logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przestrojenie angielskiego sony KV-X2562 na polskie pasmo

hugh_h 18 Gru 2006 22:23 1856 16
REKLAMA
  • #1 3346583
    hugh_h
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    czy ktoś może orientuje się co zrobić z tym TV zeby odbierło polskie programy? dokładny model to KV-X2562U a literka U świadczy o UK
    z tego co sie orientuje to W UK mają inny system niż u nas.
    elektonika nie jest mi obca ale niestty TV to nie moja działka :( licze na pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3346675
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Oczywiście interesuje Cię fonia ,
    wizja powinna być prawidłowa.
    Czasami trzeba zmienić w opcjach system ,lub wstawić
    fonię równoległą.

Dodano po 2 [minuty]:

Zdarzyło mi się że równoległa nie przestraja ,
    przeróbka płyty (koszt :cry:)
  • REKLAMA
  • #3 3346752
    hugh_h
    Poziom 17  
    no własnie nie bardzo moge znaleźć taką opcję żeby zmienić system
    zobaczymy może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym tv
  • #4 3346801
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Wstaw równoległą z MJM F 84/5-6MHz do odbiorników ze standardem
    obowiązującym w Wlk. Brytanii .

http://www.mjm.pl/ pozdrawiam Robert.
    Załączniki:
    • Fonie.pdf (46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3346906
    hugh_h
    Poziom 17  
    to jest tv stereo, może jest taki układ foni na stereo ?
  • #6 3347486
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Może jeszcze być drogi do rozwiązania problem braku zakresów VHF, ponieważ w GB programy są nadawane wyłącznie na zakresie UHF. Oczywiście w regionie Polski, gdzie programy też są nadawane wyłącznie na UHF to nie będzie problemem.
  • #7 3347513
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    To jest problemem, że "Sony" w każdym modelu stosowała inne rozwiązania. Ja mam KV 2584 i tu jest proste przestawianie DK/BG. Nie polecam przeróbek w tym OTVC. Lepiej już zastosować tuner TV (podobnie jak w monitorach LCD) z którego wychodzi sygnał A/V i można przez złącze Euro lub chinch cieszyć się bardzo dobrą jakością programu (również stereo). Zamiast tunera można też wykorzystać magnetowid.
  • #8 3352821
    hugh_h
    Poziom 17  
    no tak, dopiero co go kupiłem, był założenie ze pojdze przez magnetowid ale.. moze da sie łatwo przerobić.
    a teraz mam problem bo nie moge cholery przezstroić. wciskam na pilocie menu, na ekranie wyskakuje menu, tyle że nie można go przewinąć, bo nie reaguje na przyciski. przyciski sa ok, miga dioda w TV sygnalizująca odebranie sygnału, pozatym sa to te same co w telegazecie i tam działją.
    może jest jakieś zabezpieczenie przed zmiana ustawień ? staram się znaleźć manuala w necie ale nigdzie nic nie widze.
  • #10 3356013
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocvzywiście wstaw pójdzie pozdrawiam Robert.
  • REKLAMA
  • #11 3356064
    hugh_h
    Poziom 17  
    a który układ lepszy ?
  • #12 3356629
    robert75n
    Poziom 29  
    Witam ja wstawiam fonię równoległą ale czasami generator też się przydaje
  • #13 3356660
    hugh_h
    Poziom 17  
    no to jak jestes fachowcem to może, możesz mi napisać dokładnie co i gdzie podłączyć, będę bardzo wdzięczny.
    zassałem sch, ale niesty nie moge znaleźć rysunku części IF na którym to jest interesujące mnie miejsce.
    a może masz schemacik ?
    ściągnąłem sch do innego tv ale też AE2, ale chyba za bardzo sie rózni bo wejście na system I jest nie podłaczone
  • #14 3356785
    robert75n
    Poziom 29  
    Mówimy o fonii równoległej ,WE fonii podłanczasz na IF czyli wyjście sygnału z głowicy przeważnie ostatnia noga głowicy (nie mam przed sobą schematu)zasilanie +12V też znajdziesz na głowicy oznaczone może być BM lub MB wyjście fonii dajesz na filterek SFE6,0MHZ

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic102095.html#493069
  • #15 3356823
    hugh_h
    Poziom 17  
    mam na schemacie pinout głowicy, wychodza dwa sygnały IF, ale to nie problem, brakuje mi sch płytki IF, na której zakladam jest własnie filtr, wiem jak wygląda filtr ale na wyczucie to wolałbym tego nie robić.
    zciagnąłem ekran siedzi tam scalak którego nie moge zidentyfikowac
    303001
    M52308SP
    oraz drugi BA7046 który okazał się być sync separator z AFC
    sch by rozwiązał problemy, zciagnałem już któryś z różnych miejsc ale to te same kopie.
  • #16 3358199
    hugh_h
    Poziom 17  
    już dostałem sch, głowica ma wyjście symetryczne, i jest filtr SWF, jak w takim przypadku podłączyć fonię równoległa? do konwertera o którym pisałem jest pełny opis jak podłączyć więc pewnie na tamten sie skusze.
  • #17 3358363
    robert75n
    Poziom 29  
    Witam w puszce (p.cz.) nie ma filtra SFE6,0Mhz pomarańczowy 3nóżki lub niebieskiego 4nóżkowego,jezeli nie ma to musi być w scalaku ale niestety nie mam opisu scalaka, kowerter faktycznie prosta sprawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przestrojenia telewizora Sony KV-X2562U z brytyjskiego systemu nadawania na polskie pasmo. Model ten jest przystosowany do standardów UK, gdzie stosowany jest inny system telewizyjny oraz nadawanie wyłącznie w paśmie UHF, co może powodować problemy z odbiorem polskich programów, zwłaszcza w zakresie VHF. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie fonii równoległej (np. modułu MJM F 84/5-6MHz) podłączanej do wyjścia IF głowicy, co wymaga znajomości schematów i odpowiedniego podłączenia sygnału oraz zasilania +12V. W niektórych przypadkach konieczna jest przeróbka płyty głównej, co jest kosztowne i skomplikowane. Alternatywnie zaleca się użycie zewnętrznego tunera TV lub magnetowidu, które umożliwiają odbiór polskich programów i przesył sygnału A/V do telewizora przez złącza Euro lub chinch. Problemy z menu serwisowym i brakiem reakcji na przyciski mogą wynikać z zabezpieczeń lub specyfiki modelu. W modelu KV-X2562U głowica ma wyjście symetryczne i filtr SWF, co komplikuje podłączenie fonii równoległej, dlatego rozważany jest konwerter FG4C 6m jako prostsze rozwiązanie. Brak szczegółowych opisów scalaków (np. M52308SP, BA7046) utrudnia modyfikacje. Ogólnie, ze względu na różnorodność rozwiązań stosowanych przez Sony w różnych modelach, przeróbki są trudne i często bardziej praktyczne jest zastosowanie zewnętrznego tunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA