Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OTV DAEWOO 20T2T - pulsuje led

15 Gru 2006 10:01 1514 9
  • Poziom 19  
    Witam.Miałem uszkodzony trafo-powielacz,tranzystor linii,us.pionu i STR S 5707.Niestety po wymianie tych elementów TV nie startuje.Elektrolity i rezystory sprawdzone.Po wyciągnięciu z druku katody diody d811 zasilacz zachowuje się normalnie,nap.123V.Tylko,że wcześniej odłączyłem trafo-powielacz,tranzystor.cewki.Zostały tylko elki 100/160 i przetwornica nadal nie może się załączyć.Wystarczy,tylko jeden odłączyć kondensator 100/160 i zasilacz się załącza.Zaznaczę jeszcze,że trafo-powielacz miał przebicie do rdzenia.Czy ktoś może miał podobny problem?bardzo bym prosił o podpowiedz.

    Poprawiono tytuł. (am)
  • Poziom 37  
    Napisz co to za Daewoo i na jaki kolor pulsuje ta LED(zielony, czerwony czy żółty).
    Trafa często padają w niektórych , a jeśli dioda na żółto to w niektórych modelach leży pamięć.
  • Poziom 28  
    Witam,może należy zblokować elektrolit 100µ/400V w przetwornicy,no i te nowe STR-y także do końca nie są pewne.
  • Poziom 19  
    Zapomniałem podać jaki to model.Jest to 20T2T.Jest to led pojedynczy czerwony.Dodam jeszcze,że podstawiłem str z sprawnego tv,ale bez zmian.
  • Poziom 37  
    Andrzej_B napisał:
    Po wyciągnięciu z druku katody diody d811 zasilacz zachowuje się normalnie,nap.123V.Tylko,że wcześniej odłączyłem trafo-powielacz,tranzystor.cewki.Zostały tylko elki 100/160 i przetwornica nadal nie może się załączyć.

    Więc pracuje normalnie bez obciążenia czy nie? Jak możesz bez diody zmierzyć napięcie?
  • Poziom 19  
    Po odłączeniu doiody jest 8.2v.
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Czyli spodziewanie. Podmień jeszcze niebieski 'lizak' C409.
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Wygląda na to, że masz przeciążone któreś napięcie- ten kondensator jest koło tranz. linii.
    Wyjmij tylko ten tranzystor, włącz TV (nie bardzo rozumiem czy już tak robiłeś) i dopiero jak zasilacz wystartuje podłącz przygotowaną żarówkę 40W w miejsce C i E (o ile pamiętam ta potwornica nie ruszy z zapiętą wcześniej żarówką). Jeśli zaświeci, to zasilacz OK, szukaj przeciążenia w linii.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    wymień c411
    -pewnie zrobił się z niego opornik?
    pozdr,
  • Poziom 19  
    Witam.Okazało się,że jest uszkodzony TDA 8374A.Dziękuję za za interesownie się moim tematem.Pozdrawiam.