logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KVM2521k – tylko pozioma kreska, brak obrazu, co wymienić w odchylaniu?

tiptop 24 Gru 2006 01:46 1365 4
REKLAMA
  • #1 3364791
    tiptop
    Poziom 10  
    witam mam problem z odchylaniem pionowym nie mam obrazu tylko kreska na srodku ekranu . Wczescniej juz wymienialem kondensatory bo u gory ekranu pojawialy sie cienkie linie.Teraz znowu sie popsul.Mam pytanie jakie czesci wymienic? Czy ktos moglby mi to wytlumaczyc lopatologicznie?Zakladam ze nie ma zimnych lutow.Szukalem na forum i znalazlem podobny watek tez cienka linia na srodku kineskopu i tak jak u mnie za nim na dobre sie popsul to po wlaczeniu pokazywala sie kreska a pozniej sie obraz rozszerzal teraz juz tylko kreska jest.Pomoc potrzeban od zaraz :)
  • REKLAMA
  • #2 3364881
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witaj,TV ma chassis AE1C.Za odchylanie pionowe odpowiada TDA8170 oraz elementy współpracujace.Musisz sprawdzić czy układ jest prawidłowo zasilany nap.26V.a jeżeli tego napięcia brak do idąc pościeżkach dojdziesz do diody i oporu zabzpiezjącego.Gdyby układ był prawidłowo zasilany to wtedy musisz sprawdzić imp.sterujące nim.Wymień TDA.Sony słynie z zimnych lutów i nie można "powiedzieć",że ich nie ma.Należy b.dokładnie przelutować okolice pionu,WN,stabiliztory i połacznia wielowtyków.Wierzę,że dasz soie radę.pozd.i wesołyh świąt
  • REKLAMA
  • #3 3379666
    tiptop
    Poziom 10  
    witam wymienilem tda8170 i nie pomoglo.Wydaje sie ze wwszystko jest dobrze polutowane, jak jest oznaczony ten opor zabezpieczajacy i dioda ; czy powinienem je wymienic. Prosze o opowiedz.
  • REKLAMA
  • #4 3379901
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Wymiana bez dokonania pomiarów nie ma sensu.Sprawdz tak jak napisałem,czy wystepuje napięcie 26V zasilające TDA.Jeżeli nie to idż po ściżce do elementów zasilajączch go i będzie to dioda oraz opór zabepieczajacy.Sprawdz miernikiem czy są sprawne.Sprawdz imp.zasilające TDA.pozdr.
  • #5 3380533
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Zasilanie podawane jest z 9pinu trafa WN.
    Oznaczenia oporu nie mogę odczytać (jakość schematu), dioda Q801,kondensator C801.
    Za diodą powinno być 27V.
REKLAMA