logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wąż świetlny 24m z programatorem – czy można przedłużyć kabel przed sterownikiem?

Gaco 13 Gru 2006 13:35 3462 5
REKLAMA
  • #1 3326411
    Gaco
    Poziom 11  
    tematyka znana ale problem jest...
    Kupiłem węża świetlnego (takiego na choinkę - na zewnątrz) nic wielkiego po prostu w rurce z pcv żaróweczki które mogą mrugać dzięki dołączonemu programatorowi z 8 funkcjami "mrygania". Długość węża 24 metry. Wszystko fajnie tylko ja tym wężem chcę opleść choinkę na zewnątrz a podłączenie do gniazedka chcę mieć w domu a długość kabla zasilającego ma tylko koło 1m. Teoretycznie nic prostszego - po prostu przedłużka. Tylko tu się pojawia małe ale. Bo ja sterownik chciałbym mieć w domu !!!
    I teraz czy mogę przeciąć kabel zasilający przed sterownikiem (od strony części świecącej - tam są trzy żyły) dołożyć żądaną ilość kabla i znowu włączyć w układ sterownik czy nie??
    Gdzieś czytałem że sterowniki są dobierane do określonej długości węża ale czy to chodzi o jego długość całkowitą czy tą "czynną" - czyli z żaróweczkami?
    Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za sugestie jak postapić? Powiem szczerze elektronikiem jestem marnym ale pewne rzeczy potrafię zrobić...
    Załączam przykładowe zdjęcie tego sterownika...
    Dzięki za odpowiedzi
    Wąż świetlny 24m z programatorem – czy można przedłużyć kabel przed sterownikiem?
  • REKLAMA
  • #2 3326507
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Wg mnie śmiało możesz tak zrobić. :D Tylko pamiętaj o b. dobrej izolacji w miejscach łączenia i nie pomyl żył bo jak pomylisz to możesz liczyć na straty pieniężne.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3333110
    Gaco
    Poziom 11  
    No cóż podpowiedzi nie ma zbyt wiele dlatego dzięki Ci pol102 za Twoje słowa otuchy i sugestię. Jutro wielki dzień będę próbował to podłączyć - mam nadzieję, że się uda i nie będzie problemów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3333662
    pol102
    Teoria mówi że długość samego kabla doprowadzającego zasilanie nie ma na to wpływu na cokolwiek, praktyka mówi to samo. Co do twoich wątpliwości odnośnie długości to powiem tak: sterowniki są dobierane do długości SAMEGO węża, nic więcej// im dłuższy wąż tym większy pobór prądu
  • REKLAMA
  • #5 3343709
    Gaco
    Poziom 11  
    No cóż ... Może to kogoś zainteresuje może komuś się przyda...

W każdym razie informuję, że przedłużyłem węża na odcinku pomiędzy częścią świecącą a kontrolerem mniej więcej o jakieś 18m, podłączyłem zachowując tą samą kolejność żył i ... jak na razie wszystko działa OK:D.
    Mam nadzieję, że tak będzie przez cały okres świąteczny ... a może nawet nie jeden.

Zastanawiając się nad tym wychodziłem z tego samego założenia co pol102 a mianowicie, że znaczenie ma długość samej części świecącej (pracującej) węża a nie długość jego zasilania.

W każdym razie dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
  • #6 3344737
    pol102
    Tak jak myślałem :D: czyli wszystko OK :D: a to znaczy że wreszcie komuś pomogłem co mnie ogromnie cieszy
    Pozdro i Wesołych Świąt
REKLAMA