logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja BIOS-u k7s5a. Włączenie obsługi instrukcji SSE.

kewys 16 Gru 2006 19:52 2972 9
REKLAMA
  • #1 3338326
    kewys
    Poziom 11  
    Witam,

Musze zaktualizować bios bo z tego co wyczytałem to jedyna droga by włączyć obsługe instrukcji SSE dla procesora, domyślnie jest wyłączona.
    Próbowałem programem WCPUID ale to nic nie daje.

Tutaj dane:

BIOS ID: 62-0325-001131-00101111-040201-SiS735-K7S5A
    OEM Sign-On: K7S5A CheepoBios 04/21/2002 S
    BIOS Date: 03/25/02
    BIOS Type: AMI
    Chipset: SiS 735 rev 1
    Super I/O: ITE 8705/SiS 950 rev 2 found at port 2Eh
    BIOS ROM Socket: Yes
    BIOS ROM Size: 256K

Procesor: Athlon 2000 XP

Jedyny bios jaki mi sie udalo wgrac to ten co wlasnie widac czyli CheepBios ale niestety jest tak stary jaki miałem na płycie domyślnie i niestety nic nie pomógł. Innych Biosów nie udaje mi się wgrać(wywala błąd przy weryfikacji), może nie wiem jakich szukać...
    I tutaj moja prośba, pomóżcie mi znaleźć nowszy bios który by pasował.:)

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3338593
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    wejdz na strone ECS to storna producenta i tam mozesz znalez bios z 2004 roku najnowszy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3338669
    kewys
    Poziom 11  
    Chyba wszystkie biosy pod moja plyte juz probowalem ze strony producenta i niestety nie chca wejsc :/
    Nie wiem o co chodzi, powinien kazdy bios mi wejsc?

EDIT:
    Jezeli chodzi o biosy HoneyX to nie wiem ktore probowac, pierwszy z gory wzialem ale tez nie chcial wejsc :/

Tak jak wczesniej napisalem jeden bios tylko udalo mi sie wgrac narazie, moze jakies zabezpieczenia czy cos? Pomozcie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3338792
    rado_
    Poziom 22  
    jak nie chce wejsc zaden bios ze strony producenta? to prawdopodobnie masz walnieta kosc biosu bo ze strony producenta powinny wchodzic bez problemow
  • #7 3338811
    kewys
    Poziom 11  
    No nie wiem czy w tym rzecz, poprostu biosy nie przechodza weryfikacji. Uzywam uniflasha bo amiflash nie rozpoznaje mi chipsetu ;|
  • #8 3338883
    rado_
    Poziom 22  
    moze sprobuj zaprogramowac ta kosc pod jakas inna plyta glowna? i wtedy nie pwoinno byc problemow z programowaniem
  • #9 3338918
    kewys
    Poziom 11  
    No byc moze ale tak mi sie nie chce bawic.
    Wolalbym cos w obrebie jednego komputera ;)
  • #10 3340974
    kewys
    Poziom 11  
    Dobra poradzilem sobie :D
    Dzieki za pomoc, za uswiadomienie ze biosy powinny bez problemu wchodzic. Poszedlem w kierunku bardziej rodzaju programu niz rodzaju biosu no i udalo sie. Uzylem amiflasha wersja 3.42 i weszlo jak po masle ;]

Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada płytę główną ECS K7S5A z chipsetem SiS 735 i procesorem Athlon 2000 XP, na której domyślnie wyłączona jest obsługa instrukcji SSE. Próba włączenia SSE wymaga aktualizacji BIOS-u. Dotychczasowy BIOS to CheepoBios z 2002 roku, który nie umożliwia włączenia SSE. Próby wgrania nowszych BIOS-ów ze strony producenta kończyły się błędem weryfikacji. Sugerowano pobranie najnowszych BIOS-ów ze strony ECS, w tym wersji z 2004 roku, jednak problem z wgrywaniem pozostał. Podejrzewano uszkodzenie kości BIOS-u lub problemy z narzędziem do flashowania. Użytkownik stosował UniFlash, który nie rozpoznawał chipsetu, co mogło powodować błędy. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez użycie programu AMIFlash w wersji 3.42, który poprawnie rozpoznał chipset i umożliwił bezproblemową aktualizację BIOS-u, co pozwoliło na włączenie obsługi instrukcji SSE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA