logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie dwóch partycji w jedną pod systemem DOS

Pi0trek121 27 Lip 2009 10:43 5593 18
REKLAMA
  • #1 6826130
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Witam! chciałbym skleić 2 partycje (a raczej 2 wone miejsca) tzn w instalatorze windowsa mam taki dziwny przypadek, żemam obszar niepodzielony na partycje (około 12gb) naztępnie jedna parytycja i znów obszar nie dzodzielony na partycje i niewiem czemu, ale te 2 obszary niepodzielone nie chcą mi sie skleic w jedną całość... zna ktos może jakiś probgram dosowy, do tworzenia partycji? albo jak to zrobić przez linuxa?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6826215
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Nie lepiej partition magic? tam jest opcja o której piszesz :)
  • #3 6826228
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Z tego co pamietam, to z tego programu nie można bylo nic zrobić pod wersją trial, i mówisz ze on działa z pod dosa?

Dodano po 24 [minuty]:

No niestety, coś nie moge uruchomić tego partition magic z pod dosa... ma ktoś jakieś inne propozycje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6826510
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    GParted botuje się z CD , ma dużo przydatnych funkcji i jest darmowy . Przeczytaj najpierw jakiś manual (nieumiejętnie użyty może zniszczyć dane) , zrób backup ważnych danych i do dzieła .
    Niektóre operacje (przesunięcie partycji) mogą trwać nawet kilka godzin .
  • REKLAMA
  • #5 6826697
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Kret121 napisał:
    ... niewiem czemu, ale te 2 obszary niepodzielone nie chcą mi sie skleic w jedną całość...

Nie chcą bowiem nie sąsiadują ze sobą. Musisz pozmieniać rozmiary partycji "wchłaniając" te obszary "leżące odłogiem" i dopiero potem możesz przejść do fazy "wycinania".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 6826853
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Matuzalem napisał:
    ...Musisz pozmieniać rozmiary partycji "wchłaniając" te obszary "leżące odłogiem" i dopiero potem możesz przejść do fazy "wycinania".

Można dołączyć nieprzydzielone obszary do istniejących partycji lub przesunąć partycje tak by nieprzydzielony obszar dysku był w jednym ciągu i stworzyć z niego nową partycję .
  • #7 6826880
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    A jak to można zrobić? a jak sie dołaczy te partycje, które nie leza obok siebie, to nie bedzie chodzić woniej dana partycja? tzn bedzie wolniej czytać pliki? I nie bedzie problemów jesli plik sie zapisze czesciowo na jednej "cześci" a druga część na drugiej "części"?
  • REKLAMA
  • #8 6826900
    Matuzalem

Poziom 43  
    Hucul - oczywiście, że masz rację, oczywiście, że tak można i oczywiście w słuszny sposób odniosłeś się do mojej wypowiedzi. Tyle tylko, że ... pisząc to samo.

Kret121 - niezależnie od tego jakiego programu użyjesz to gwarantuję Ci, że znajdziesz w sieci "obrazkologię" do niego (gdyby się okazało, że brak jest omówienia krok po kroku kolejności działań).

Zmiana rozmiaru partycji nie powoduje - dającego sie zauważyć - spowolnienia/przyspieszenia oberacji dyksowych.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #9 6826929
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    A jesli usune dysk D to bede mógł złaczyć te 2 puste przeszczenie? i później stworzyć jeszcze raz dysk D?

Dodano po 1 [minuty]:

Tzn nie, dysk C (jak na tym zdjęciu) tylko wcześniej to był dysk D :)
  • #10 6826946
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nie połapię się.
    Dołącz do C 1 i 2 obszary nie przydzielone, albo 1 do C, a 2 do D. Pierwsza wersja pozwoli Ci potem zmniejszyć C i z nią utworzyć kolejną - potem juz tylko ew. zmiana liter od D w górę (choć nie jest to operacja konieczna).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #11 6826961
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    hehe :D może mówmy o pojemnościach :P bo juz nie ogarniam :P jesli usune partycje ktora ma 75gb to wolne miejsca sie złaczą?
  • #12 6826977
    Matuzalem

Poziom 43  
    Tak, o ile jedno nie jest na partycji podstawowej, a drugie na rozszerzonej. Tyle, że jeżeli na C jest system to być tam przestanie i Będziesz musiał wszystko instalować od zera.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • Pomocny post
    #13 6827009
    Matuzalem

Poziom 43  
    Tzn, że teraz systemu nie ma w ogóle? - Jeśli tak to usuwaj te 75 i - instalatorem i nim też załóż nową - koło 90 będzie - i na niej Windows postaw.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #14 6826987
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    System był na tej 12gb partycji, własnie mialem robic formata, ale przed tym chciałem dodac te 4gb aby na partycji z systemen dyło wiecej miejsca o te 4gb

Dodano po 3 [minuty]:

W sumie i tak musze sformatować dysk 75gb bo tam sa programy a po reinstalce beda same pliki, bez wpisu do rejestru.. wielkie dzieki, zaraz zobacze czy zadziała...

Dodano po 4 [minuty]:

No to teraz lipa... usunąłem te 75gb i mam 2 sektory... 12gb i 80gb a chciałem aby te 4gb poszło do pierwszej partycji..a dziwne mi sie to wydaje, bo jak Tworzyłem partycje to pierwsza była 12gb na system, pożniej 75 na programy itd

Dodano po 19 [minuty]:

Dobra, niestety, nie moge dodać tych 4gb do dysku gdzie bedzie system, zainstaluje system na 12gb bo aby połaczyć całą wolna przeszczeń musze usunąć partycje RÓŻNE a tam mam potrzebne mi pliki, a nie mam tak duzego przenośnego dysku, wielkie dzieki wszystkim za pomoc
    pozdro!
  • #15 6827120
    Matuzalem

Poziom 43  
    Musisz, po instalacji upewnić się co do typu partycji - to o czym pisałem poprzednio o partycji podstawowej i rozszerzonej, bo wtedy dochodzi jeszcze jedne krok, by można te przestrzenie połączyć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #16 6827166
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    No niestety, ale już przyłaczyłem do innej partycji, dla wygody umieszczam duze pliki na pulpicie a pozniej wyskakuje komunikat, ze mało miejsca na dysku C, najwyzej bede musiał wrzucac wieksze pliki na inna partycje...
  • #17 6827174
    Matuzalem

Poziom 43  
    Gdy już wszystko skończysz instalować to wrzuć ewentualnie screen z zarządzania dyskami - będzie wiadomo jak system widzi te partycje (i co w zw. z tym można czy trzeba zrobić).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #18 6828083
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    ok, juz zainstalowałem wszystko, tutaj masz screena z zarzadzania dyskami o który wczesniej prosiłes
  • #19 6829368
    Matuzalem

Poziom 43  
    No i widać - C: jest podstawowa, a D:, E:,F: są na rozszerzonej. Żeby to zmienić musisz zmniejszyć rozszerzoną(najpierw zmniejszając D:), powstanie nowy obszar nieprzydzielony i dopiero wtedy będzie można powiększyć C:.
    Nie da się bowiem włączyć obszaru nieprzydzielonego na rozszerzonej bezpośrednio do podstawowej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu łączenia dwóch nieprzydzielonych obszarów dysku w jedną partycję pod systemem DOS oraz podczas instalacji Windows. Użytkownik posiada dwa nieprzydzielone obszary (około 12 GB i 4 GB) rozdzielone istniejącą partycją i chce je scalić. Zalecane narzędzia to Partition Magic (choć wersja trial ma ograniczenia i problemy z uruchomieniem pod DOS) oraz darmowy GParted bootujący z płyty CD, który umożliwia zarządzanie partycjami, w tym ich przesuwanie i scalanie. Problemem jest to, że nieprzydzielone obszary nie sąsiadują ze sobą, co uniemożliwia ich bezpośrednie połączenie. Konieczne jest przesunięcie lub usunięcie partycji pośrednich, aby uzyskać ciągły obszar nieprzydzielony. Usunięcie partycji z danymi wymaga wcześniejszego backupu, a usunięcie partycji systemowej wymusza reinstalację systemu. W systemie Windows partycje podstawowe i rozszerzone są traktowane inaczej, co wpływa na możliwość ich łączenia. Po instalacji systemu i zmianach w partycjach zaleca się sprawdzenie widoku zarządzania dyskami, aby ocenić aktualny układ i podjąć dalsze działania. Zmiana rozmiaru partycji nie wpływa zauważalnie na szybkość odczytu danych. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu na partycji 12 GB i zarządzanie plikami na innych partycjach, rezygnując z łączenia nieprzydzielonych obszarów ze względu na brak odpowiedniego backupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA