logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę samodzielnie zbudować akumulator do Panasonica KX-TCD950?

calvis 17 Gru 2006 20:15 1253 2
  • #1 3342213
    calvis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanie odnośnie budowy akumulatora a także sposobu jego ładowania w tym bezprzewodowym telefonie Panasonica. Otóż akumulator, który mam w słuchawce jest już dość wiekowy i po każdej praktycznie rozmowie trzeba go odkładać na bazę, by móc potem być spokojnym o możliwość wykonania następnego połączenia. Także wygląda na to, że trzeba by kupić nowy akumulator. Jest to coś takiego:

Czy mogę samodzielnie zbudować akumulator do Panasonica KX-TCD950?

Aku jest Ni-MH, pojemność to 550mAh i napięcie 3,6V. Oryginał to 50 zł na allegro, zamiennik 15 (+przesyłka oczywiście). Zmierzyłem go i wygląda na to, że są to po prostu trzy "małe paluszki" aaa połączone ze sobą szeregowo. I tu pojawia się moje pytanie - czy mogę sam zbudować coś takiego? Zbudowanie z użyciem trzech niedrogich akumulatorków wyniesie mnie tyle, co zakup zamiennika, a pojemność większa i cena niższa (o koszt przesyłki, czyli jakieś 7-8zł). Co sądzicie? Czy wszystko będzie działać ok?
  • Pomocny post
    #2 3342344
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Tak masz rację to są 3 ogniwa połączone szeregowo 1,2V.
    Problem będziesz miał z ich połączeniem bo lutowanie takich pojedynczych akumulatorków jest trudne i często prowadzi do ich uszkodzenia np.: przegrzania.

ps

Ale jak Ci się uda i zmieścisz w obudowie.
  • Pomocny post
    #3 3342863
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    bez przesady -zastosuj innej firmy.... np od unidena koszt w Kiosku 27 zł ... gdybys jednak chciał isć na skróty pamietaj że :
    bardzo źle się lutuje takie aku.

Trudno kierować się zakupem oryginału..bo czasem podróbka lepiej bedzie trzymała...nie przesadzaj...kup taki sam o podobnych parametrach na allegro
    http://www.allegro.pl/item147623978_t110_gp_p_p501_kx_a36_panasonic_philips_sanyo.html
REKLAMA