logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KOnica 7130 i 7145 zaciecia tylko A3 i tylko 2 strona

fidelio 17 Gru 2007 18:33 1842 14
REKLAMA
  • #1 4597835
    fidelio
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam w serwisie KONICA 7135 i 7145 . Maszyny pracują i wszysto jest oki. Podczas kopiowania A3 i tylko drugiej strony, kartka staje na drzwiczkach w maszynie. Jeszcze przed piecem.
    Mam wiele takich maszyn ale dwie robią to samo. Proszę o jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 4598385
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    czy kartka wchodzi do pieca? i jaki jest kod zacięcia ??
  • #3 4598660
    fidelio
    Poziom 12  
    własnie ze do pieca nie dochodzi nawet. Czasami słychać jak rolki próbują ją pociągnąć i wtedy robi się zacięcie
  • REKLAMA
  • #4 4598904
    sebono
    Poziom 23  
    kod zacięcia podaj , czy kartka zatrzymuje się przed utrwalaniem (za koszem głównym ), na registracji ?
  • #6 4605692
    le5ny
    Poziom 12  
    umyj rolki w duplexie sprawdź czy nie ma przebicia na drzwiczkach ,wsadz swiezy papier a3 i sprawdz
  • #7 4613400
    fidelio
    Poziom 12  
    Wszstkie podstawy typu umycie rolki, inny papier itp robie przed zadawaniem pytań. Zadałem pytanienie na elektrodzie bo robią mi tak samo dwie maszyny z tej samej rodziny tak samo skonstruowane z różnicą prędkości. Sądze że jeżeli dwie maszyny robią to samo to na ilość takich maszyn w Polsce na pewno miał ktoś identyczny problem z maszyną. Liczę że ten ktoś mi pomoże w rozwiązaniu problemu . Tym bardziej że wygląda to na powtarzajacy się problem
  • REKLAMA
  • #8 4613928
    sebono
    Poziom 23  
    sebono napisał:
    kod zacięcia podaj , czy kartka zatrzymuje się przed utrwalaniem (za koszem głównym ), na registracji ?
    jeśli chcesz pomocy to zrób to o co prosiłem wcześniej :D
  • #9 4862707
    TOMsm
    Poziom 2  
    Witaj. Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny?
  • REKLAMA
  • #10 4864406
    fidelio
    Poziom 12  
    Tak aktualny brak rozwiązania
  • #11 4992010
    scirocco
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Po otwarciu dolnych prawych drzwiczek, na samym dole masz przyklejoną listwę tak zwany ślizg (tuż obok kodu kreskowego) gdy się zdeformuje to zatrzymuje wychodzącą z duplexu kartkę A3.
    Tak miałem u siebie.
    Pozdrawiam
  • #12 5014915
    odtrutek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    miałem ten problem - były "skoszone" drzwi boczne podstawy. pomogło ich naprostowanie
  • #13 5015404
    sebono
    Poziom 23  
    a może wklej jakieś zdjęcia z zacięciem??
  • #14 5031410
    michal11897
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    mialem podobny problem, dwojaki, raz kleszczyl ozaraz po wyjsciu z pieca, a w innej maszynce na drzwiach. wiec jezeli za piecem to wymien zebatke ze sprzeglem w piecu, jest tak ktora obracac sie moze tylk ow jedna strone, w reku jest ok, ale podczas pracy ona sie nie sprawuje. w drugim przypadku zabrudzony czujnik ( ajk otworzysz klape to po prawej stronie z brzegu, lub bardzo mocno zabrudzone rolki przed wejsciem w rejestracje, nikt ich nie czysci bo ich nie widac, odkrec ta blaszke ktora zaslania rolki poboru z drugiej tacy i zajrzyj do srodka :) daj znac jak poszlo :) powodzenia
  • #15 5305648
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jeżeli problem jest tylko przy dupleksie to sprawdziłbym zębatki pod przednim plastkiem ( poniżej modułu bębna ) . Napędzane są one paskiem zębatym. Dwa razy miałem pękniętą zębatkę (czarną) w K7145

W K7130 wymieniałem silnik dupleksu. Z tyłu w lewym dolnym rogu.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W serwisowanych maszynach Konica 7135 i 7145 występuje problem zacięć papieru podczas kopiowania formatu A3, wyłącznie na drugiej stronie, gdzie kartka zatrzymuje się na drzwiczkach przed piecem utrwalającym. Problem dotyczy dwóch maszyn z tej samej rodziny, co sugeruje powtarzalność usterki. Proponowane przyczyny i rozwiązania obejmują: sprawdzenie kodu zacięcia, kontrolę czujników i ich dźwigni (możliwe luzy powodujące błędne wykrywanie papieru), czyszczenie rolek w module duplex, wymianę lub naprawę zdeformowanej listwy ślizgowej przy dolnych drzwiczkach, prostowanie bocznych drzwi podstawy, kontrolę i ewentualną wymianę zębatek napędu pod modułem bębna oraz silnika duplexu. Zwrócono uwagę na zabrudzone czujniki i rolki przed rejestracją oraz na możliwe uszkodzenia mechaniczne elementów napędowych, które mogą powodować zatrzymanie kartki przed piecem. Zalecane jest dokładne sprawdzenie mechaniki drzwiczek, czujników oraz elementów napędowych duplexu, zwłaszcza przy powtarzających się zacięciach na formacie A3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA