logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra Calibra 2.0 8V '94 - brak kontrolki check engine przy zapłonie

damkoz 13 Gru 2006 23:50 5458 6
REKLAMA
  • #1 3328924
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Witam
    WItam mam pytanie czy nie zapalenie się kontrolki check engine po włączeniu zapłonu w Oplu Vectra Calibra i innych silnik 2.0 8V przed 94r może być spowodowane tylko i wyłącznie uszkodzeniem komputera (ewentualnie elektryki)?
    Przy komputerze jest podobno jakiś przekaźnik chyba od pompy i gdy jest on uszkodzony to check też się nie zapali - tak przynajmniej słyszałem.
    Oczywiście w przypadku gdy silnik nie odpala, nie ma iskry i świece też nie są mokre, a sama żaróweczka w kontrolce sprawna.
    Mugłby mi ktoś to bardziej naświetlić,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3329025
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    tak ten przekażnik o kturym piszesz załącza pompkę i wtryskipodwujny przekażnik) i jezeli jest on uszkodzony to może ci sie nie zapalać ta kontrolka
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3329034
    damkoz
    Poziom 19  
    ok, a w calibrze i vectrze gdzie znajdę bezpiecznik komputera - pod maską czy przy komputerze, oraz czy jego przepalenie też zgasi kontrolkę.
    pozatym myślałem że ten przekaźnik działa tylko na pompkę paliwa, on odcina każdy wtrysk z osobna czy plus od zasilania wszystkich???
  • REKLAMA
  • #4 3329061
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3329073
    damkoz
    Poziom 19  
    a czy w przypadku uszkodzenia tego przekaźnika, zniknie też iskra ze świec czy tylko zasilanie paliwem i owa kontrolka???
  • Pomocny post
    #6 3329087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3329104
    damkoz
    Poziom 19  
    Wielkie dzięki za wytłumaczenie i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Vectra i Calibra z silnikiem 2.0 8V przed rokiem 1994 brak zapalenia się kontrolki check engine po włączeniu zapłonu może być spowodowany uszkodzeniem podwójnego przekaźnika, który załącza pompę paliwa oraz wtryski. Ten przekaźnik jest znany z problemów z zimnymi lutami. Uszkodzenie przekaźnika powoduje brak zapalenia kontrolki oraz brak zasilania pompy paliwa i wtrysków, jednak nie wpływa na pojawienie się iskry na świecach zapłonowych. Bezpiecznik komputera, który może znajdować się pod maską lub w pobliżu komputera sterującego, również może powodować zgaśnięcie kontrolki w przypadku przepalenia. Przekaźnik działa jako podwójny, odcinając zasilanie pompy i wtrysków, a nie poszczególnych wtrysków osobno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA