logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1220c - jak włączyć komunikację dwukierunkową i sprawdzić poziom tuszy?

guzik121 15 Gru 2006 22:42 4445 9
REKLAMA
  • #1 3335627
    guzik121
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Posiadam od kilu dni drukarke HP 1220c i drukuje OK. Jednak gdy chce sprawdzic jaka jest ilosc wydrukoowanych kartek to wyskakuje mi komunkiat : ".... brak komunikacji dwukierunkowej.... " (albo cos takiego). Jak ma wlaczyc ta dwukierunkowa komunikacjie?
    Jak sprawdzic poziom tuszy?
    Zgory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3335667
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    złej jakości kabel równoległy lub źle ustawiony port w biosie
  • REKLAMA
  • #3 3335691
    guzik121
    Poziom 10  
    Taką sytuacje mam pod USB i pod LPT.... jak ustawic te porty?
  • #4 3338481
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    nie pamietam gdzie ale w opcjach sterownika - bodajże w narzedziach drukarki - masz możliwość właczenia/wyłaczenia dwukierunkowości.
  • REKLAMA
  • #5 3340279
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Ta opcja to ECP/EPP, ale stawiam na kabel.
  • REKLAMA
  • #6 3348576
    guzik121
    Poziom 10  
    Opcje w biosie wlaczylem, ale zadnej zmiany nie zauwazylem. Czy podlaczam drukarke przez LPT czy przez USB to ten sam komunikat wyskakuje.
    Prubowalem podlalczyc drukarke do laptopa i ten sam problem... :(
    Mam jeszcze Epsona 1270 i tam problemow z komunikacja nie ma. Bez problemow moge resetowac chipy w zbiorniczku z tuszem i sprawdzac poziom tuszu.
    Prubowalem juz przeinstalowac system ale bez skutku :(
    Z gory dziekuje za wszystkie posty.
  • #7 3348654
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam
    Prawdę mówiąc nie wiem w czym problem skoro drukarka drukuje OK.

Liczbę wydrukowanych stron sprawdza się tu jak w 9xx,czyli naciskasz POWER,trzymasz go naciskasz 4x przycisk obok-puszczasz przyciski i drukuje ci się testówka-nie wiem po co tu komunikacja dwukierunkowa skoro można to sprawdzić bez kompa.
    Wystarczy sprawdzić pozycję TOTAL PAGE

Co do stanu tuszu to proponuję metodę organoleptyczną-bierzesz do ręki i oceniasz wagowo czy coś tam jest,bo drukarka sama może wprowadzać cię w błąd bo ocenia to na podstawie liczby wydrukowanych stron.
    A jak włożysz do niej całkiem wyczerpane pojemniki których drukarka nie "pamięta"-to pokaże ci że są pełne.
    Pozdrawiam
  • #8 3349783
    guzik121
    Poziom 10  
    BARDZO DZIEKUJE za wskazowke. Moj problem zostal w 80% rozwiazany :)

Jednak co do ilosci tuszu w drukarce to niechce mi sie wierzyc ze nie ma na TO sposobu.

Moze ktos zna wiecej przydatnych kodow do tej drukarki

Tak na marginesie to jest to moja pierwsza drukarka firmy HP i nie wiem jak ta firma zdobyla taka popularnosc. 8 lat temu kupilem Lexmarka ktory mial wiecej funkcji i latwiejszy w obsludze "wlasciwosci drukarki" niz ta.
  • #9 3350100
    Kovalinski
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Podejrzewam Twego kompa a dokładnie niekompatybilność urządzenia peryferyjnego(drukarki) a chipsetu płyty głównej w kompie.Były przypadki że po wstawieniu do kompa SoundBlastera Audigy nie chulał! :D Opisał to też Creative ale klient posiadacz karty dostał piany na taką wiadomość.Najpierw kupił kartę a potem dostał wiadomość z serwisu od Creativa :)
  • #10 3350328
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    guzik121 napisał:
    BARDZO DZIEKUJE za wskazowke. Moj problem zostal w 80% rozwiazany :)

Jednak co do ilosci tuszu w drukarce to niechce mi sie wierzyc ze nie ma na TO sposobu.

Moze ktos zna wiecej przydatnych kodow do tej drukarki

Tak na marginesie to jest to moja pierwsza drukarka firmy HP i nie wiem jak ta firma zdobyla taka popularnosc. 8 lat temu kupilem Lexmarka ktory mial wiecej funkcji i latwiejszy w obsludze "wlasciwosci drukarki" niz ta.

A w konfiguracji drukarki masz włączony port ECP?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę HP 1220c, która drukuje poprawnie, lecz pojawia się komunikat o braku komunikacji dwukierunkowej przy próbie sprawdzenia liczby wydrukowanych stron. Problem występuje zarówno przy połączeniu przez USB, jak i LPT, a zmiana ustawień portów w BIOS oraz przeinstalowanie systemu nie przyniosły efektu. Wskazano, że przyczyną może być zły kabel równoległy lub nieprawidłowe ustawienia portu ECP/EPP. Możliwość włączenia komunikacji dwukierunkowej znajduje się w opcjach sterownika drukarki, prawdopodobnie w narzędziach drukarki. Liczbę wydrukowanych stron można sprawdzić bez komputera, wykonując testową stronę poprzez naciśnięcie przycisku POWER i czterokrotne naciśnięcie przycisku obok, co drukuje raport z pozycją TOTAL PAGE. Co do poziomu tuszu, drukarka HP 1220c nie udostępnia dokładnego pomiaru, a stan tuszu można ocenić jedynie metodą organoleptyczną (np. wagowo). Użytkownik porównał tę sytuację z Epsonem 1270, gdzie komunikacja i kontrola poziomu tuszu działają bez problemów. Pojawiły się sugestie, że problem może wynikać z niekompatybilności chipsetu płyty głównej komputera z drukarką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA