logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung D500 - brak reakcji klawiszy poza przyciskiem zasilania

quell 19 Gru 2006 02:13 1158 7
REKLAMA
  • #1 3347297
    quell
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam,
    D500 dziwnie reagujący. Tylko Pwr(czerwona słuchawka) działa poprawnie, telefon się odpala, znajduje sieć itp. Nie działają żadne klawisze, sporadycznie jakiś działa, bardziej losowo...Wymieniona taśma(na starej taka sama reakcja), czyste styki klawiszy, nie wciśnięty żaden boczny klawisz gumką obudowy.
    Nie wiem gdzie szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #2 3347306
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Czerwona słuchawka dziala poprawnie ponieważ nie ma nic wpólnego z pozostałymi klawiszami. Wszystkie klawisze poza właśnie czerwoną słuchawką podłączone są do układu U200. Więc o ile to nie jest wina programowa to spróbuj go może na początek wykąpać i wygrzać.

Samsung D500 - brak reakcji klawiszy poza przyciskiem zasilania
  • REKLAMA
  • #3 3347712
    quell
    Poziom 17  
    OK, a takie dziwne zachowanie jakie zauważyłem, po odpaleniu można bez kłopotu wcisnąć tylko jeden klawisz: 2,5,8,0, potem już nic nie działa. Po ponownym odpaleniu jakikolwiek inny z tych, tylko 0 od razu przechodzi w +
  • REKLAMA
  • #4 3347778
    Aaadam
    Poziom 26  
    Może zmień oprograwanie na początek. Jeśli nic sie nie zmieni to tak jak napisałem wykąp płytę i wygrzej ten układ U200. To się stało tak samo z siebie?
  • REKLAMA
  • #5 3347786
    quell
    Poziom 17  
    Taki telefon dostałem do sprawdzenia. Zaraz zabieram się za kąpanie go. Zauważyłem też, że się grzeje coś na płycie pod klawiszami, musze to sprawdzić. Może to zwykłe jakieś zwarcie i po czyszczeniu zacznie działać. Opiszę jak poszło.
  • #6 3352378
    quell
    Poziom 17  
    Po kąpieli i grzaniu to samo. Dlaczego akurat działają chociaż sporadycznie, tylko te klawisze? Co jeszcze jestem w stanie sprawdzić?
  • #7 3352769
    Aaadam
    Poziom 26  
    Miałeś sprawdzić co sie grzeje, zrobiłeś to ?
  • #8 3352928
    quell
    Poziom 17  
    Witam,
    Nie za bardzo wiem o co chodzi...zostawiłem w ładowarce żeby się pogrzał trochę i chciałem sprawdzić co się nagrzewa. Wróciłem po godzinie, a telefon działa! Wcześniej znalazłem uszkodzoną diodę zenera, która zwierała do masy, ale po jej wymianie też nie działał telefon. Dopiero jak trochę poleżał z ładowaniem. Bardzo ciekawe zjawisko...
    Ale i tak mam wrażenie, żę się trochę nagrzewa podczas normalnej pracy.
    ...
    Teraz mam kłopot z flaszowaniem. Zrobiły mi się same "0" w IMEI. W Winimei wywala mi błąd. Nie za bardzo wiem jak się ustawia ten program. Trzeba wybrać wersje softu (Kraj) z listy. Ale mojej wersji tam nie ma.(D500XEEG3).

Podsumowanie tematu

✨ Samsung D500 wykazuje problem z nieprawidłowym działaniem klawiszy – jedynie przycisk zasilania (czerwona słuchawka) działa poprawnie, pozostałe klawisze reagują sporadycznie i losowo. Wymieniono taśmę i oczyszczono styki, bez poprawy. Klawisze (oprócz czerwonej słuchawki) są podłączone do układu U200, który może być uszkodzony lub mieć zwarcie. Zalecane było „kąpanie” i wygrzewanie płyty, co jednak nie przyniosło efektu. Zauważono nagrzewanie się elementów pod klawiszami oraz uszkodzoną diodę zenera, która po wymianie nie rozwiązała problemu. Telefon po dłuższym ładowaniu zaczął działać poprawnie, co wskazuje na możliwe problemy z układem U200 lub innymi elementami odpowiedzialnymi za obsługę klawiatury. Pojawiły się też trudności z flashem i błędy w programie Winimei przy próbie ustawienia IMEI, związane z brakiem odpowiedniej wersji softu (D500XEEG3).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA