logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK200/300 a problemy z programowaniem AT89S52 - błędy komunikacji i weryfikacji

joozwa 28 Wrz 2008 15:44 1800 3
REKLAMA
  • #1 5579352
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Temat był kilka razy poruszany na forum, jednak nie ma na to pytanie jasnej odpowiedzi. Mam problem niemal dokładnie taki, jak tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic645012.html
    Wszystko (MISO, MOSI, SCK, RESET, masa i zasilanie) połączone prawidłowo. Kwarc 12MHz z kondensatorkami 33pF w odległości ok. 1cm od procka. Nóżka 31 podpięta do +5V. Odczyt sygnatury czasem (rzadko) kończy się powodzeniem (przypadkowo niekiedy wyskakuje włączony pierwszy LockBit). Kasowanie i zapis flash nie odbywa się (przy kasowaniu - komunikat, że mikrokontroler nie odpowiada, a przy próbie zapisu błąd weryfikacji w początkowych adresach). Spróbowałem z dwoma innymi procesorkami i to samo. Jakaś komunikacja z mikroprocesorem istnieje, ale odczyty są przypadkowe :( Sygnaturę odczytuje dobrze powiedzmy 1 na 5 razy, w pozostałych przypadkach wyświetla "unknown device" i dziwne wartości. Przy próbie zapisu staje na pierwszym adresie. Dodam, że używam m.in. ISPprog i ustawiam wszystko prawidłowo (pinologia "STK200/300 Evaluation Board" 100% sprawdzone ze schematem). Zresztą przy innych ustawieniach całkowity brak łączności :( W czym tkwi problem? Powinienem sobie odpuścić stosowanie STK200 przy tych procesorach?
    Z AVRami dawał sobie radę ...
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5579518
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Też miałem problemy z programowaniem tych kości u mnie pomógł ten program:
    Programator którego używałem to stk200/300 na scalaku 74hc244
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • ISP-30a.zip (173.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 5580520
    joozwa
    Poziom 31  
    Dzięki za odpowiedź, ale to nie to :(
    Próbowałem ten program wcześniej i też mi nie programuje (błędy weryfikacji w początkowych adresach). Sygnatury, tak samo jak ISPprog też nie zawsze czyta :(
    Ma ktoś jakiś pomysł? Rozwiązał ktoś z Was podobny problem? Kabel między komputerem a programatorem ma 1,5 metra (od programatora do płytki ok. 20cm) ale wcześniej nie było z tym problemów.
    P.S. Zaczynam się zastanawiać nad wykonaniem programatora z rezystorów i kabelków.
    Pzdr.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Przed chwilą wykonałem test bez STK200, linie MISO, MOSI, CLK, RESET połączyłem bezpośrednio z LPT przez rezystory 270Ohm. Sygnatury czyta teraz za każdym razem. Niestety dalej nie zapisuje flasha, choć zapis nie zatrzymuje się już na pierwszym adresie ...
  • #4 5581294
    joozwa
    Poziom 31  
    Już sobie poradziłem :D Winny był jednak zbyt długi przewód między LPT a programatorem :) Dziś podłączyłem go bezpośrednio do komputera i wszystko ożyło. Programowanie/weryfikacja OK, czy program się wykonuje, muszę sprawdzić w wykonywanej konstrukcji.
    Dziwne, że przy programowaniu ATmega8/ATtiny2313 przedłużacz nie stanowił problemu ...
    Pozdrawiam
REKLAMA