logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A nie uruchamia się po aktualizacji BIOS-u - brak sygnału dźwiękowego

uki9 08 Mar 2006 20:16 1317 6
REKLAMA
  • #1 2391190
    uki9
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Eh witam mam plyte jak w opisie V 3.1 wgralem biosa nowego odpowiedniego do plyty programem z windowsa zrestartowalem kompa wyskoczylo w gornym lewym rogu ze upgrade bios ram OK i znow zrestartowalem kompa i ustawiajac na 133/133 poniewaz mam Athlona 1700+ i teraz jak startuje kompa nawet niema tego pikniecia na poczatku czy plyta spalona czy da rade jeszcze ja uratowac ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2391213
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Moze zresetuj bios....zworka albo wyciagnieciem baterii
  • REKLAMA
  • #3 2391239
    uki9
    Poziom 12  
    wlasnie to zrobilem i poszedl mi na athlonie 1100 ale jak zmienie na 133 to nie startuje, jednak jak juz pojdzie to laduje windowsa i wyskakuje potem zrzucanie pamieci fizycznej dysku o co chodzi?? ;:(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2391262
    BurnIt
    Poziom 17  
    jak ustawiasz predkosc proca to daj jakies ustawienie zeby pamieci nie zmienial
  • REKLAMA
  • #5 2391268
    uki9
    Poziom 12  
    kurde troche nie rozumiem gdzie mam cos zrobic zeby pamieci nie zmienial??
  • Pomocny post
    #6 2391286
    BurnIt
    Poziom 17  
    jak ustawiasz predkosc 133 dla procka to tam razem sie zmieniaja predkosc pamieci i czegos tam jeszcze...daj takie ustawienie zeby na pamiec szlo 100mhz....moze jeszcze jakies inne ustawienia w biosie pozmieniaj...u mnie komputer tez nie chodzi na defaultowych
  • #7 2391308
    uki9
    Poziom 12  
    tylko poroblem tkwi w tym ze jak zmienie obojetnie jak predkosc proca to plyta juz nie startuje potem zostaje zworka tylko i startuje normalnie w trybie awaryjnym sie otwiera normalnie tylko w normalnym trybie wyskakuje mi zrzucanie pamieci fizycznej, moze jakims innym sposobem wgram starego biosa przezs dyskietke tylko jak :(

Dodano po 11 [minuty]:

dziekuje kolego za pomoc ustawilem w biosie date i normalnie sie uruchomil :) powrocilem do starego biosa czasem zmienia predkosc procka ale stabilniej latal pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej ECS K7S5A do wersji 3.1 za pomocą programu w Windows, komputer nie uruchamia się poprawnie przy ustawieniu częstotliwości procesora na 133 MHz. Brak sygnału dźwiękowego i brak startu systemu wskazują na problem z konfiguracją BIOS-u. Reset BIOS-u poprzez zworkę lub wyjęcie baterii umożliwia uruchomienie systemu na niższej częstotliwości 1100 MHz, jednak zmiana na 133 MHz powoduje ponowne problemy z uruchomieniem i zrzucaniem pamięci fizycznej. Zalecane jest ustawienie w BIOS-ie stałej częstotliwości pamięci na 100 MHz, niezależnej od taktowania procesora, oraz dostosowanie innych parametrów BIOS-u dla stabilności. Ostatecznie powrót do starszej wersji BIOS-u rozwiązał problem, umożliwiając stabilną pracę systemu z procesorem Athlon 1700+ przy 133 MHz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA