarzania, co może wskazywać na zabrudzoną lub uszkodzoną głowicę wideo. Pomimo użycia nowej taśmy i kasety czyszczącej, problem nie ustąpił. Regulacja głowicy jest trudna do wykonania samodzielnie, gdyż brak jest widocznych śrubek regulacyjnych, a niezalecane jest samodzielne ingerowanie bez doświadczenia. Kamera była nowa, jednak możliwe są wady fabryczne lub uszkodzenia mechaniczne, które powinny być rozpatrywane w ramach gwarancji. Po serwisie wymieniono nieznany element (prawdopodobnie płytę główną lub oprogramowanie), co spowodowało utratę języka polskiego w menu. Użytkownicy wskazują na możliwe problemy z lutowaniem bezołowiowym i jakością komponentów w produktach JVC, co może wpływać na trwałość i jakość nagrań. Zaleca się korzystanie z gwarancji i ostrożność przy stosowaniu kaset czyszczących, które mogą uszkodzić głowice. Dyskusja podkreśla również słabą sieć serwisową i długi czas napraw w Polsce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA