logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis T27 2009+ alarm Challenger – objawy awarii, schemat, instrukcja szukam

toyota66 03 Maj 2025 22:30 1236 9
REKLAMA
  • #1 21538184
    toyota66
    Poziom 3  
    Mam problem z alarmem montowanym w ASO w Toyotach Avensis T27 (rocznik od 2009). Nie wiem dokładnie, co to za model, znalazłem tylko w książce serwisowej nazwę Challenger.
    Alarm dotąd działał normalnie, czyli aby odpalić samochód, trzeba było wpisać kod PIN przyciskiem z niebieską diodą. Można też było włączyć tryb serwisowy, wpisując kod, przytrzymując ostatnie wciśnięcie przycisku do czasu usłyszenia syreny (wtedy dioda świeci stałym światłem na zapłonie). Tak jeździłem przez wiele lat, bo denerwowało mnie ciągłe wpisywanie PIN-u. Ostatnio alarm zwariował, bo przy odblokowaniu drzwi, ciągnąc za klamkę (keyless) albo normalnie z pilota Toyoty, włączają się awaryjne, ale syrena nie wyje. Alarm nie ma własnego pilota. W czasie jazdy czasami przycisk (głośnik?) piśnie na sekundę w losowym momencie, ale silnik działa normalnie, a dioda świeci na niebiesko cały czas. Raz odciął paliwo albo zapłon w czasie jazdy, że samochód nie reagował na gaz. Chciałbym go naprawić albo wyciąć z auta, bo takie działanie zagraża bezpieczeństwu. Czy ktoś ma wiedzę albo posiada instrukcję/schemat do tego alarmu?
    AI: Czy jesteś w stanie sprawdzić dokładny model lub numer seryjny alarmu Challenger (np. na centrali alarmu, naklejce, instrukcji montażu)? To bardzo ułatwi znalezienie odpowiedniej instrukcji lub schematu.
    Nie
    AI: Czy próbowałeś już jakieś konkretne czynności naprawcze, np. reset alarmu, sprawdzenie połączeń, odłączenie akumulatora lub samego alarmu? Jeśli tak, to z jakim skutkiem?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21538283
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    Też mam ten alarm w corolli z 2004 roku montowany w ASO, ale przycisk do pini mam bez niebieskiej diody. Syrena odzywa mi się jak wchodzę/wychodzę z trybu serwisowego lub wyłączam czujnik (mikrofon) zbitej szyby.
    Załączam instrukcję i schemat połączeń alarmu, ale nie wiem czy to ta wersja.
    Załączniki:
    • Toyota Avensis T27 2009+ alarm Challenger – objawy awarii, schemat, instrukcja szukam schemat polaczenia alarmu challenger_st800_814.jpg (24.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toy_challeng.pdf (5.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21538351
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3267
    toyota66 napisał:
    problem z alarmem montowanym w ASO w Toyotach Avensis

Odszukać centralkę alarmu, zdemontować komponenty alarmu, przywrócić połączenia instalacji elektrycznej samochodu do stanu fabrycznego (odciąć dolutowane przewody, połączyć rozcięte przewody, wszystko zaizolować).

Zestaw alarmu samochodowego z wiązkami przewodów, czujnikiem, pilotem i instrukcją obsługi na jasnym tle.
    Tabliczka znamionowa alarmu samochodowego AAC Clifford Logic CAN z danymi technicznymi.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21538640
    toyota66
    Poziom 3  
    Znalazłem kartę widoczną na zdjęciu powyżej, wychodzi na to, że to jest Logic Can, a nie Challenger. Nie wiem, dlaczego wpisano inny model w książce serwisowej.
    Gdzie szukać tej centralki? Rozumiem, że to jest to szare pudełko i nie jest jakieś duże, więc zmieści się wszędzie.
  • #5 21538668
    CameR

toyota66 napisał:
    zmieści się wszędzie

... i dokładnie tak należy szukać.
    Może być wszędzie.
    Jednak dla ułatwienia - jest na "drugim końcu" przewodu biegnącego od niebieskiej diody led (z przyciskiem).
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21539274
    toyota66
    Poziom 3  
    Po testach czujników ultradźwiękowych, otwarcia maski, drzwi i klapy stwierdziłem, że alarm działa, tylko nie działa syrena. Jaką syrenę mogę zamontować do tego alarmu? Bo firma z Łodygowej 25 nie istnieje.

Czarna syrena alarmowa samochodowa Auto Alarm Center Co. Ltd., model AR195, z naklejką gwarancyjną i oznaczeniem homologacji.
  • #7 21539311
    CameR

AR195 to syrena cyfrowa z własnym zasilaniem, dedykowana do systemów Logic.
    Bez zmiany konfiguracji centralki alarmu, nie zamienisz jej na zwykłą syrenkę analogową.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21539317
    toyota66
    Poziom 3  
    Cyfrowa oznacza to, że jest jakby przypisana do tego alarmu i jakbym zamontował inną działającą AR195, to będę i tak potrzebował serwisu, co ją zakoduje?
    Czy AR196k też będzie pasować? Bo obudowa wygląda identycznie, a dodatkowo można ją wyłączyć kluczykiem, co wydaje mi się przydatną funkcją na czas odłączania akumulatora albo sylwestra.
  • Pomocny post
    #9 21539417
    CameR

toyota66 napisał:
    AR196k

AR196 to syrenka cyfrowa bez stacyjki.
    AR195 to syrenka cyfrowa i możesz podłączyć w miejsce uszkodzonej syrenki, inny egzemplarz AR195 bez jakiejkolwiek dodatkowej konfiguracji centralki lub syrenki.
    Nie znam modelu AR196k ze stacyjką.
    Zazwyczaj wszystkie syrenki ze stacyjką, to modele analogowe.
    Aby podłączyć syrenkę analogową, należy zmienić ustawienia konfiguracji centralki alarmu.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy alarmu montowanego w Toyocie Avensis T27 (od 2009 roku), oznaczonego w książce serwisowej jako Challenger, jednak po analizie okazało się, że jest to model Logic Can. Alarm wymagał wpisywania kodu PIN przycisku z niebieską diodą do uruchomienia samochodu oraz umożliwiał tryb serwisowy po dłuższym przytrzymaniu przycisku. Obecnie alarm nie działa poprawnie: po odblokowaniu drzwi pilotem lub keyless włączają się światła awaryjne, ale syrena nie sygnalizuje alarmu. W trakcie jazdy pojawiają się losowe sygnały dźwiękowe, a raz alarm odciął paliwo lub zapłon, powodując brak reakcji na gaz. Wskazano, że centralkę alarmu należy zlokalizować przy przewodzie od niebieskiej diody LED z przyciskiem, jest to niewielkie szare pudełko. Syrena AR195 to cyfrowa syrena dedykowana do systemów Logic, z własnym zasilaniem, którą można wymienić bez konieczności zmiany konfiguracji centralki. Syrena AR196 jest również cyfrowa, ale bez stacyjki, natomiast modele z kluczykiem (np. AR196k) są zwykle analogowe i wymagają zmiany ustawień centralki. Wymiana syreny analogowej na cyfrową lub odwrotnie wymaga odpowiedniej konfiguracji. Autor planuje poszukiwać syren AR195 lub AR196 do naprawy alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA