logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 26PF5320/10: Brak obrazu lub dźwięku, zawieszanie się TV

rafapa 09 Wrz 2006 15:31 5495 8
REKLAMA
  • #1 3003226
    rafapa
    Poziom 11  
    witam!
    telewizor jak w tytule. objaw następujący: z przypadkową częstościa telewizor przy włączaniu z czuwania nie ma obrazu (brak wogóle podświetlenia matrycy), jedynie jest dźwięk. wyłączenie i ponowne włączenie powoduje zastartowanie TV. zdarza sie też odwrotna sprawa - jest obraz, nie ma dźwięku - dopiero przełączenie na inny program powoduje aktywowanie głosu. do tego dochodzi (żadko kiedy) objaw całkowitego zawieszenia się TV przy włączeniu - rozwiązaniem jest wyjęcie wtyczki z kontaktu - wtedy tv sie resetuje i jest OK. i jeszcze jedno - przy częstym przełączani programów zdarza sie że samoistnie wyświetla sie podmenu "drzemka".
    radźcie coś bo tv ma dopiero 3 miesiące, sklep umył ręce (chciałem odstąpić od umowy z racji niezgodności towaru z umową) a autoryzowany serwis philips'a (elton w katowicach) twierdzi że wszystko jest OK.
    może z Waszą pomocą będę w stanie naprowadzić serwis na właściwy trop - ja stawiam na procesor (i/lub pamięć)..... choć może jestem w błędzie... Z GóRY DZIęKI ZA POMOC!!!!:!::!::!:[/youtube]
  • REKLAMA
  • #2 3003678
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    masz może i rację, wieszanie się tv to najczęściej procek + pamięć, rzadko kiedy zasilacz w tv, no ale zawsze i to może się przytrafić, stawiam 70 do 30 na procka, pozdrawiam

ps. sprawdź u Siebie w domu gniazdko sieciowe do którego podłączony jest tv, jak po drodze przedłużacze to do wymiany!!!, jak gdzieś są iskrzenia na sieci to Będziesz miał takie objawy, właśnie wieszania się procka, a nie jest powiedziane że można to zauważyć oglądając tv
  • #3 3003736
    rafapa
    Poziom 11  
    gniazdko OK. TV zasilany przez listwę p.przepięciową.... - obajw występuje na 2 listwach i na zwykłym przedłużaczu ... zresztą za instalację ręczę - ojciec od 36 lat pracuje jako elektryk i w domu instalacja jest OK.
  • REKLAMA
  • #4 3003800
    Dixi68
    Poziom 15  
    Miałem kiedyś taki sam problem z moim telewizorem. Albo się nie chciał załączyć, albo nagle zaczynał wyświetlać na ekranie jakieś "krzaczki" czasami pojawiało się bez włączania menu lub poprostu się blokował. TV był trzy razy w naprawie i wszyscy przysięgali że jest ok. a jak go w domu włączałem to pochodził max 30 min. i padał. W moim przypadku problemem okazał się metalowy stolik. Co jakiś czas z obudowy (siatka maskująca głośnik) do stolika przeskakiwała iskra i wtedy telewizor wariował. Jak telewizor sprawdzali w serwisie to stawiali go na drewnianym stoliku włączyli i tak chodził godzinami, a w domu problem powracał. Po wymianie stolika od kilku lat telewizor działa bez problemów. Nie wiem czy Tobie to pomoże, ale warto sprawdzić. Może iskrzenie występuje wewnątrz telewizora.
  • Pomocny post
    #5 3003898
    na kozlowce
    Spec od TV
    z obwodu inwertera mogłoby coś dawać w tyłek, zasilacz? ale w kilku miesięcznym LCD?
    "rafapa" do skutku z serwisem, niech go nawet wyślą do serwisu centralnego do warszawy.

pozdrawiam
  • #6 3003932
    rafapa
    Poziom 11  
    tak zrobie.... jeśli serwis odda to napisze pismo o dalszym wystepowaniu usterki i nie popuszcze....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3005334
    czeladnik
    Spec od TV
    Ocena: 8
    Aktualizacja Software na wersje Hercules 1.30 i dla obwodu Scalera 1.33
    powinna rozwiazac problem ... przycisnij ludzi z Serwisu :D
  • REKLAMA
  • #8 3005403
    rafapa
    Poziom 11  
    jutro sie tam pofatyguje i - jak na razie grzecznie - poprosze... dzięki za sugestię!!
  • #9 3012529
    rafapa
    Poziom 11  
    wygląda na to że "czeladnik" miał rację ... :D serwis sam z siebie wgrał nowy soft i jak na razie problem nie wystepuje... serwisant powiedzial ze u nich ani razu nie bylo objawów, ale dla swietego spokoju (nakierowala ich moja wskazowka o blednej grafice) wgrali nowa wersje softu... :D:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips 26PF5320/10 wykazuje nieregularne problemy z obrazem i dźwiękiem: brak podświetlenia matrycy przy włączaniu z trybu czuwania, brak dźwięku przy obecnym obrazie, zawieszanie się urządzenia oraz samoistne wyświetlanie podmenu "drzemka". Objawy te mogą wskazywać na uszkodzenie procesora lub pamięci, choć serwis autoryzowany Philipsa nie potwierdził usterki. Wskazano również na możliwe zakłócenia w zasilaniu, jednak instalacja elektryczna i listwy przeciwprzepięciowe zostały wykluczone jako przyczyna. Jeden z użytkowników zasugerował problem z iskrzeniem na metalowych elementach otoczenia telewizora, co może powodować zakłócenia. Ostatecznie serwis wgrał aktualizację oprogramowania (wersje Hercules 1.30 i Scalera 1.33), po której problem przestał występować. Zalecane jest dalsze naciskanie na serwis w celu wymiany oprogramowania i ewentualnej dalszej diagnostyki sprzętowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA