logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum FT8189/11AK19 grzeje się korekcja, niskie żarzenie

maryann 18 Gru 2006 12:03 2385 7
REKLAMA
  • #1 3344159
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Palił BU w odchylaniu z powodu C613/27nF(wymieniona pozostała czwórka i dwie diody, S2000N nie grzeje się). Podmieniłem nawet trafo i myślałem ,że to z jego powodu, ale na oryginalnym jest tak samo- żarzenie nawet nie zaświeci (12V pp) a Q603 (BUK444) po chwili gorący. Poprzedni majster(sprzęt przegrzebany) wymienił R629 na 1Ω; gdy teraz włożę 2Ω7 też bardzo się grzeje. Myślę, że to korekcja obciąża trafo. L604 ma 3Ω i wygląda dobrze, nie mam teraz na podmianę.
    Siedzę już nad nim któryś dzień i proszę o podpowiedzi bo zwyczajnie mam go dość...
  • REKLAMA
  • #2 3344172
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    wymien oba dlawiki dla spokoju ,w tych rezonansach .
    konstruktora tego chassis powinno sie ukarac.
  • REKLAMA
  • #3 3345138
    gdamiano
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Wyciagnac cewke 15mH lub rezystor ten co sie przepala 2.7Ω,i załaczyć obraz powinien byc z obu stron zwezony jezeli nie to uszkodzenie masz w kolektorze.Znaczy do sprawdzenia 680nF,12nF,27nF,bardzo czesto 430nF no i diody bardzo mocno ta płyta jest zgrzana i sa zimne luty.kondensatory najlepiej wymienic.Jezeli tranzystor koncowy sie grzeje i tranzystor korekcji podstawic cewke 1mH,mialem ja nie dawno uszkodzona i obraz był jakby połowa kontrastu i jaskrawosci,za wielkie gabaryty i bardzo sie mocno wszystko grzało.Powodzenia masz co sprawdzać
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3347651
    maryann
    Poziom 37  
    Dławiki będę miał na koniec tygodnia(nigdy nie potrzebowałem i nie mam na zapas).
    Niemniej gdy podniosłem opór zgodnie z radą gdamiano po ok. trzech sekundach spalił się BU, raczej z gorąca. Uszkodzenie jest więc (też?) poza korekcją, ale kondki i diody w kolektorze podstawione!
  • #6 3348400
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Ja do tego 11AK19 montuję dławiki od triluxa i nic nie trzeba nawet regulować w korekcji.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #7 3368554
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam.
    Przyczyną całego zamieszania jest prawdobodobnie dławik 1 mH mający zwarte zwoje , optycznie widać przegrzane uzwojenie tego dławika . Scenariusz tej usterki był następujący :zaistniały zimne lutowania a objawem był zwężony obraz z boków , oczywiście telewidz z usterką dalej oglądał ,przegrzany dławik dostał zwarte zwoje to skutkowało uszkodzeniem BU2508 tak było w moim przypadku, oczywiście rezystor 2R7 też był spalony od korekcji E-W.
  • #8 3377509
    maryann
    Poziom 37  
    Wreszcie pokonany, dzięki pomocy kolegów.
    Kiepski styk był wewnątrz wtyczki od cewek(skuwka/przewód): zimne luty usunięte, przejście jest a po włączeniu chodził jak bez cewek. Potem już wystarczyło "posprzątać" po zabawie i dość! Dzięki wszystkim!
    Dławiki OK.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Universum FT8189/11AK19 polegał na przegrzewaniu się tranzystora BU w układzie odchylania, spowodowanym uszkodzeniem elementów korekcji obrazu. Wymieniono kondensator C613 (27nF) oraz pozostałe kondensatory i diody w kolektorze, jednak tranzystor BUK444 nadal się grzał, a żarzenie nie zapalało się prawidłowo. Podejrzewano przeciążenie transformatora przez układ korekcji oraz uszkodzenie dławików L604 i L604 (3Ω). Zalecano wymianę dławików, kondensatorów (680nF, 12nF, 27nF, 430nF) oraz sprawdzenie zimnych lutów, które często powodują problemy. Wskazano, że uszkodzony dławik 1mH z zwarciami zwojów może powodować przegrzewanie się tranzystora BU i rezystora 2,7Ω. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się kiepski styk wewnątrz wtyczki cewek (zimne luty), który po naprawie przywrócił prawidłową pracę układu korekcji i stabilne działanie telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA