logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu przez złącza euro w TV Philips 28pw6305/58, dźwięk działa

Neoriv 19 Gru 2006 06:03 1677 15
REKLAMA
  • #1 3347372
    Neoriv
    Poziom 11  
    Witam, mam problem z moim tv otóz wszystko by było ok ale nie mam wizji jak ogladam przez euro np. dvd czy video jest fonia ale wizji brak dzieje sie tak na wszystkich złączach euro prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3347526
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    Mialem taki przypadek pomoglo oblutowanie plytki w okolicy gniazd euro.
  • #3 3349047
    Neoriv
    Poziom 11  
    Witam, dzieki za odpowiedż spróbuje to zrobic może własnie to w tym tkwi problem
  • REKLAMA
  • #4 3349699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3350994
    Neoriv
    Poziom 11  
    To nie kable Euro sprawdzałem chyba z 6 róznych i nic na wszystkich to samo fonia jest ale brak wizji, a czy to moze byc od kodu blokady rodzicielskiej ??? jak jakis kod wpisuje to mi wyskakuje zły a zreszta nawet nie pamietam jaki był org do tego tv czy mozna jakos skasowac to albo zmienic moze to wlasnie przez to tak sie dzieje
  • Pomocny post
    #6 3351020
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Do zdjęcia blokady spróbuj wpisać 0711 i ponownie 0711.
  • REKLAMA
  • #7 3351988
    Neoriv
    Poziom 11  
    Witam, dzięki za kod juz zmieniłem na inny ale nadal nie ma wizji na av spróbuje z tym oblutowaniem płytki ale jeśli to nie to to niemam pojecia co jeszcze może byc walnięte jeszcze raz THX za kod
  • #8 3352023
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Nie wykluczam uszkodzenia przełącznika AV/TV (scalak).
  • REKLAMA
  • #9 3352221
    Neoriv
    Poziom 11  
    Dokładnie to jest tak że jak oglądam tv i włącze cos co jest podłączone pod euro to sie telewizor sam przełączy na np. av1 ale nic nie widac tylko jest sama fonia i tak się dzieje na wszytskich wejściach euro spróbuje oblutowac najpierw ta płytke od euro wejśc a jak nie pomoże to będe dalej temat drazyl dziękuje wszystkim za pomoc
  • #10 3353870
    Neoriv
    Poziom 11  
    Witam nie wiem czemu ale teraz tv zacząl mi się "restartować" sam sie wyłącza i sam nastepnie sie włancza na bank cos jest uszkodzone tylko co???
  • #11 3354019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 3354591
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2359
    Neorix jakie to jest chassis nie przypadkiem A10?
  • #13 3354593
    Neoriv
    Poziom 11  
    Nie poprostu wczoraj tak sie stało ogladalem film i nagle sie wylaczyl a za kilka sekund wlaczyl sie sam luty dopiero po swietach bede poprawial dzis rano znowu tak mu sie stalo tylko ze teraz to sie sam wylacza i musze wyciagnac kabel z sieci i dopiero startuje na nowo

Dodano po 1 [minuty]:

Telo ja sie nie znam na tym i nie wiem co to jest chassis mam kolege co sie na tym zna ale dopiero po swietach mi to zrobi i nie wiem ile to bedzie kosztowalo i co to moze byc
  • #14 3354661
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2359
    Wystarczy odczytać z karteczki z tylniej ścianki.
    Już to sprawdziłem za Ciebie na 100% chassis A10 najprawdopodobniej procesor do wymiany częsta bolączka właśnie w tym chassis.Można go na poczatek przelutować,możesz go potraktować zamrazaczem lub suszarka wpisz w Szukaj model 28PW6305 miłego czytania.
  • #15 3356182
    Neoriv
    Poziom 11  
    Witam dzwoniłem do kolegi ktory potwierdzil ze najprawdobodobnie to uszkodzenia procesora i jakiegos scalaka co przelacza tryby z tv na av koszt wymiany to 150 zł niestety
  • #16 3486588
    Neoriv
    Poziom 11  
    Niestety oblutowanie płytki nic nie pomogło więc chyba trzeba nową kupic tylko gdzie jak ktos może to prosze o namiary

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu przy korzystaniu z wejść euro (SCART) w telewizorze Philips 28PW6305/58, gdzie dźwięk działa poprawnie, ale obraz nie jest wyświetlany na żadnym z wejść euro. Sprawdzone zostały kable euro, które nie są uszkodzone. Podejrzewano blokadę rodzicielską, jednak jej wyłączenie (kod 0711) nie rozwiązało problemu. Możliwą przyczyną jest uszkodzenie płyty głównej w okolicy gniazd euro, co może wymagać przelutowania elementów. Wskazano również na potencjalne uszkodzenie przełącznika AV/TV (układu scalonego) lub procesora w chassis A10, co jest częstą usterką w tym modelu. Po próbach lutowania telewizor zaczął się samoczynnie restartować, co może świadczyć o dalszych uszkodzeniach, np. zwarciach lub uszkodzeniu ścieżek na płycie. Koszt wymiany procesora i scalaka przełączającego tryby szacowany jest na około 150 zł. Ostatecznie oblutowanie płyty nie przyniosło efektu i zasugerowano konieczność wymiany całej płytki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA