Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV SANYO C14EA13EX - nie włącza sie tylko piszczy.

pudl 12 Dec 2006 23:23 1575 3
  • #1
    pudl
    Level 14  
    Witam!
    Mam telewizor Sanyo C14EA13EX który po włączeniu zasilania głównego tylko piszczy i nic nie robi. Nie reaguje na pilota, z głośnika nie dobiega żaden dźwięk. Sprawdziłem tranzystor Q432 - wydaje sie być ok (55ohm miedzy C-E), rezystor R555 - tez jest ok (sugerowano te usterki w innych postach). W okolicach C563 i C561 jest coś wylane - pewnie jeden z kondensatorków ale żaden nie ma zwarcia także chyba nie to jest główna przyczyna usterki (moge sie oczywiście mylić - jest to mój pierwszy naprawiany TV ;) ) choć na pewno je tez wymienie. I fakt który mnie zdziwił troche - między C-E tego tranzystora 432 na płycie głównej jest praktycznie zwarcie - miernik pokazuje 0.8ohma. Bardzo prosze o jakieś rady co może byc nie tak!
    Pozdrawiam!!
  • #2
    Tomek K
    Level 17  
    Musisz mieć jakieś zwarcie,odpinaj po kolei to co jest na trasie kolektora.Sprawdż czy nie przywiera jakaś dioda.
  • #3
    rroman
    Level 29  
    Witam!
    Te elektrolity należy wymienić na pierwszym miejscu, dokładnie wyczyścić płytę z wylanego elektrolitu, następnie co do tranzystora nie mam przed sobą schematu, ale jest możliwe, że hot ma wbudowany rezystor wewnętrzny i dlatego jest niby zwarcie pomiędzy E,a C ww tranzystora.
    Pozdrawiam.
  • #4
    motyl22
    Level 27  
    myśle że powinieneś wylutować tego HOT-a i dokładnie go sprawdzić. może i nie jestem tak doświadczony jak pozostali ale jak tylko usłyszałem pisk przetwornicy to już miałem pewność że padł własnie HOT i zawsze bezbłednie :) pozdrawiam no i jak radzą koledzy nie zapomnij o tych wylanych i nie tylko kondensatorach. poszukaj czy jakis nie jest wybrzuszony a w B+ i po pierotnej w przetwornicy wymie ń je profilaktycznie