logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis 2002 - lokalizacja centralki fabrycznego alarmu

chicken007 16 Gru 2006 10:22 3245 8
  • #1 3336543
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Jest to auto z 2002r i posiada fabrycznie montowany alarm. Kumpel kupił to auto już z nie działającym alarmem, sam centralny zamek działa tylko z kluczyka. Wie ktoś gdzie jest centralka od tego alarmu? bo szukałem pod kierownicą i nie mogę znaleźć.
  • #2 3336928
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    jeżęli kiedyś kupiony w -Polsce to alarm zakładał dealer ,najczęsciej w okolicach kierowcy pod kolumną lub lewy bok ,ale to nie zasada, jeżęli ma diodę to idź po kabelku--jak nie to każdy montażysta powinien go znaleźć
  • #3 3338118
    chicken007
    Poziom 26  
    A jak tam jest zrobione sterowanie zamkiem centralnym? bo jeśli ten alarm okaże się zepsuty to gość jest zdecydowany założyć coś innego byle działało z już istniejącym centralnym. tylko pytanie czy sterownik centralnego jest osobno czy razem z alarmem, ja tego nie wiem bo nie zajmuję się na co dzień alarmami samochodowymi ale kilka już założyłem. Może wie kolega jak jest to w tym aucie zrobione?
  • #4 3338231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3340794
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    '02 rok to już nowa buda o ile się nie mylę.Masz oryginalnego pilota do c.z?Alarm ma oddzielnego pilota?A jak montował serwis to alarm jest pewnie Avital'a.Zrób fotę pilota to zobaczymy.W tym alarmie piloty często 'wypadały' a nawet bardziej niż często.
  • #6 3344404
    chicken007
    Poziom 26  
    ok. Postaram się zrobić zdjęcie i załaduje je tu.
  • #7 3346496
    solecki.m
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    xwit napisał:
    '02 rok to już nowa buda o ile się nie mylę.Masz oryginalnego pilota do c.z?Alarm ma oddzielnego pilota?A jak montował serwis to alarm jest pewnie Avital'a.................

Stawiam na Challengera ST 800 z jakąś literką na końcu.
  • #8 3346572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3346634
    solecki.m
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    norbert.s. napisał:
    ..... , piloty z nich sypały się na potęgę , ..............

Wiem, do dziś jeszcze wpisuję te piloty do pamięci centralki. Poczekajmy aż chiken007 załaduje foty, możliwe że to będzie Avital albo Mark III, bo nie pamiętam aby z centrali ST800 "wypadł" jakiś pilot.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Toyota Avensis z 2002 roku z fabrycznym alarmem, centralka alarmu najczęściej montowana jest przez dealera w Polsce w okolicach kolumny kierownicy lub po lewej stronie, jednak nie jest to regułą. Lokalizacja centralki można ustalić, śledząc przewody od diody sygnalizacyjnej alarmu. Centralny zamek działa tylko z kluczyka, co sugeruje, że sterownik centralnego zamka może być osobny od alarmu, choć nie jest to jednoznaczne. W modelu z 2002 roku, który ma nową karoserię, alarm prawdopodobnie pochodzi od firmy Avital lub jest to model Challenger ST 800, ewentualnie Mark III. Piloty do tych alarmów często ulegają uszkodzeniu lub "wypadają" z pamięci centralki, co jest znane w systemach Avital, Clifford i Challenger, które należą do firmy AAC. W Toyotach stosowane są dwie masy w instalacji elektrycznej. W przypadku uszkodzenia fabrycznego alarmu rozważane jest zastąpienie go innym systemem kompatybilnym z istniejącym centralnym zamkiem.
REKLAMA