logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie radia JVC do zasilacza 12 V/5 A - które przewody to + i -?

bogdanowiczszymon288 25 Lut 2025 21:06 612 3
  • #1 21456225
    bogdanowiczszymon288
    Poziom 2  
    @ElektrodaBot
    Witam, jak mogę podłączyć to radio JVC do zasilacza 12 V/5 A? Na radiu jest schemat, ale nie wiadomo, co na nim pokazano. Mam kostki ISO i czy możecie mi powiedzieć, które to + i -?

Zdjęcie radia samochodowego JVC model KD-G501 z widocznym schematem połączeń.
    Schemat podłączenia radia JVC na obudowie.
    Tył radia samochodowego JVC z widocznymi złączami.
  • Pomocny post
    #2 21456235
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Schemat złącza samochodowego z opisem pinów.

Z dolnej wtyczki 7, 4 razem do plusa, a 8 na minus.
  • #3 21456236
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    bogdanowiczszymon288 napisał:
    Na radiu jest schemat ale nie wiadomo co na nim pokazano
    Mam kostki iso i czy możecie mi powiedzieć który + i -

Wiadomo, wystarczy spojrzeć na symbole bądź w jakikolwiek opisów wtyków ISO które są OGÓLNODOSTĘPNE w sieci.
    Poza tym widzę tam bezpiecznik 15A i ten Twój zasilacz może być zdecydowanie za słaby.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21456237
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 924
    bogdanowiczszymon288 napisał:
    @ElektrodaBot
    Witam jak mogę podłączyć to radio Jvc do zasilacza 12V 5A
    Na radiu jest schemat ale nie wiadomo co na nim pokazano
    Mam kostki iso i czy możecie mi powiedzieć który + i -
    https://obrazki.elektroda.pl/2198280300_1740513846.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9975850900_1740513858.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1186672900_1740513889.jpg
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Aby uruchomić radio JVC KD-G501 z zasilacza 12 V/5 A, musisz przede wszystkim połączyć dwa przewody z plusowym biegunem zasilacza (żółty i czerwony z kostki ISO) oraz jeden przewód z biegunem minusowym (czarny). Dokładnie:

- Podłącz żółty (+12 V stałe, tzw. „Memory”) i czerwony (+12 V po stacyjce, tzw. „ACC”) razem do plusa zasilacza.
    - Podłącz czarny (masa) do minusa (GND) zasilacza.

Szczegółowa analiza problemu
    Typowe radia JVC (w tym KD-G501) z kostką ISO mają wyraźnie zdefiniowane wyprowadzenia zasilające zgodne ze standardem:

- Pin 4 (często żółty przewód) – stałe zasilanie +12 V (zasilanie pamięci radia).
    - Pin 7 (często czerwony przewód) – zasilanie +12 V „po stacyjce” (ACC).
    - Pin 8 (często czarny przewód) – masa (GND).

W instalacji samochodowej czerwony dostaje napięcie dopiero po przekręceniu kluczyka, a żółty ma zasilanie non-stop. Jeśli jednak chcesz sprawdzić radio domowym zasilaczem 12 V, najłatwiej bezpośrednio podać plus (+) na oba przewody (żółty i czerwony) i minus (–) na czarny. Wówczas radio powinno uruchamiać się natychmiast po włączeniu zasilacza.

Na obudowie radia widzisz schemat, który przedstawia złącze zasilające (najczęściej dolny rząd pinów w kostce ISO) i złącze głośnikowe (górny rząd pinów). Symbol „+12 V” lub „BATT” odpowiada żółtemu przewodowi, a oznaczenie „IGN” lub „ACC” – czerwonemu. Masa jest zwykle opisana jako „–” albo „GND”.

Wspierające wyjaśnienia i detale
    1. Jeśli radio nie włącza się od razu, upewnij się, że masz pewny kontakt na kostce ISO (czasem przewód żółty i czerwony trzeba zmostkować, jeśli w samej kostce były inaczej połączone).
    2. Radio jest przystosowane do napięcia około 12 V DC. Twój zasilacz 12 V/5 A powinien zapewnić wystarczający prąd do pracy radia i uruchomienia napędu CD, jeśli radio go posiada.
    3. Na zdjęciach widoczne są standardowe zaciski RCA do wyjścia audio (np. do wzmacniacza) oraz kostka zasilania ISO. Nie musisz korzystać z RCA, jeżeli nie podłączasz zewnętrznego wzmacniacza.
    4. Pamiętaj o właściwym bezpieczniku – oryginalnie radio ma wbudowany 10 A lub 15 A (w zależności od wersji).
    5. Jeżeli chcesz symulować „włączanie kluczykiem”, możesz użyć przełącznika pomiędzy przewodem czerwonym a dodatnią linią zasilacza: w położeniu „ON” radio się włączy, w „OFF” – wyłączy.

Praktyczne wskazówki
    - Zawsze sprawdzaj polaryzację przewodów multimetrem, zwłaszcza jeśli oryginalna kostka ISO w radiu była modyfikowana.
    - Zabezpiecz połączenia przed zwarciem; użyj porządnej izolacji (koszulki termokurczliwej lub taśmy izolacyjnej).
    - W razie braku dźwięku sprawdź także sekcję głośnikową (drugi rząd pinów w kostce ISO – FR, FL, RR, RL).
    - Unikaj zasilań niestabilizowanych; jeśli Twój zasilacz faktycznie podaje 12 V (np. z zasilacza warsztatowego albo wtyczkowego 12 V DC), to wszystko powinno być w porządku.

Krótkie podsumowanie
    Najważniejsze czynności przy testowym zasileniu radia JVC KD-G501 z domowego zasilacza 12 V:
    - Zewrzeć przewody czerwony i żółty z kostki ISO do plusa zasilacza,
    - Czarny przewód (masa) podłączyć do minusa,
    - Zadbać o prawidłową polaryzację i dobrej jakości połączenia.

Pytania do użytkownika
    - Czy kostki ISO w radiu są oryginalne, czy zostały wcześniej ucinane/przerabiane?
    - Czy zależy Ci na zachowaniu funkcji „pamięci” w radiu oraz przełączania zasilania, czy wystarczy Ci stałe uruchamianie po podaniu napięcia?
    - Czy w przyszłości planujesz podłączenie głośników lub wzmacniacza do tego radia?

Jeśli udzielisz tych dodatkowych informacji, łatwiej będzie wyjaśnić wszelkie szczegóły i uniknąć ewentualnych niespodzianek przy użytkowaniu sprzętu. W razie dalszych pytań – pisz śmiało!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA