logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Amica ZZS 455 W - programator przeskakuje, nie myje naczyń

12gucio 15 Gru 2006 08:15 7689 6
REKLAMA
  • #1 3332921
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Na około 2 godziny stanął programator w momencie grzania wody. Zmywarka prawie się zagotowała. Popchnąłem go na siłę przy pomocy klucza, gdyż przy kręceniu pękło pokrętło ! (widocznie nadtopiło styki)Popryskałem kontaktem i pokręciłem programatorem i zmywarka działała tylko stawała przy grzaniu. Podłączyłem grzałkę na krótko i programator ruszył i cykl doszedł do końca. Po około godzinie próbowałem manewr powtórzyć, gdyż piętrzyły się góry naczyń. I niespodzianka zmywarka nie myje nabiera tylko wodę programator sobie przeskakuje aby w końcu wypompowac wodę. Pompa myjąca działa gdy podłącze na krótko. Przewody pod drzwiami sprawdziłem, termostat tez działa, co się dało przeczyściłem i poprawy nie widać. Stawiam na programator, ale podobno one w tym typie zmywarki padaja ostatnie. Liczę na pomoc Kolegów
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3336003
    Jagodziński Grzegorz
    Poziom 11  
    za temperaturę odpowiedzialny jest oczywiście termostat w zasadniczym cyklu grzania silniczek programatora nie pracuje po osiągnięciu temp jeden biegun termostatu załancza silniczek programatora a drugi kontroluje temp.Pompa jeżeli jest sprawna załanczana jest przez hydrostat po npełnieniu wodą.prawdopodobnie coś odłączyłeś gdyby był uszkodzony hydrostat miałbyś powódż w domu
  • #4 3340635
    12gucio
    Poziom 20  
    Na moje oko wydaje się że nic nie odłączyłem. Poprawiałem jedynie wtyki przez ich dopchnięcie a nic nie zdejmowałem (oprócz zacisków pompy). Termostat sprawdziłem i moim zdaniem on nie ma nic do rzeczy, gdyż zmywarka przestała grzać a gdy był zły termostat to zmywarka grzała a programator stał bo nie otrzymywał napięcia z termostatu po przekroczeniu temperatury.
    Nadal stawiam na programator i mam pytanie: jak wykluczyć awarię programatora tzn. jak sprawdzić czy podaje on napięcie ?
    Czy w wypadku jak odłącze od niego wtyki i podam na jeden z nich napięcie np. grzałki czy pompy to czy ona zacznie grzać/pracować czy jest to bardziej skomplikowane i trzeba podać napięcie na kilka układów.
  • REKLAMA
  • #5 3340734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3347166
    Jagodziński Grzegorz
    Poziom 11  
    nie podawaj żadnych napięć zasilanie do grzałki idze przez termostat szeregowo jeżeli już to zmostkuj termostat.Ajak chcesz iść dalej zdejmij płytę drzwi i miernikiem czy są przejścia.jeden przewód od grzałki jest połączony z pompą jest to stałe połączenie,drugi idzie na programator i jest to sterujące połączenie. najlepiej sprawdzić moment grzania po otwarciuzasobnika proszku.
    pozdrawiam
  • #7 3360062
    12gucio
    Poziom 20  
    Witam jednak to byl programator.Zmywarka smiga,dziekuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie.Pozdrawiam SWIATECZNIE

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica ZZS 455 W miała problem z programatorem, który przeskakiwał i nie realizował prawidłowo cyklu mycia, zatrzymując się podczas grzania wody. Użytkownik zauważył, że programator zablokował się na około 2 godziny, a pokrętło pękło prawdopodobnie z powodu nadtopienia styków. Po krótkim podłączeniu grzałki na krótko programator ruszył i cykl zakończył się poprawnie, jednak po pewnym czasie zmywarka przestała myć i tylko nabierała wodę, a programator przeskakiwał do wypompowywania. Pompa myjąca działała przy bezpośrednim podłączeniu, termostat i przewody zostały sprawdzone i oczyszczone bez poprawy. W dyskusji sugerowano sprawdzenie termostatu, hydrostatu oraz poprawność połączeń elektrycznych, zwłaszcza zasilania grzałki przez termostat. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną awarii był uszkodzony programator, którego wymiana przywróciła prawidłową pracę zmywarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA