logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kabel LPT do programatora ISP dla 89S52?

alexiel 28 Sie 2003 09:13 8304 14
REKLAMA
  • #1 307227
    alexiel
    Poziom 15  
    Witam.....
    Znalazłem na stronach Atmela oprogramowanie do tych kości ale nie udostępnili schematu kabla LPT+89S52.Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 308391
    Bromak
    Poziom 11  
    Ja uzywam DOS'owego" AT89S PC BASED PROGRAMMER V3.00" - ale dziala bez problemu na XP...
    Dziala swietnie, schemat kabla jest w programie. Programuje 89s8252, 89s51,52,53.
    Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • aec_isp.zip (49.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 308490
    alexiel
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie.
    Uruchomiłem sobie programator z tym że musiałem skręcić przewody oraz je skrócić.

Pozdrawiam...............
  • #4 746154
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Nie zastanawiał się nikt nad regeneracją sygnału? Można zastosować 74HC244 ma przeżuytniki schmitt'a i jest zbudowany do sterowania długimi liniami.

Wśród projektantów programatorów panuje niezbyt rozsądna tendencja umieszczania kostki 244 we "wtyczce do potru" i ciągnięcie dłuuugich kabli do programowanego układu. Stawia to pod znakiem zapytania sens stosowania tego układu !!!!!. Dugie przewodu DO kostki 244 (bo po to jest) i jak naj krótsze do atmelka.

pozdrawiam.

btw: już przejrzałem pakiet zip. Wykminie "coś" fajnego pod ten program. Nie będzie trzeba skręcać przewodów i kombinować. Jak coś będę miał to się podziele.
  • REKLAMA
  • #5 751854
    magikk17
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    a podczas programowania 89s52 musi byc podlaczony kwarc ? i czy musi byc podlaczone napiecie jesi tak to jaki 12V czy 5V i gdzie ? jestem poczatkujacym i prosze o odpowiedz z gory dziekuje!
  • #6 751944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 773505
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Witam... Chciałbym się dowiedzieć o jakiej częstotliwości kwarc należy podłączyć przy programowaniu??? Proszę o dokładną wartość :)
  • REKLAMA
  • #8 773628
    bombi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Może być dowolna.Ograniczenie-tylko zakres częstotliwości na jakich może pracować AT89S52
  • #9 3536153
    rambo_83
    Poziom 11  
    witam

jestem początkujący zakupiłem procesor 89s51 i s52 do nich kwarce 11,...MHz i zamierzam od nich zacząć pisac i programować jako programatora użyje Aec_isp jeszcze potrzebuje komilatora pod język C,asembler

za wszelkie uwagi, porady i materiały kolegów którzy już programują w pomocy początkującemu do zaprogramowania pierwszy raz procesora wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #10 3536386
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ja używam do 89S52 studia RIDE firmy Raisonance. Wersję próbną (limit chyba do 4kb HEX) można pobrać za darmo. Środowisko fajne, ma symulator i bez problemu z asm i c.
  • #11 3537438
    rambo_83
    Poziom 11  
    gdzie można pobrać te środowisko??
  • #13 3541139
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    a ja pisze w mide- chodzi chyba bez ograniczenia bo kompilował ok 6k.

Programuje za pomocą programatora "Dybkowskiego"- można sobie np dowolnie konfigurować linie na LPT
  • #14 3584814
    rambo_83
    Poziom 11  
    pierwsz układ i zaprogramowany procesor, pytanie czy przez zwarcie pinu do zasilania lub masy może uszkodzić procesor bo nic nie zmieniałem na kablu i w komputerze (Aec_isp.exe) i sie nie da zaprogramować (czyżby uszkodzony procesor), i jeszcze jedno pytanie czy przez pomylenie pinów jest możliwość uszkodzenia portu LPT w komputerze
  • #15 4395880
    chlop90
    Poziom 1  
    Używam tego nowozeladskiego AEC ISP od lat i byłoby O.K. gdyby nie to że po podłaczeniu owego adaptera do laptopa niestety nie działa, czy ktoś z forumowiczów używał ten adapter z laptopem?
    Jakie miał wyniki?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kabla LPT do programatora ISP dla mikrokontrolera AT89S52. Użytkownicy polecają oprogramowanie "AT89S PC BASED PROGRAMMER V3.00" działające pod DOS i Windows XP, które zawiera schemat kabla. Konieczne jest skrócenie i odpowiednie skręcenie przewodów. Wskazano na możliwość zastosowania układu 74HC244 jako bufora sygnału, co poprawia sterowanie długimi liniami, jednak zaleca się krótkie przewody między buforem a mikrokontrolerem. Podczas programowania ISP mikrokontroler musi być zasilany napięciem 5V i wymaga podłączenia kwarcu o dowolnej częstotliwości mieszczącej się w zakresie pracy AT89S52. Wspomniano o środowiskach programistycznych takich jak RIDE firmy Raisonance (dostępne w wersji próbnej) oraz MIDE, a także o programatorze "Dybkowskiego" z konfigurowalnymi liniami LPT. Poruszono kwestie bezpieczeństwa, m.in. ryzyko uszkodzenia procesora lub portu LPT przy błędnym podłączeniu pinów. Zgłoszono też problem z działaniem adaptera AEC ISP na laptopach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA