logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność pobierania muzyki z eMule – jak wygląda kwestia praw autorskich?

slodka22 13 Gru 2006 14:45 1915 3
REKLAMA
  • #1 3326644
    slodka22
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Napiszcie mi proszę czy ściąganie muzyki na emulu jest nie legalne?
  • REKLAMA
  • #2 3326694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3329958
    studi
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Z tego co moja znajomość tematu sięga to sam proces pobierania nie jest nielegalny, nielegalne jest natomiast publiczne rozpowszechnianie utworów więc do odpowiedzialności może zostać pociągnięta osoba która takie pliki udostępnia a nie pobiera.

Dodatkowo była chyba taka klauzula w prawie autorskich, że pliki takie można pobierać wyłącznie w celu zapoznania się z materiałem i po maksymalnie 72 godzinach powinny zostać usunięte z komputera.

Tak jak pisałem wyżej zastrzegam, że może nie być to obecny stan prawny, ale wydaje mi się, że tak jest. Postaram się odnaleźć odpowiednią podstawę prawną i ją tu przytoczyć.

Pozdrawiam

------------------------------

Trochę googla i znalazłem bardzo ciekawy artykuł opisujący tą sprawę, przytoczone są tam fragmenty zarówno amerykańskiego jak i polskiego prawa autorskiego opisujące szczegółowo kiedy tak pobrane pliki są legalne a kiedy nie, zapraszam do lektury
    Pobieranie muzyki z Sieci

Pozdrawiam
  • #4 3331027
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    MUsze powiedziec ze przeczytalem ten artykul i wcale nie jestem duzo madrzejszy... Ach Ci prawnicy
REKLAMA