witam! a jak zasilanie układu? sprawdzone? kondensatory w okolicy pionu wymienione? diody sprawne? prawdopodobnie sam ot tak się nie spalił. jak to faktycznie układ to być może musisz go jeszcze raz wymienić ale zanim to zrobisz sprawdź te elementy. no i jeszcze zimne luty. Pozdrawiam
masz schemat? a ten 1.2 ohma to ze schematu wyczytałeś? bo jak go ubija to podejrzewam że poprzedni też był walnięty i jak odczytałeś kod? już mówiłem jak wymieniłeś układ bez reszty o której pisałem to już może być musztarda po obiedzie. dlatego pali rezystorka :/
Tak kod odczytałem ze schematu
Wymieniłem jeszcze raz TDA Obraz się pojawił
Ale mam poduszkę w miejsce r802 wstawiłem jakis 2,2 oma powinno być 047oma może być z tego powodu poduszka
✨ W telewizorze SONY KV-M252K pojawiła się pozioma linia na środku ekranu. Wymiana układu TDA8170 nie rozwiązała problemu. Sprawdzono zasilanie układu, kondensatory elektrolityczne w okolicy pionu oraz diody, które mogły wpływać na uszkodzenie TDA8170. Brak zasilania na nóżce 2 układu oraz spalona rezystancja 1,2 Ω (R530) wskazywały na zwarcie lub uszkodzenie elementów. Po ponownej wymianie TDA8170 obraz się pojawił, jednak zastosowanie rezystora o wartości 2,2 Ω zamiast 0,47 Ω (R802) mogło powodować efekt „poduszki” na ekranie. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana elektrolitów na 200 V, co przywróciło prawidłową pracę telewizora i usunęło poziomą linię na ekranie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.