logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kontrola legalności oprogramowania pozwala na wejście do mieszkania?

kolor83 17 Gru 2006 10:32 857 2
REKLAMA
  • #1 3339915
    kolor83
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Wiram wszystkich, nie wiem czy dobrze trafiłem z moim pytaniem ale nie wiem gdzie to napisać . Podobno po okolicy chodzą sprawdzać oprogramowanie na komputerach, zabierają komputery i nakładają kary. Mogą wejść wogóle do mieszkania? co na kompie może być żeby się nie doczepili??
  • REKLAMA
  • #2 3339959
    Dioda3
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,
    To prawda, ze grasuja po okolcy, jednak moze Cie uratowac dobra znajomosc prawa. Aby mogli wejsc do twojego mieszkania, musza posiadac nakaz przygotowany przez prokuratora, a do tego potrzebne jest podejrzenie popełnienia przestępstwa. Tak np. w Jastrzebiu gosc sprzedawal kompy z nielegalnym oprogramowaniem, wbili do niego niebiescy, zamkneli biznes i zarzadali calej listy nabywcow felernego windowsa. No i w ten sposob zarekwirowali kilkadziesiat komputerow. Czasem tez wystarczy lista uzytkownikow DC zrobiona przez admina lokalnej sieci, jezeli przy jej pomocy da sie udowodnic transfer pirackiego oprogramowania. Jedyne co w takim wypadku Cie moze uratowac, to paragraf mowiacy, ze przy przeszukaniu mieszkania ma prawo byc jego wlasciciel. Jezeli powolasz sie na niego, policja ma obowiazek czekac na wlasciciela.
    Pozdrawiam.
  • #3 3339968
    DSB
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Tutaj to powinien prawnik się wypowiedzieć generalnie, ale z tego co mi wiadomo sprawa wygląda tak:
    Policja może wejść Ci do mieszkania bez nakazu (coś o możliwości zatarcia śladów przestępstwa) ale później ten nakaz musisz dostać -chyba w ciągu tygodnia.
    Generalnie od nakładania kar to jest sąd raczej... a komputer może zostać "zabezpieczony jako dowód przestępstwa".

Jeśli gdzieś skłamałem, mam nadzieję, że lepiej zorientowani mnie poprawią.

A tak na prawdę, żeby mieć komputer "czysty" musiałbyś mieć samego Windowsa. Przecież kontroli nie podlega tylko oprogramowanie, ale również muzyka, pdfy ( ile masz książek w pdfach ) itp.
    I nawet Linux nie pomoże....
REKLAMA