logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

co oznacza exp i >> lub <<

Axel_cpu 28 Sie 2003 00:41 39201 6
REKLAMA
  • #1 307088
    Axel_cpu
    Poziom 11  
    Równanie Ebersa-Molla jest następujące:

Ic=Is[exp(Ube/Ut)-1]

Pytanie - co oznacza exp - wiem, że jest to jakaś funkcja, problem w tym, że nie wiem co się z tym robi. Załóżmy, że obliczyłem stosunek Ube do Ut i nie wiem co mam dalej z nim zrobić.

Pytanie drugie - co oznacza, że x>>y. Na przykład w obszarze aktywnej pracy tranzystora Ic>>Is.

Nie mogę znaleźć tego nigdzie w internecie, mam nadzieję, że znajdzie się osoba, która mi to wytłumaczy w przystępny łatwy sposób.

Pozdrawiam,
    Axel_cpu
  • REKLAMA
  • #2 307100
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Axel_cpu napisał:

Ic=Is[exp(Ube/Ut)-1]

exp(x) to funkcja wykładnicza e^x (e do potęgi x, gdzie e to stała mat ok 2.7 )
    Axel_cpu napisał:

Pytanie drugie - co oznacza, że x>>y. Na przykład w obszarze aktywnej pracy tranzystora Ic>>Is.
    to znaczy że Ic jest dużo, dużo większe od Ic (coś jakby podwójny znak większości) jest to symbol umowny.
    PS w jakim tranzystorze masz Ic i Is ? jakiś IGBT?
  • REKLAMA
  • #3 307112
    Axel_cpu
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. A ile dokładnie wynosi stała matematyczna e i skąd ona się bierze? Is i Ib zwykłego tranzystora bipolarnego. W książce "Sztuka elektroniki" Is jest oznaczeniem prądu nasycenia tranzystora.

Pozdrowienia,
    Axel_cpu
  • #4 307124
    elektryk
    Poziom 42  
    Definicja matematyczna
    e= granica lim [(1+1/n)^n] dla n -> nieskończoności
    wartość jej jest podobnie jak liczby pi nieskończona, dokładniejsza wartość niż podałem poprzednio (znalazłem w sieci)
    e= 2,71828182845904.....

przy okazji funkcja e^x ma ciekawą właściwość
    e^x= pochodna d(e^x)/dx = całka (e^x) dx
    ale to już całkiem inna bajka
  • REKLAMA
  • #5 307133
    Axel_cpu
    Poziom 11  
    Ponowne wielkie dzięki. Uczę się elektroniki i największe problemy sprawia mi ta matematyka (dopiero skończyłem gimnazjum i nie miałem całek oraz różniczek). Wykłady ze studiów nie wiele mi dają, ponieważ większości nie rozumiem. Teraz ściągnąłem sobie materiał o liczbach zespolonych (elektroda>pomoce>liczby zespolone) autorstwa Piotra Góreckiego. Mam nadzieję, że to zrozumiem. Podoba mi się jego sposób tłumaczenia, jeszcze nie miałem problemów ze zrozumieniem jego tekstów. Jeśli ktoś wie, gdzie mogę znaleźć "wykłady" matematyki pisane językiem łopatologii (tak, żeby gimnazjalista zrozumiał) to bardzo proszę o info.
  • REKLAMA
  • #6 307218
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Bardzo łopatologicznie:

exp to taki przycisk na kalkulatorze.

To jest odwrotność logarytmowania.

Np.

a*b = exp (log a + log b) bo log a + log b = log a*b
    (mam nadzieję, że się nie pomyliłem - wakacje są

To przykład mnożenia analogowego
  • #7 307412
    elektryk
    Poziom 42  
    elpiko napisał:
    exp to taki przycisk na kalkulatorze.
    Przycisk EXP na kalkulatorze oznacza (liczba)*10^(liczba)

elpiko napisał:
    To jest odwrotność logarytmowania.
    Tylko dla logarytmu naturalnego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono znaczenie funkcji exp w równaniu Ebersa-Molla, gdzie exp(x) oznacza funkcję wykładniczą e^x, czyli stałą matematyczną e (~2,718) podniesioną do potęgi x. Stała e jest granicą ciągu (1+1/n)^n dla n dążącego do nieskończoności. Funkcja exp jest odwrotnością logarytmu naturalnego i często występuje jako przycisk na kalkulatorach, umożliwiający obliczenia wykładnicze. Ponadto wyjaśniono symbol >>, który oznacza "dużo większe niż", np. Ic >> Is wskazuje, że prąd kolektora jest znacznie większy od prądu nasycenia tranzystora. Przykładowo, w równaniu Ic=Is[exp(Ube/Ut)-1] Is to prąd nasycenia tranzystora bipolarnego, a Ube i Ut to napięcia związane z pracą tranzystora. Dyskusja zawierała także prośbę o materiały matematyczne tłumaczone w przystępny sposób dla początkujących uczniów elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA