logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio JVC KD-G162 do samochodu z innym wejściem? Schemat pinów?

sebastianbury 16 Gru 2006 19:43 7226 16
REKLAMA
  • #1 3338289
    sebastianbury
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam problem ponieważ dostałem radio jvc kd-g162 i nie wiem jak go podłączyć ponieważ mam inne wejście w samochodzie bardzo bym prosił o schemat lub rysunek podłączenia pinów w tym radiu do czego służą poszczególne pin bardzo proszę o pomoc ratunkuuuuuuuuuuu!!!! jeszcze raz bardzo proszę i z góry dziękuje dodam jeszcze ze wejście z tyłu zawiera 16 pinów
    Załączniki:
    • PIC_0058.JPG (1013.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3338409
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3338444
    sebastianbury
    Poziom 11  
    ja chce się dowiedzieć tylko który pin do czego słuzy i tylko tyle chce wiedzieć ponieważ chce przerobic to wejście i nie robie z forum przedszkola
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3338727
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Może ta rozpiska ci podejdzie.
    Znalazłem u siebie tylko takie JVC z szesnastopinowym gniazdem
    Jak podłączyć radio JVC KD-G162 do samochodu z innym wejściem? Schemat pinów?
  • #7 3339203
    sebastianbury
    Poziom 11  
    Dzięki za ten schemat jesteś super pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje super gość
  • Pomocny post
    #8 3339367
    zonko
    Poziom 23  
    Wystarczy nacisnąć "pomógł"
    pozdrawiam
  • #9 3340261
    sebastianbury
    Poziom 11  
    ja mam jeszcze takie pytanie co oznacza skrót gnd i czy A+ i bat+ podłancza się pod plusa i czy minus jest podłączany przez mase czy przez pin jak tak to który??
  • Pomocny post
    #10 3340355
    zonko
    Poziom 23  
    A+ i bat+ podłączamy do +12V . GND oznacza masę (- akumulatora). GND podłączamy tak jak na rysunku do pinu 1. Masa radia (obudowa) zazwyczaj też jest podłączana do masy samochodu, ale nie jest to wymóg konieczny.
  • #11 3349930
    sebastianbury
    Poziom 11  
    a jeszcze jedno pytanko light iluminator podłączamy do + ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3349955
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Podłączamy do plusa z najbliższej żarówki podświetlającej deskę rozdzielczą, w wielu autach taki plus jest w kostce oryginalnej. Ewentualnie nie podłączamy wcale ale w nocy będziesz musiał włączać radio macając klawisze.

SławeK
  • #13 3349988
    sebastianbury
    Poziom 11  
    A co oznacza tel mute i pod jaki pin to podłączamy ?? :?::D

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

podłączyłem radio jvc kd-g162 tak jak jest powyżej na schemacie i po włożeniu całej wtyczki zasilającej włącza się odtwarzacz cd na chwile i wyłącza się nie działa przycisk power nie wiem co jest czy ten schemat nie pasuje do tego radia?? dodam ze tak samo się dzieje po wyciągnięciu bezpiecznika jesli ktos by miał schemat do tego mojego kapryśnego radia był bym wdzięczny bardzo proszę o pomoc.
  • #14 3350784
    SlaweK
    Poziom 43  
    Myślę że podłączenie tego dla nas prostego radia przerosło Cię. TEL MUTE to wyciszanie gdy dzwoni telefon, sygnał podawany jest masą z zestawu głośnomówiącego. Myślę że już zdąrzyłeś podłączać radio inaczej niż trzeba i masz już uszkodzone, teraz prawidłowe podłączenie już nie pomoże. Elektronika jest delikatna i nie lubi pomyłek.

SławeK
  • #15 3352327
    sebastianbury
    Poziom 11  
    radio podłaczyłem okazało się ze ten schemat który mi padaliscie był nie prawidłowy i dlatego radio nie chodziło teraz działa i jest ok i jesli dla was było by to takie proste radio to czemu nikt nie chciał podac mi prawidłowego schematu podłączenia??? ale przeciez wy wiecie lepiej
  • #16 3353560
    SlaweK
    Poziom 43  
    A tak trudno było sobie wejść na stronę Studio24 do działu Kablomania i Panelowe i porównać. Przecież dostawałeś link, leniu jeden, dwa razy. http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/panel.htm i wybrać sobie odpowiednią kostkę. Masz karę za lenistwo i nie powiem kto ma zawsze szczęście, bo ja jak coś podłączam do czego nie mam pewności to zwykle sprzęt się uszkadza.

SławeK
  • #17 3353884
    sebastianbury
    Poziom 11  
    dostawałem link dwa razy ale nie ten co ostatnio wchodziłem na ta strone ale jakos nie mogłem tam znajsc tej strony ze schematami dobra dzięki wszystkim za to ze usiławaliscie mi pomóc radyjko gra zajebiście pozdrawiam i wesołych świąt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia radia samochodowego JVC KD-G162 do pojazdu z innym typem złącza, zawierającego 16 pinów. Użytkownik poszukiwał schematu rozpiski pinów oraz wyjaśnienia funkcji poszczególnych wyprowadzeń, takich jak GND (masa), A+ i BAT+ (zasilanie +12V), LIGHT ILLUMINATOR (podświetlenie, podłączane do plusa z żarówki deski rozdzielczej) oraz TEL MUTE (wyciszanie podczas rozmowy telefonicznej, sygnał masy z zestawu głośnomówiącego). Wskazano istnienie złączy adaptacyjnych samochód/ISO, które ułatwiają podłączenie radia bez konieczności przeróbek. Udostępniono linki do schematów i rozpisek pinów, w tym grafikę z rozkładem 16-pinowego gniazda JVC. Podkreślono konieczność dokładnego sprawdzenia schematu przed podłączeniem, aby uniknąć uszkodzenia elektroniki. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu prawidłowego schematu radio działa poprawnie. Wskazano również, że masa radia jest zwykle podłączana do obudowy i masy samochodu, choć nie jest to wymóg bezwzględny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA