Co do JVC to Cie niestety zmartwię. Jestem zawodowym operatorem kamer. Swego czasu kupiłem profesjonalną kamerę JVC GY-DV500 (kosztującą tyle co nowe auto) i wyobraz sobie ze na DZIEN DOBRY miała uwalone matryce CCD (5-6 hot pixeli). Wymieniłem ją na 2 kolejne egzemplarze i ...to samo
Na cale szczescie udało mi sie wymienic na odpowiednik firmy SONY - zero problemów. Koledzy, ktorzy pozniej poszli w nowszy model (GY-DV5000) też klnęli na czym swiat stoi (kiepska mechanika, słabe matryce CCD - wprawdzie wyprodukowane przez SONY ale za to były to te egzemplarze ktore nie przeszły /w SONY/ kontroli jakości - a chłopaki z JVC kupili je "na wagę" za parę centów od sztuki)
Podobne przeboje mieli tez moi znajomi z magnetowidami tej firmy (głównie cyfrowymi)
Od tej pory omijam JVC jak najszerszym łukiem.
Przy obecnie panującym pędzie do bezmyslnego cięcia kosztów produckji, prowadzącego NIECHYBNIE do drastycznego obnizenia jakosci, trwałosci a nawet wizualnej atrakcyjności produktów - trudno obecnie polecić jakiś sensowny wybór...
Osobiscie do celów prywatnych kupiłem sobie 2 lata temu kamerkę Sony PC1000 - jestem z niej bardzo zadowolony aczkolwiek dziś...nie widzę w ofercie SONY nic wartego uwagi. Wszystko klepane na kolanie...
Sorki za mały offtop