Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV SANYO C14EA13EX - nie włącza sie tylko piszczy.

pudl 12 Dec 2006 23:23 1593 3
    pudl
    Level 14  
    Witam!
    Mam telewizor Sanyo C14EA13EX który po włączeniu zasilania głównego tylko piszczy i nic nie robi. Nie reaguje na pilota, z głośnika nie dobiega żaden dźwięk. Sprawdziłem tranzystor Q432 - wydaje sie być ok (55ohm miedzy C-E), rezystor R555 - tez jest ok (sugerowano te usterki w innych postach). W okolicach C563 i C561 jest coś wylane - pewnie jeden z kondensatorków ale żaden nie ma zwarcia także chyba nie to jest główna przyczyna usterki (moge sie oczywiście mylić - jest to mój pierwszy naprawiany TV ;) ) choć na pewno je tez wymienie. I fakt który mnie zdziwił troche - między C-E tego tranzystora 432 na płycie głównej jest praktycznie zwarcie - miernik pokazuje 0.8ohma. Bardzo prosze o jakieś rady co może byc nie tak!
    Pozdrawiam!!
    Tomek K
    Level 17  
    Musisz mieć jakieś zwarcie,odpinaj po kolei to co jest na trasie kolektora.Sprawdż czy nie przywiera jakaś dioda.
    rroman
    Level 29  
    Witam!
    Te elektrolity należy wymienić na pierwszym miejscu, dokładnie wyczyścić płytę z wylanego elektrolitu, następnie co do tranzystora nie mam przed sobą schematu, ale jest możliwe, że hot ma wbudowany rezystor wewnętrzny i dlatego jest niby zwarcie pomiędzy E,a C ww tranzystora.
    Pozdrawiam.
    motyl22
    Level 27  
    myśle że powinieneś wylutować tego HOT-a i dokładnie go sprawdzić. może i nie jestem tak doświadczony jak pozostali ale jak tylko usłyszałem pisk przetwornicy to już miałem pewność że padł własnie HOT i zawsze bezbłednie :) pozdrawiam no i jak radzą koledzy nie zapomnij o tych wylanych i nie tylko kondensatorach. poszukaj czy jakis nie jest wybrzuszony a w B+ i po pierotnej w przetwornicy wymie ń je profilaktycznie