logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką cewkę kupić do THOMSON 21MG15ET TX807c po przepięciu?

wojciech0015 17 Gru 2006 19:14 1881 8
REKLAMA
  • #1 3341970
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam mały problem sąsiad zrobił spinola w telewizorze szczerze nie wiem jak tego dokonał ale nie oto chodzi. Telewizor w ogóle nie reaguje sprawdzilem że nie ma napięcia na LP003 (9 nóżka) powinno być 315V a jest około 3V. RP008 wymieniłem bo był spalony ale nie wiem co jest z LP002 na 4 nóżce jest 320V ale na 3 jest 3V a nieraz nie ma żadnego napięcia.Czy LP002 jest do wymiany ??? na moje to wygłada jak by sie stopiła ta cewka. Mam pytanie jaką cewke kupić w sklepie bo nie znam sie zabardzo na oznaczeniach cewek nie wiem czy mój telewizow to PP 80000.00 czy może inny dlatego też nie wiem jaka powinna być cewka bo są 60M0 i 25M0 (co znaczy 60M0)?? Na mojej cewce LP002 jest napisane
    CFS2402-08
    FEC 0128

z góry dziękuje

Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV.

• REKLAMA
  • #2 3342318
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam!
    Twój sąsiad pewnie grzebał przy bezpieczniku ponieważ to on pierwszy powinien uledz spaleniu jeśli masz możliwość to zastosuj podobną cewke przeciw zakłóceniową z innego tv(Twoja powinna mieć przejście między nóżką 1do2 oraz 3do4). Ale wcześniej pomież dokładnie mostek DP001-004, kondensator CP008 oraz TP020,....to na początek.
    Pozdrawiam!

Ps . pisz o efektach
  • #3 3342393
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Nie mam mozliwosci zastosowania innej cewki odpowiem jutro jak kupie cewke. Jaka to jest cewka czy facet w sklepie bedzie wiedzial jak mu pokaże tą moją?
  • REKLAMA
  • #4 3342439
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Jest to cewka przeciwzakłócenowa, nie może mieć dużej rezystancji ! Ważne jest też poinformować sprzedawce w jakim układzie ona pracuje i jaką rolę spełnia, to napewno pomoże sprzzedawcy dobrać właściwą cewke, zwróć uwage na wyprowadzenia nóżek , żeby pasowały
    Pozdrawiam!
  • #5 3401194
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Witam mam mały problem mam nadzieje że mały. Dostałem od sąsiada zepsuty telewizor prawdopodobnie jakieś przepięcie było i do wymiany była cewka LP002 i rezystor RP008. Niestety po wymianie okazało sie ze strzelają bezpieczniki FP001 wymianilem 2 ale pewnie jest cos dalej tylko co ? proszę o pomoc gdzie dalej szukać przyczyny jakie elementy z góru dziękuje.
    Moderowany przez obcy7:

Tematy scaliłem, a kolejny poleciał do kosza. Jeszcze raz kolega powieli temat - będzie OSTRZEŻENIE ! Proszę przeczytać regulamin, zwłaszcza pkt 10.1

• REKLAMA
  • #7 3401287
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ja kupiłem TP020 na wszelki wypadek ale nie wiem jak sprawdzić czy on jest dobry zwykłym miernikiem za 20zł napięć na nim nie sprawdze bo bezpiecznik wywala i nap nie dochodzi a jak można go inaczej sprawdzić bo ja wymienie nowy i bede wiedzial ale bym chcial wiedziec na przyszłość jak można inaczej sprawdzić dziękuje
  • REKLAMA
  • #9 3401340
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ja nie napisałem ze jestem specem dopiero się ucze

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam bardzo pomylilem sie proszę o przeniesienie do działu Początkujący Serwisanci

Dodano po 59 [minuty]:

mam pytanie wymieniłem tranzystor i bezpiecznik ale stało się jakies zwarcie chyba bo korku mi wyskoczyly i myśle ze moze odwrotnie cewke wlutowalem ale nie wiem czy jest jakaś różnica ona ma 4 nózki i może się pomylilem ?

Dodano po 33 [minuty]:

wywalacie mi tematy do kosza ale na moje nie potraficie odpowiedziec pytania ile mam czekać ? jak napisze nowy temat to odpowiedż przynajmniej mam odrazu

Dodano po 13 [minuty]:

Jakie wartości powinny miec diody w mostku bo widze że jeszcze one są do wymiany DP001 , DP002 , DP003 dioda DP004 wskazuje 483 czy pozostałe powinny być takie same?

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Wymieniłem wszystkie diody ale zrobiłem badzo głupi błąd zamiast odpowiedniego bezpiecznika dałem wiekszy i niestety ale telewizor pochodził przez niecałą minutę i strzeliła cewka a już muślałem że jest wszystko ok czym może to być spowodowane że znowu szlag trafił cewkę? Chyba wszystkie elementy wkoło sprawdziłem które są połączone z tą cewką przyznaje że nie sprawdziłem kondensatorów ponieważ nie mam metexu tylko zwykły najtańszy miernik ale czy to wina kondensatora?
    Proszę o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z telewizorem Thomson 21MG15ET TX807c po przepięciu, gdzie brakowało napięcia na cewce LP003 (9 nóżka) oraz niestabilne napięcia na cewce LP002 (3 i 4 nóżka). Wymieniono rezystor RP008 oraz cewkę LP002, jednak po naprawie bezpieczniki FP001 nadal strzelały. Sugerowano sprawdzenie elementów takich jak mostek DP001-004, kondensator CP008 oraz tranzystor TP020. Podkreślono, że cewka LP002 to cewka przeciwzakłóceniowa o niskiej rezystancji, ważne jest dopasowanie wyprowadzeń i roli w układzie przy zakupie nowej cewki. Wskazano, że oznaczenia typu 60M0 odnoszą się do wartości indukcyjności (np. 60 mikrohenrów). Autor miał trudności z diagnozą i testowaniem tranzystora TP020 miernikiem, a także z prawidłowym montażem cewki 4-nóżkowej, co mogło powodować zwarcia. Poruszono też temat wymiany diod mostka prostowniczego i konieczności stosowania odpowiednich bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA