logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA 10. Awarie wyjścia 3 i 4. Czy to się da naprawić? Płyta do wyrzucenia?

wojciech_marchel 15 Gru 2006 19:18 3561 28
  • #1 3334772
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    witam mam problem z ca 10 plus ciagle wywala mi awarie z tego co sprawdzilem sa to awarie wyjscia 3 i 4 w serwisowce napisane jest ze prawdopodobie bez serwisu sie nie obejdzie bo jest to brak obciazenia lub zwarcie mam zalozone tam obciazenia centrala lezy na stole zalozone tylko rezystory brak sygnalizatora czujek sama centrala i manipulator

POMOCY co to moze byc

Dodano po 1 [minuty]:

jak sadzicie czy ktos to moze naprawic czy plyta glowna na smietnik

Dodano po 48 [sekundy]:

jak sadzicie czy ktos to moze naprawic czy plyta glowna na smietnik
  • #2 3334812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3334814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3334818
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Nie wiem jak jest obecnie , ale Satel dawał wieczystą gwarancję na swoje centrale . Miałem przypadek że po trzech latach padła płyta od CA-10 . Satel od ręki wymienił na nową bez żadnego "marudzenia" .
  • #6 3335341
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Podłącz rezystor 2,2kom pomiędzy out3 i masę a drugi pomiędzy out4 i masę . Musi działać wejdź w tryb serwisowy i wyjdź .
  • #7 3335368
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    robilem reset z kolkow centrala jest stara pracowala kilka lat dodstalem ja od znajomego rezystory sa zalozone na wszystki out od 1 do 4
    mam wrazenie ze jest zwalona bo dziwnie sie zachowuje pika blokuje manipulator jutro zadzwonie do satelea w sprawie gwarancji
  • #8 3336087
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    A znasz kod instalatora??
    Jak nie, i zrobiłeś reset to masz centrale pozamiataną.
  • #9 3336534
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    bartek_p napisał:
    A znasz kod instalatora??
    Jak nie, i zrobiłeś reset to masz centrale pozamiataną.
    Bzdury piszesz .
  • #10 3337038
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    mi tez sie wydawalo ze reset z kołków kasuje również hasło instalatora
  • #11 3337126
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    wojciech_marchel napisał:
    mi tez sie wydawalo ze reset z kołków kasuje również hasło instalatora
    A czy ja napisałem że kasuje ? Nie , nie kasuje , ale można je zmienić na swoje hasło .
  • #12 3337239
    jarek1
    Poziom 27  
    Jak centrala jest stara to nie miała blokowania wejścia w serwis z kołków .Zrób tak wyłącz zasilanie zewrzyj kołki reset włącz zasilanie i po 10 sek zdejmij zworkę centrala wejdzie w tryb serwisowyi funkcją FS1 zmień hasło serwisowe na jakie chcesz. Ze centrala pika to znaczy że coś sygnalizuje albo alarm albo awarię manipulator może się blokować jak naruszony będzie styk sabotażowy a co do tej awarii to faktycznie ciekawe. Jeśli wyjście zaprogramujesz jako zasilające to obciążenie nie jest sprawdzane przywróć ją do ustawień fabrycznych musi działać te centrale bardzo rzadko się psują najczęściej są to błędy zaprogramowania lub podłączeń
  • #13 3337289
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    W satelu akurat mocny nie jestem, ale jak jest zatrzaśnięty kod instalatora , i zrobi sie twardy reset to już lipa jest. Chyba że w tych starych jest inaczej
  • #14 3337998
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    moze smieszne ale ja ostatnio mialem na nowej plycie caly czas awarie lini chyba z7 czy 8 nie pamietam i okazalo sie ze na com masy nie bylo ! dopiero podlaczenie pod sasiedniego rozwiazalo problem, kto by pomyslal... ale to i inne niespodzianki to juz standard a w ca 10 to normalka !
    P.S. Juz widze jak sie sypią xxxxxxxxx od zwolenników tych central
    Pozdrowienia
  • #15 3338437
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    udalo sie niema juz awarii
    teraz jest iiny problem

wejscie programuje jako natychmiastowe jako styk NC lub NO i zwieram lub rozwieram styki z z com i lipa nie załaącza i nie wyłącza diody numer 1 a wydaje mi sie ze powinno czy cos jest zle z wejsciami czy taka gapa zemnie
  • #16 3338475
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3338615
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    ale mi sie wydaje ze robie wszystko dobrze
    tylko ten opis napisalem w skrocie
  • #18 3338724
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 3339778
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    tak manipulator podpięty na 100 % dobrze
    na rożych liniach rożne reakcje jedne na nc czały czas alarm inne na no głupoty straszne dzialaja jakos dziwnie tak jakby z zatrzaskami jakimis
    np zalaczy sie kontrolka linni 1 poprzez zwarcie do com ale zeby zgasla to juz tylko do akumulatora
    niejestem pewien ale wydaje mi sie ze cos jest z tymi oporami przy listwie do przewodow bo niektore maja 2.2 k a inne brak przejscia czuje ze chyba zakup nowej plyty mnie czeka chyba ze przelutuje tr opory
    PS do norbert.s moze i przedszkole ale gdybym sie na tym znal to bym nie prosil o pomoc
  • #20 3339818
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Zanim kupisz nową zobacz ile za naprawę chce serwis satela
    Uzbrój system i sprawdź jak będzie się zachowywał przy naruszania wejścia 1 Może usterkę ma manipulator
    Powodzenia
  • #21 3339873
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 3340172
    jarek1
    Poziom 27  
    No a ja się będę upierał że coś robisz źle. Ciekawy jestem co pomogło że opanowałeś awarie na wyjściach. Jeśli chodzi o wyświetlanie naruszonych wejść to jeśli masz manipulator led to w trybie serwisowym musisz ustawić wejścia wyświetlane bez ustawienia tego nic ci się nie wyswietli.Montuję SATELA od początku swojej działalności i na ok 200 zamontowanych sztuk róznych od ca6 do integry 64 jedna była uszkodzona i to jeszcze przez burzę a tak mi sie nia zdarzyło. Tak więc nie wierzę w sprzęt . Funkcja wejść wyświetlanych przez manipulator to FS12-15.
  • #23 3340391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 3571275
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    no tak ale alarm mi sie załacza to nie chodzi o wyswietlanie tylko że mimo iz styk w czujce jest rozwarty po odliczeniu czasu sam załącza się alarm mimo iż powinien załaaczyć sie dopiero po zwarciu tego styku
  • #25 3571956
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Wyłącz opcję kontroli przy załączeniu i nie powinno być kłopotu
  • #26 3576534
    marcc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    proponuję, tak jak sugerowali przedmówcy zacząć od resetu. Zewrzeć RESET na ponad 1min. i wszystkie ustawienia powrócą do fabrycznych mimo blokad, a następnie lekturę instrukcji, które są dostępne na: http://www.satel.pl/produkty/instrukcje.php
    CA-10 nie jest aż tak skomplikowana, dasz rade. :D
    Powodzenia

PS. Możesz również bez problemu podłączyć tę centralę do kompa po RS i w Dload10 widzisz wszystko jak na dłoni.
  • #27 3576564
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    w zwiazku z tym powiedzcie mi jak powinna sie zachować centrala przy ustawienu wejsc na normalnie otwarte przy wyłączeniu wszystkich wyjsc prawidłowym podłączeniu manipulatora i oczywiście po resecie
    aktywuje system i ????
    co powinno sie stać po odliczaniu czy system powienien sie uzbroic i czuwć (a dopiero po zwarciu wejscia do masy "com" załączyć alarm) czy odrazu załączyć alarm załączyć alarm
    jestem prawie na 100 % pewien żę wszystko robie oki
    ponizej przedstawiam plik konfiguracyjny
    Załączniki:
    • Nowy folder.rar (11.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3576967
    marcc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    w tej sytuacji (zgodnie z plikiem): zakładam, że wejście 1 jest otwarte, w momencie wpisania kodu użytkownika system rozpocznie odliczać czas na wyjście (60s),
    następnie przejdzie w stan uzbrojenia i o ile wejście 1 jest w dalszym ciągu nie zwarte do masy system będzie czuwał.
    Z chwilą zwarcia Wej. 1 do COM nastąpi natychmiast akcja alarmowa, która będzie sygnalizowana w manipulatorze piszczeniem oraz ciągłym świeceniem czerwonego LEDa przez 60s.
    Następnie sys. przejdzie w stan czuwania oraz będzie sygnalizował pamięć alarmu miganiem czerwonej LED do skasowania.

PS. W przypadku, jeżeli przy załączaniu systemu Wejście 1 będzie zwarte do masy system się nie uzbroi, co będzie sygnalizowane dźwiękiem w manipulatorze.
  • #29 4159835
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    wielkie dzieki za wszystkie wypowiedzi
    ta plyta miala mikro pekniecie sciezki
    ale wkoncu udalo sie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył centrali alarmowej CA-10 Plus, która zgłaszała awarie wyjść 3 i 4, wskazujące na brak obciążenia lub zwarcie. Użytkownik stosował rezystory obciążeniowe na wyjściach, jednak centrala nadal sygnalizowała błędy i nieprawidłowo działał manipulator. W dyskusji zalecano podłączenie rezystorów 2,2 kΩ na wszystkich wyjściach oraz wykonanie resetu do ustawień fabrycznych poprzez zwarcie kołków resetu. Poruszono kwestie kodu instalatora i możliwości zmiany hasła serwisowego. Wskazano, że awarie często wynikają z błędów programowania, złych połączeń lub uszkodzeń płyty głównej, choć sprzęt SATEL jest zwykle niezawodny i objęty wieczystą gwarancją. Użytkownik ostatecznie potwierdził, że problemem była mikro pęknięta ścieżka na płycie, którą udało się naprawić. Omówiono także prawidłowe zachowanie centrali przy programowaniu wejść jako NC lub NO oraz działanie sygnalizacji alarmowej i uzbrojenia systemu po resecie i konfiguracji. Zalecano dokładne sprawdzenie połączeń, konfiguracji oraz ewentualny kontakt z serwisem SATEL przed wymianą płyty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA