logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89S52 z STK200/300: Problemy z programowaniem i taktowaniem rezonatora 12MHz

adrin 15 Gru 2006 22:30 2057 2
REKLAMA
  • #1 3335555
    adrin
    Poziom 11  
    witam szanownych forumowiczow,
    jestem poczatkujacy jesli chodzi o elektronike, niedawno kupilem sobie programator ISP zgodny z stk200/300, ktorym pomyslnie udalo mi sie zaprogramowac uC ATMega8. Gdy jednak podlaczylem do programatora uklad AT89s52 programowanie nie dziala poprawnie:(, tj. ispprog odczytuje sygnature poprawnie ale czasem wystepuja przeklamania(tj odczytywana sygnatura jest niepoprawna). Zapis do pamieci Flash nie dziala. Uklad taktowany jest zewnetrznym rezonatorem kwarcowym 12(8 i 4 tez probowalem)MHz wraz z 2 kondensatorami 27pF(22 i 30 tez probowalem). Wydaje mi sie ze wlasnie to taktowanie moze jest przyczyna(Mega8 dziala bo jest taktowany domyslnie przez wewnetrzny obwod), czy ktos moze to potwierdzic albo podac jakies sugestnie dot. problemu? :) jakie wyprowadzenia oprocz MSIO MISO RST SCK VCC I GND powinienem podlaczyc? trzeba tu stosowac jakies tricki szczegolne? jaka czestotliwosc ustawic w ispprog-rezonatora czy <cz. rezonatora/12 czy jeszcze jakas inna?
    dzieki za ewentualna pomoc
  • REKLAMA
  • #3 3336527
    adrin
    Poziom 11  
    dzięki za wskazówkę, faktycznie była nie podłączona. Jednak po podłączeniu problem dalej występuje... w ispprog czyta sygnaturę dobrze ale po pewnym czasie kiedy próbuję ją ponownie odczytać dostaje same zera... przy próbie zapisu też oczywiście wyskakuje komunikat o błędzie podczas zapisywania pierwszego bajtu(dostaje 00h zamiast 20h) :/

edit:
    hmm podlaczylem teraz zasilanie poprzez uklad L7805CV(to chyba stabilizator 5V :)) i sytuacja sie zmienila... sygnatura jest czytana poprawnie bez przeklaman, ale zapisywac dalej sie nie da..(written 20h read FFh)

Moze to sa objawy tego ze pierwszy LockBit jest ustawiony?? da sie go zmienic w programowaniu szeregowym??
REKLAMA