logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolna przestrzeń kilku dysków dostępna w jednym folderze

Zwierzak81 16 Gru 2006 15:00 1097 4
  • #1 3337325
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Witam

Dysponuję kilkoma dyskami. Chciałbym aby cała ich wolna powierzchnia była dostępna w jednym folderze (win98) - jeśli wrzucę soft do danego folderu to jakiś program będzie wg siebie umieszczał dane na dysku. Wydaje się to możliwe z logicznego punktu widzenia. Pytanie jakim programem można coś takiego uzyskać ? Sprzęt: p166 z 32 a może 96 mb ramu.

P.S. Wiem, że prościej kupić jeden dysk, ale akurat mam kilka małych :)
  • #2 3337859
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    NIe rozumiem pytania
    Cytat:
    Chciałbym aby cała ich wolna powierzchnia była dostępna w jednym folderze

a co do połącznie dysków w "1" widziany przez system w 98, to musisz mieć kontroler RAID na płycie jak się nie myle. i odpowiednio go skonfigurować.
    Pod XP możesz sobie zrobić to bez kontrolera RAID, gdzieś jest taka funkcja w XP aby utworzyć taki "wirtualny dysk" ale nie pamiętam jak to szło.
    na elce na pewno było.
  • #3 3338193
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    1. Kontroler RAID i tryb JBOD.
    2. Np Windows XP i "zestawy paskowe", lub zamontowanie partycji jako katalog.
    3. Dla win98 to raczej ciezko bedzie zrobic to programowo.
  • #4 3338215
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Prawda jest taka, że najlepiej to zrobić RAID 0. Kontrolery Raid nie są już drogie. Przy programowym łączeniu dysków może wyniknąć problem po np. padzie systemu i formacie...
  • #5 3338254
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Raid odpada bo przy cenach dysków to można dysk kupić. Sprzęt słaby (p166) i dyski malutkie (po ok 1GB), więc to raczej dla zabawy i inwestować nie będę. Myślałem że może istnieje program, który zajmie przestrzeń dysków na widoczne dla siebie dane, a zajętą w ten sposób wolną przestrzeń dysków "udostępni" w jednym folderze. Win widziałby zajętą przestrzeń na dyskach, a program umożliwiałby umieszczanie danych w danym katalogu. Ale to już moje dywagacje :) Dzięki za odpowiedź.
REKLAMA