logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DRX960RZ dziwne zachowanie - kto cos o tym wie ??

marcins737 13 Gru 2006 17:49 2756 8
REKLAMA
  • #1 3327338
    marcins737
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    mam problem z Clarionem DRX 960 RZ
    po włozeniu płyty pojawia sie error3 lub error 6
    objaw występuje nie zawsze i nie ma żadnej reguły kiedy
    czasami przez tydzień działa idealnie i czyta każdą cd a czasami nie chce działać z niczym
    czy to moze byc laser (w środku siedzi kss710a) ??
    trochę to dziwne i tak myślę że może być to coś innego bo w okresie kiedy
    działa czyta bezbłędnie nawet bardzo porysowane płyty cdr

będę wdzięczny za wszystkie wskazówki

tak przy okazji gdzie najlepiej kupić laser kss 710 a ??
  • REKLAMA
  • #2 3327381
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Sprawdź switch'e położnia mechanizmu.
  • #3 3327812
    marcins737
    Poziom 11  
    ze switchami wsjo ok...
  • REKLAMA
  • #4 3328239
    ghub
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam
    Doradzałbym wyczyszczenie lasera często spotykana usterka w odtwarzaczach CD.
    Pozdrawiam
  • #5 3328766
    marcins737
    Poziom 11  
    nie no Panowie drodzy , od czyszczenia to zacząłem dawno temu...nie pytam o patent na przetarcie szkiełka...
    chodzi o to co moze byc przyczyną anomalii przy założeniu że laser jest ok
  • REKLAMA
  • #6 3353550
    marcins737
    Poziom 11  
    i co nikt nie ma żadnych pomysłów ???

dodam iż gorzej jest jak rano idę do auta i jest zimne
  • #7 3353921
    Seba312
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Ja miałem przypadek ,że 5V nie dochodziło do switcha krańcowego położenia głowicy laserowej i też miałem Error 6.W pierwszym podejściu nawet chciałem stwierdzić Laser ale coś mnie tknęło i posprawdzałem.Połączyłem przewodem i ruszyło .Spróbuj ,może masz to samo...Pozdrawiam...
    Seba312
  • REKLAMA
  • #8 3354135
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    A czy zaglądałeś do złączy tasiemki przyłączeniowej laserka? Dość często kiepski kontakt którejś ścieżki jest powodem takich zachowań.
  • #9 7500431
    Silasik
    Poziom 10  
    Przejechałem parę kilometrów aby akumulator się podladowal , wtedy się zatrzymywałem gasilem silnik oraz światła włączalem radio i jak płytka zaskakiwala od razu włączalem silnik i wtedy mogłem się cieszyć jazda słuchając ulubionej płytki :-) tyle zabiegów ale radyjko jest tego warte :-) A dziś przeczyscilem laser i przekrećilem sróbkę obok lasera w prawo i radyjko jest jak nowe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odtwarzacza CD Clarion DRX960RZ, który po włożeniu płyty wyświetla błędy error 3 lub error 6. Objaw występuje nieregularnie – czasami urządzenie działa bez zarzutu przez dłuższy czas, a innym razem nie czyta żadnej płyty, nawet bardzo porysowanych nośników. W środku znajduje się laser KSS710A. Użytkownik wykluczył problemy ze switchami położenia mechanizmu oraz czyszczenie lasera, które było już wielokrotnie wykonywane. Zauważono, że problem nasila się przy niskiej temperaturze urządzenia (np. rano, gdy radio jest zimne). Wskazano możliwe przyczyny takie jak brak napięcia 5V do switcha krańcowego głowicy laserowej, co może powodować błąd error 6, oraz słabe styki w złączach tasiemki laserka. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne poprawienie połączeń elektrycznych oraz kontaktów. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem, że regulacja śrubki obok lasera po czyszczeniu poprawiła działanie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA