logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig Elegance 55 MF 55-2502/8 PL/TOP - skasowany.

SELTST 18 Gru 2006 12:28 2459 7
REKLAMA
  • #1 3344220
    SELTST
    Poziom 11  
    Witam, moje dziecko w jakiś cudowny sposób uruchomiło w telewizorze GRUNDIG ELEGANCE 55 MF 55-2502/8 PL/TOP za pomoca pilota 160C ustawienia chyba serwisowe za pomocą żółtego klawisza i nacisneło PRERESET ALL - tyle udało mi sie dowiedzieć. Na chwile obecną telewizor zawęził obraz nienaturalnie o jakieś 5 cm od góry i dołu, ponadto nie można ustawić kanałów, działają one do momentu zmiany na inny kanał potem trzeba bawić sie z ustawieniami na nowo. BARDZO PROSZĘ O POMOC - może ktoś wie jak dostać sie do tego trybu serwisowego mi się nie udało i ewentualnie jak wszystko poustawiać
  • REKLAMA
  • #2 3344230
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    jak przywrocic w grundig ustawienia powinien wiedziec spec w twojej okolicy placacy podatki.
  • REKLAMA
  • #3 3344244
    SELTST
    Poziom 11  
    Wiem że Specjalist jest od tego ale jest przed świętami i już rozmawiałem ze serwisantami mają dużo pracy i sami podpowiedzieli abym skorzystał z FORUM. Dlatego zwróciłem się o POMOC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3345114
    grot
    Poziom 14  
    Wpisz kod 8500,wejdz w geometrie i jak dasz rade to próbuj.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3345367
    SELTST
    Poziom 11  
    nie działa ani sekwencja L+L-P-P+
    ani trzymając wciśnięty przycisk "i" włączyć telewizor poprostu jest wówczas czarny nie wychodzi ze stanby
    z tym kodem 8500 spróbuje ale kiedy mam go wpisać

Dodano po 30 [minuty]:

Aha jeszcze sekwencja klawiszy "i"+"OK" nic nie zmienia poprostu uruchamia się zwykłe menu bo z forum wynika że wtedy powinien pojawić sie monit o hasło, może ja cos nie tak robie.
  • #6 3345686
    grot
    Poziom 14  
    Jezeli wejdziesz w meni i bedzie pisac serwis klilknij na to ok i wpisz kod.Mozesz sprobowac jeszcze tak.Wyłacz tv włacznikiem głownym,wcisnij napilocie,pc i trzmaj właczajac tv włacznikiem głownym.Pozdrawiam
  • #7 3345691
    SELTST
    Poziom 11  
    Temat zamknięty dostałem sie do trybu serwisowego teraz walczę z ustawieniami
    Sekwencja do trybu serwisowego "i" + "OK" a potem w ceiemno 8500
    Dzięki wszystkim za pomoc
  • #8 3346197
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Jeżeli chodzi o to
    SELTST napisał:
    Gdzie w trybie serwisowym nalezy ustawic aby po zaprogramowaniu kanałów nie znikały na śnieg przy przełanczaniu na następny.
    to musisz wybrać odpowiedni typ tunera (głowicy) w trybie serwisowym. Zobacz jaki jest tuner w odbiorniku (jakiej firmy) i taki ustaw i zapamiętaj w trybie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig Elegance 55 MF 55-2502/8 PL/TOP doszło do przypadkowego uruchomienia trybu serwisowego za pomocą pilota 160C i naciśnięcia opcji PRERESET ALL, co spowodowało zawężenie obrazu o około 5 cm od góry i dołu oraz problemy z ustawianiem kanałów. Aby rozwiązać problem, zalecane jest wejście do trybu serwisowego poprzez naciśnięcie klawiszy "i" + "OK" na pilocie, a następnie wpisanie kodu 8500. W trybie serwisowym należy sprawdzić i odpowiednio ustawić parametry geometrii obrazu oraz typ tunera (głowicy), zgodnie z producentem tunera w odbiorniku. Wskazano również alternatywne metody wejścia do trybu serwisowego, takie jak wyłączanie i włączanie telewizora przy jednoczesnym trzymaniu określonych przycisków na pilocie. Po uzyskaniu dostępu do serwisu możliwe jest przywrócenie prawidłowych ustawień obrazu i kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA