logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować i naprawić monitor krok po kroku?

Maik_ 28 Sie 2003 06:48 1126 3
REKLAMA
  • #1 307167
    Maik_
    Poziom 11  
    Czy ktoś mógłby zwiężle opisać proces naprawy monitorów.Chodzi mi o coś takiego.Np.
    1Monitor nie wykazuje żadnych oznak życia,sprawdż wtyczkę zas.,bezpiecznik.
    2Monitor po włączeniu coś tam coś tam,prawdopodobnie uszkodzony człon jakiś tam.... sprawdż ....
    Taki ogólny zarys,jak ktoś tu kiedyś napisał dużo odwiedzających to młodzi ludzie którzy mają jakieś tam pojęcie o elekronice ale naprawami zajmują się tylko kiedy im coś padnie.(jak w moim przypadku).
    Ułatwiło by to takim użytkownikom jak ja sprecyzowanie,gdzie szukać i od czego zacząć.Ograniczyłoby to liczbę żle sprecyzowanych postów i zlikwidawałoby takie sytuacje jak ta https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic63149.html
    kiedy szary użytkownik styka się ze starym wygą (który pewnie się urodził z lutownicą w ręku).Przekopuje się przez posty cała noc ale na nic takiego nie trafiłem(coś tam było ale po rosyjsku 8O ).Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 309096
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    wydaje mi się że to o co chodzi i tak nie pomoże ci naprawić monitora ani innej rzeczy, jeśli nie znasz bloków to jak chcesz naprawiać szczegóły
    Najczęściej padające to :
    -WN
    -poziome
    -pionowe
    -matryca
    -wmacniacze
    -zasilacz
    i wszystko jasne(lub ciemne;)), czego nie ma, to w tym bloku należy szukać
    zawsze najpierw lokalizuje się blok a potem ideowy i namierzamy konkretne elementy o innych metodach nie wiem;)

ps mam nadzieję że nie zapomniałem o jakimś bloku bo już troszkę późno i słabo kontaktuję;)
  • REKLAMA
  • #3 309109
    Maik_
    Poziom 11  
    Dzięki,a jak byś do tego dodał do tego jeszcze objawy to byłaby z tego dobra wyjściówka.
  • #4 309176
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Acula napisał:

-WN -brak wysokiego
    -poziome-linia pionowa
    -pionowe-linia pozioma
    -matryca-brak obrazu
    -wmacniacze-brak obrazu
    -zasilacz-brak napięć
REKLAMA