logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megabajt MGB-350ATXP4 - zasilacz nie startuje, zakłócenia na 5V standby

Shootah 12 Gru 2006 23:57 7335 7
REKLAMA
  • #1 3325218
    Shootah
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zabrałem się za naprawę zasilacza MGB-350ATXP4 - uprzedzam, że robię to bardziej dla sportu, nie zamierzam go wkładać do swojego kompa. Budowa tego sprzętu jest identyczna jak na tym schemacie : LinkZasilacz po zwarciu PS-ON do masy nie startuje, nie widać żadnych oznak spalenia ani wybrzuszenia kondensatorów. Napięcie 5V stand-by jest, zasilanie 5V układu scalonego 2003 również.

Jednak na oscyloskopie widać bardzo duże zakłócenia wysokiej częstotliwości na tym napięciu. Sprawdziłem częstościomierzem, że mosfet sterujący przetwornicą standby chodzi na ok. 170 kHz (oscyloskopem nie mogę zobaczyć szczegółów bo ma za małe pasmo niestety).

Te 170 kHz to jak na mój gust sporo za dużo, więc podejrzewam, że coś padło w układzie przetwornicy standby. Na wyjściach sterujących układu scalonego 2003 (pin 7 i 8) mierzę chyba jakieś zakłócenia wysokiej częstotliwości, w każdym razie nie ma tam przebiegu PWM 30 kHz jak sugeruje schemat. Na razie pomierzyłem tranzystory i diody na radiatorach na zwarcie, ale wszystkie są ok.
    Proszę o pomoc bardziej wtajemniczonych :D
  • REKLAMA
  • #2 3325677
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3817
    Witam!
    Więc odpal zasilacz poprzez żarówkę 40-60W szeregowo w piętą od strony sieci 230V. :idea:
    Poniekąd podajesz że :
    "Napięcie 5V standby jest"
    po czym stwierdzasz:
    "więc podejrzewam, że coś padło w układzie przetwornicy standby"
    "Skoro stwierdziłeś:Na razie pomierzyłem tranzystory i diody na radiatorach na zwarcie ale wszystkie są ok. "

:arrow: ... to jeszcze przynajmniej zrób porządne pomiary na: Q6,Q5 oraz podaj napięcia na nogach 2003 przed za sterowaniem (zielony do masy) i po ...
    Jaka jest wartość napięcia PS-ON ?
    Popatrz i sprawdź na L3 czy nie masz zwarcia między zwojowego i jaki jest stan , poprawna wartość elektrolitów wyjściowych we wszystkich gałęziach...
    Pozdrawiam Brać lutującą ! :D
  • REKLAMA
  • #3 3326468
    Shootah
    Poziom 12  
    Szukam dalej... test z żarówką : przy włączaniu zasilania zaświeca się na chwile i gaśnie. Przy zwarciu PSON do masy miga cyklicznie. To naprowadziło mnie na jakieś zwarcie, i rzeczywiście zwarta jest podwójna dioda S10C40C. Wczoraj w nocy musiałem ją pominąć przy pomiarze :D Sprawdziłem, że ta dioda ma max 10A więc chyba trochę zbyt oszczędnie jest tam założona skoro na naklejce podają 30A na linii 5 V :D W sklepie blisko mnie powinni mieć MBR2045CT - jest 20 A więc pewnie będzie ok ?
    Jeszcze jedno pytanie - myślę nad profilaktyczną wymianą jakiś kluczowych kondensatorów : na pewno tych na wyjściu 5 i 12 V, może jeszcze inne ?
    Czy powinny być to kondensatory niskoimpedancyjne ?
    Jest jakiś dobry sposób na sprawdzanie kondensatorów - wystarczy zmierzyć pojemność miernikiem ?
    Kupiłem i zalutowałem MBR2060CT - zasilacz wstał, napięcia w normie. Podłączyłem oscyloskop na linie wyjściowe i szok... olbrzymie szpilki chwilami o amplitudzie do 10 V. Przyczyną awarii okazał się zatarty wentylator więc kondensatory też mogły paść z przegrzania ?
  • REKLAMA
  • #4 3328930
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Kondensatory elektrolityczne do wymiany, należy też wstawić te, na które jest miejsce, a których nie zamontowano, i zamienić zwory na dławiki.

Dobrze byłoby też zwiększyć powierzchnię radiatorów. Ten model Megabajta (z układem scalonym 2003) po takich modyfikacjach jest nienajgorszy. I jesli na radiatorze jest ustrojstwo z 2 diod na blaszce, zastąp to czymś normalnym.
  • REKLAMA
  • #5 3330593
    Shootah
    Poziom 12  
    Dzięki za uwagi, w najbliższym czasie wymienię kondensatory i zobaczę co to zmieni. Dokładnie jak piszesz są dwie diody zlutowane razem katodami i przykręcone blaszką do radiatora, ciekawe jaki prąd wytrzymują :D
  • #6 3330648
    k4be
    Poziom 31  
    Diody są 3A, w praktyce wytrzymują 6 do 8.
  • #7 4263332
    tomato1508
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Naprawiam właśnie taki model tylko nie wiem która to dioda na schemacie. Czy to ta za T1 czy PSR10C40CT

prosze o szybką odp
  • #8 4263349
    k4be
    Poziom 31  
    Tam są dwie albo trzy diody, o oznaczeniu takim samym albo podobnym do podanego przez ciebie (ale być może jedna z nich jest złożona z dwóch osiowych, jak napisano wyżej).

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Megabajt MGB-350ATXP4 nie uruchamia się po zwarciu PS-ON do masy, mimo obecności napięcia 5V standby i zasilania układu scalonego 2003. Na linii 5V standby występują silne zakłócenia wysokiej częstotliwości około 170 kHz, co wskazuje na uszkodzenie przetwornicy standby. Pomiar tranzystorów i diod na radiatorze nie wykazał zwarć, jednak podwójna dioda S10C40C okazała się zwarta i została wymieniona na MBR2060CT, co przywróciło napięcia w normie, choć na wyjściach pojawiły się duże impulsy zakłóceniowe. Zalecana jest wymiana kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza niskoimpedancyjnych na liniach 5V i 12V, oraz montaż brakujących elementów i zamiana zworek na dławiki. Warto również zwiększyć powierzchnię radiatorów i wymienić dwie diody zlutowane katodami na radiatorze na elementy o wyższej wytrzymałości prądowej. Model ten po takich modyfikacjach działa stabilniej. W dyskusji pojawiły się pytania o identyfikację diod na schemacie oraz sugestie dotyczące ich wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA