logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada – czy adres IP zmienia się automatycznie co 24 godziny?

Konrad3006 17 Gru 2006 01:02 2369 13
REKLAMA
  • #1 3339476
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam, mam neostradę, chciałbym wiedzieć czy prawdą jest to ze co 24 h zmienia mi się adres IP?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3339739
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    przynajmniej 1 raz na 24 godziny
  • REKLAMA
  • #3 3340769
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Wczoraj wieczorem wchodziłem na whatsismyip.org i miałem to samo co mam teraz. Czy dziś wieczór sie już zmieni?

Czy jak ktoś ma moje IP z "teraz" czyli jak ma to które mam teraz to jak się mi zmieni już to moze sie mi włamać do kompa?

Czy jest takie coś jak biuro ustalania ip?

Czy moge ręcznie zmienić ip nie czekając na to aż neo przydzieli?

pozdrawiam:)
  • Pomocny post
    #4 3340836
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    jak ktos potrafi to sie wlamie niezalenie od ip itd... jesli ktos nie potrafi to ip nie pomoze- poprostu to nie ma wplywu czy ma twoje ip itd...
    ip recznie zmienisz rozlaczajac i podlaczajac sie do sieci tzw. recconect jednak zawsze zostanie ono wybrane losowo, przdydaje sie to jednak przy rapidshare :D
    Po 24 nastepuje rozlaczenie i ponowne polaczeni w zwiazku z tym ip tez ulega zmianie
  • Pomocny post
    #5 3340900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3340919
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Czyli zebym byl bezpieczny to musze wyjąc kabel od neta i wsadzic od nowa? nie ma tutaj znaczenia to że mam router i net na 2 kompy?

chciałem zrobic restart na routerze ale nie moge do niego wejsc?

czyli jak zmieni mi sie ip to juz ktos mi sie nie włamie mając tamto stare tak?

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3340925
    bomber
    Poziom 24  
    tylko ze mu chyba chodzilo o to ze jak ktomus zostanie przydzielone jego stare ip to czy wtedy bedzie sie mogl wlamac a nie czy jak jak ktos zna jego ip to czy bedzie sie mogl wlamac
    ip ktore ma sie w danym momencie mozna poznac nawet przez glupie gadu gadu, wtedy troche zabwy, nawet jak masz ogniomurek to i tak sie mozesz stac ofiara jesli haker ma troche wiedzy jak i co obejsc a nie daj boze jak masz jakiegos trojana na kompie - to wtedy sparwa wyglada bardzo prosto i poradzi sobie gimnazjalista z wiedza ze strony ogolnie dostepne, ktora zdyb w 20 minut :D
    jak masz router i wewnetrzne ip tzn. nie przydzielone porty to jestes w miare bezpieczny, ale jak ktos wejdzie ci na router tzn. masz np. standardowe haslo nadane przez producenta to jest wysoce prawdopodobne ze przekieruje porty i sobie wjedzie
    Najwiekszym zagrozeniem sa trojany bo wtedy on sie laczy z komputerem napsatnika sam i nie potrzebuje miec przekierowanego portu . jednak tutaj nei ma zadnej zasady- porostu antywirus+ogniomurek powinno wystarczyc dla zwyklego uzytkownika ktory nie ma nadzywczajnego pech w zyciu :D
    nikt raczej nei bedzie sie wlamywal na twojego kompa bo z czego zycie znam nei masz tam zadnych cennych danych zeby zadawac sobie tyle zachodu ...no chyab ze jakis nowy haker bedzie chcial sie sprwadzic i trafi akurat na ciebie :D
    jesli masz siec za routerem na wi-fi to to by bylo najwiekszym zagrozenie jesli przez lan to mozec byc w miare bepzieczny choc jak mowie jesli bedziesz mial pecha to ... :idea:
  • #8 3341493
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Myśle, żeby mi pewien koleś szkód nie narobil.

A jak zmienić hasło na routerze?
    Jeszcze jedno jak neo co 24h zmienia IP to komp moze byc wlaczony i podlaczony? czy musi byc wyłączony?
  • REKLAMA
  • #9 3341599
    bomber
    Poziom 24  
    czy ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem ?
    neo co 24 rozlacza uzytkownika i sprawdza wtedy limit danych i jesli jest przekroczony to zmniejsza transfer
    a zarazem mamy powtorne polaczenie wiec i ip jest zmieniany
    zawsze tacy kolesie co sie tam chwala to nie robia(bo sa tylko mocni w gadaniu) wiec jak bym sie nim nie matrtwil
    jak wylaczysz i wlczysz ponownie router (np. zasilacz odlczysz i podlaczysz) wtedy bedziesz mial nowe ip
  • #10 3342094
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Dzięki wiekie, i ostatnie pytanko dla pewnosci.
    Czy Ip sie zmieni tzn. neo sie połączy ponownie jak zostawie komp na noc właczony emule itd.?

I jescze jedno :P Jest takie coś jak biuro ustalania IP?

pozdrawiam

ps. jak zmienic hasło na routerze? :)
  • #11 3342122
    bomber
    Poziom 24  
    1. tak sei zmieni poprostu przez te 10 sec nastepuje ponowne polaczenie po czym sciaganie jest wznawiane- tak nawiasem uwazaj z tym sciaganiem bo policja sie troche wziela do roboty ...
    2. Tak. Jesli popelniles przestempstwo lub koles ma wtyki moze poznac towj numer telefou adres itp. taki log jest przechowywany w archiwum tp. przynajmniej o miesac wstecz
    3.patrz - instrukcja lub google zazwyczaj wpisujesz w przegladarce 192.168.1.1 lub 192.168.1.0 i wtedy tam masz rozne opcje, stadardowe haslo prodecenta znajdziesz w google wpisujac model i lista hasel itp..
  • #12 3342146
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Czyli raczej jestem bezpieczny, przed chwila wlasnie sprawdzałem ip, zmienilo sie:)
    Co do p2p, raczej uważać nie muszę, w większości to co sciągnę to i na orginale mam:)
    Szanuje prawa autorskie :P :)

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli raczej jestem bezpieczny, przed chwila wlasnie sprawdzałem ip, zmienilo sie:)
    Co do p2p, raczej uważać nie muszę, w większości to co sciągnę to i na orginale mam:)
    Szanuje prawa autorskie :P :)

I jescze jedno za kasę to sie koleś nie dowie kim jestem co nie? A jak już coś to wtedy mozna oskarżać kogoś kto takie dane udostępnil z tepsy tak?
  • Pomocny post
    #13 3342257
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Cytat:
    I jescze jedno za kasę to sie koleś nie dowie kim jestem co nie? A jak już coś to wtedy mozna oskarżać kogoś kto takie dane udostępnil z tepsy tak?

Widze, ze kolega mocno zastraszony... Na przyszlosc nie radze wierzyc w mit anonimowosci w internecie.

Co do pytania, to za kase mozna wszystko (zalezy komu ile) a skarzyc to mozna dopiero jak sie ma dowody, ze cokolwiek udostepnili.
  • #14 3343637
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Wiem, że raczej kolega sobie da spokój, a co do anonimowości są jakieś programy maskujące mnie w sieci typu Steganos Internet Anonym Pro? Tylko takie ktoóre nie spowalniają działania netu? Lub czy taki Steganos obniża transfer np. na emule czy tylko wolniej ładuje strony?

Co do moich zastrzeżen to pytam na przyszłość:P

A co do dowodów to o to to chyba by było kurde ciężko co nie? :|

Ale i tak wątpie, żeby kolega coś zdziałał za 150 zł ;]

pozdrawaim :D

Podsumowanie tematu

✨ Adres IP w usłudze Neostrada jest przydzielany dynamicznie i zmienia się automatycznie co około 24 godziny, gdy następuje rozłączenie i ponowne połączenie z siecią. Można również wymusić zmianę IP poprzez rozłączenie i ponowne podłączenie do internetu, np. odłączenie kabla lub restart routera. W przypadku korzystania z routera i sieci lokalnej (LAN) na kilka komputerów, zmiana IP dotyczy adresu publicznego przydzielanego przez dostawcę. Znajomość aktualnego IP nie gwarantuje włamania do komputera, gdyż bezpieczeństwo zależy od zabezpieczeń takich jak firewalle i aktualne oprogramowanie antywirusowe. Największym zagrożeniem są trojany i złośliwe oprogramowanie, które mogą umożliwić dostęp bez względu na IP. Istnieje możliwość zmiany hasła do routera poprzez interfejs webowy pod adresami typu 192.168.1.1, gdzie standardowe hasła można znaleźć w instrukcji lub internecie. Operator przechowuje logi połączeń, które mogą być udostępnione na żądanie organów ścigania. Programy maskujące IP, takie jak Steganos Internet Anonym Pro, mogą wpływać na prędkość internetu, szczególnie przy pobieraniu plików P2P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA