logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 442 - lewy kanał gra cicho, co może być przyczyną?

energy7 14 Gru 2006 19:07 4923 9
REKLAMA
  • #1 3331315
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Prosze o pomoc. Posiadam wzmacniasz diora Ws 442 i niestety ostatnio lewy kanał zaczął grać bardzo cicho.
  • REKLAMA
  • #2 3331359
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    na poczatek posprawdzaj zwory na wyjsciu na korektor, a jesli masz korektor to sprawdz przewody laczace go ze wzmacniaczem. jesli to nie pomoze to znaczy ze cos jest ze wzmakiem
  • #3 3331383
    energy7
    Poziom 23  
    W tym problem, że to napewno wzmachol. Ponieważ właćzam gobez korektora. Mam też korektor ale jest tak samo. I zwory są napewno dobrena dwa kanały. Zamiana sygnału z radia, komputera też nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 3331438
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Prawdopodobnie porobily sie zimne luty. Na poczatek wez sobie sygnal z generatora i lec od koncowki do preampa a dojdziesz gie i co jest zwalone. Na samiusienki poczatek podaj slaby sygnal ok 200mV bezposrednio na koncowke i sprawdz czy ona jest dobra
  • REKLAMA
  • #5 3331512
    energy7
    Poziom 23  
    Luty poprawiałem już.
    Ale co do robienia wzmacholi to niezbyt mam pojęcie(głownie GSM i drobna elektronika), o co ci chodzi z tym generatorem, moższ coś podpowiedzsieć choć na bazie schematu???
  • REKLAMA
  • #6 3332435
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    panowie mianowicie mam identyczny prawie problem tylko u mnie nie działa wogóle lewy kanał po wymianie końcówek nic nie dało prawy działa a da sie zrobić wogóle tak żeby jak sie wciśnie A i B to 4 błośniki grały razem?? a i jeszcze jedno jak ktoś moz emi poó to jak podłączyć dobrze potencjometr w ym sprzęcie bo wydaje mi sie że jest źle podłączony.. w załćzanikach schemat i rysunek potencjometry za pomoc wielkie dzięki..

schemat:
    http://www.sendspace.com/file/w0bhpf
    Załączniki:
    • Diora WS 442 - lewy kanał gra cicho, co może być przyczyną? potencjometr ws 442.jpg (24.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3333433
    energy7
    Poziom 23  
    U mnie też czasem nie działał lewy, ale teraz gra bardzo cicho, ale musi być na full ustawiony...
  • #8 3338776
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Panowie u mnie problem tkwi w przedwzmacniaczu ponieważ po podłączeniu pod kołki na płycie lewego kanału jest K38 i K39
    i prawego K40 i K41 i końcówki działają ale problem jest aki że nie wiem jak naprawić teraz przedwzmacniacz ....... a potencjometr mozna złożyć jakiś inny?? bo ten ma jakieś te na górze podłaczenia po jednym na kanał a na dole po 3 na kanał ,a i jeszcze jak zrobić żeby działały 2 systemy A i B na raz ???? prosze o pomoc
  • #9 3364104
    wadim_żongler
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja mam nieco inny problem
    Wzmak się załącza [podświetlenie jest] ale żadna z diod nie świeci.
    Po podpięciu głośników efekt nie jest za ciekawy.
    Przy dużej głośności wzmak wypuszcza sygnał podobny do efektu spalonych gwizdków, czyli ledwo co słychać [przy dużej mocy] i dźwięk jest bardzo przesterowany. nie wiem co z nim może być.
    Proszę o pomoc
    z góry dzięki
  • #10 3364650
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Co do uszkodzenia w przedwzmacniaczu musicie posprawdzać wszystkie stopnie przedwzmacniacza po kolei ale na wstepie sprawdźcie wartosc napiecia zasilającego przedwzmacniacz. Porównajcie to napiecie ze sprawnym kanałem jak tu jest ok to pomierzcie i porównajcie napiecia po kolei na wyprowadzeniach wszystkich tranzystorów w przedwzmacniaczu i porównujcie wartosci tego napiecia do napiec na nóżkach odpowiednich tranzystorów w sprawnym kanale jesli napiecie na danej elektrodzie tranzystora w uszkodzonym kanale znacznie sie różni to uszkodzenie prawdopodobnie jest w tym stopniu.Zwróćcie szczególną uwagę na rezystory dużych wartosci które są stosowane do wstepnej polaryzacji baz tranzystorów one lubią dostawać przerwy i są czestą przyczyną uszkodzenia przedwzmacniacza. Jesli napiecia będą prawidłowe będziecie musieli użyć generatora mcz albo jak ja to nazywam zastosować "metodę palca" :D (z braku laku dobry i palec :) ) i wyczaic w którym punkcie zanika sygnał. Przyczyną w tym wypadku mogą być uszkodzone kondensatory sprzegające lub sam potencjometr.
    Pozdrawiam Michał

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Diora WS 442 ma problem z lewym kanałem, który gra bardzo cicho. Przyczyny mogą obejmować uszkodzenia w przedwzmacniaczu, zimne luty, uszkodzone rezystory polaryzujące tranzystory lub problemy z potencjometrem. Sprawdzenie zwor na wyjściu korektora oraz przewodów łączących korektor ze wzmacniaczem nie przyniosło efektu. Zamiana sygnałów z różnych źródeł (radio, komputer) również nie rozwiązała problemu, co wskazuje na uszkodzenie samego wzmacniacza. Zalecane jest pomiar napięć zasilających i na wyprowadzeniach tranzystorów w przedwzmacniaczu oraz porównanie ich z prawidłowym kanałem. Użycie generatora sygnału lub testowanie sygnału "palcem" pozwala zlokalizować miejsce zaniku sygnału. Problemy z potencjometrem i konfiguracją systemów A i B również zostały poruszone, a schemat wzmacniacza jest dostępny do analizy. W niektórych przypadkach wymiana końcówek mocy nie rozwiązała problemu. Dodatkowo opisano inny problem z wzmacniaczem, gdzie przy dużej głośności pojawia się przesterowany, cichy dźwięk, co może wskazywać na uszkodzenie stopnia końcowego lub zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA