logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować publiczne IP 88.199.105.xxx do P2P i uniknąć błędu NAT?

Radar41 19 Gru 2006 15:42 1998 6
REKLAMA
  • #1 3348571
    Radar41
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam . Potrzebuje Waszej porady. Słuchajcie jest tak:

Mam internet radiowy. Ściągam ze stron ok 350KB/s, a wysyłam ok 60KB/s. Natomiast P2P mam max. 4KB/s. Wyskakuje błąd NAT - czyli porty.
    Do tej pory miałem IP wewnętrzne: 192.168.16.11, no a zewnętrzne wiadomo wszyscy mamy wspólne bo to dzielony DSL i jest to: 83.15.47.xx. Na tym IP są raczej zablokowane porty i Azureus pokazuje Błąd NAT i sciąga max. 4KB/s

Wykupiłem wiec publiczne IP 88.199.105.xxx (całe 10zł/mc:)) No i sprawa wygląda tak ze nadal nic nie moge ściągac przez P2P z jakąs normalną prędkością. Wywala mi Błąd NAT na jakimkolwiek wybranym porcie. Dziwi mnie także ze ciągle pokazuje ze moje zewn. IP to 83.15.47.xx a nie to nowe - wykupione czyli 88.199.105.xxx.

Jednak kolega połaczył sie ze mna przez FTP własnie na tym nowym 88.199.105.xxx IP, zrobiłem sobie tez serwerek TeamSpeak2 i tez sie podłączyli z zewnątrz np. kumpel który ma neo. Więc dlaczego nie moge sciagac z jakąs normalna predkoscia z P2P? ( dziwne jest dla mnie tez: ze ja mam ciągle przydzielone IP przez DHCP i jest to IP wewn.192.168.16.11, i ja zeby np. wejsc do siebie na FTP to musze wpisac własnie to IP wewnętrzne. To nowe IP - publiczne nie działa jak, ja chce wejsc sam do siebie.)
    przykład

ftp://192.168.16.11 - zadziała u mnie na FTP i na TS2
    ftp://88.199.105.xxx - nie zadziała u mnie, ale działa u kazdego z zewnątrz kto chce sie ze mną połaczyc.

Napisałem więc maila do tej firmy od której mam neta co jest grane i otrzymałem taką wiadomość zwrotną:

Dając Panu zewnętrzne IP nie ingerujemy już w żaden sposób w porty tzn.
    cały ruch przychodzący na dany adres 88.199.105.xxx jest przekierowany na
    adres 192.168.16.11 bez sprawdzania portów. Nie ma, więc sensu przekierowywanie
    żadnych portów, bo i tak to nic nie wniesie.

Podejrzewam, że w takiej sytuacji powinno być gdzieś w konfiguracji
    programów wpisanie, na jakim zewnętrznym adresie działa program np. jak w
    DC++. 
    Może tez być opcja taka, że na pańskim firewallu są zablokowane te porty.

Firewalla nie mam zadnego. Mam tylko NOD32. Jak skonfigurowac taki program P2P. (Azureus, Emule.)

Prosze o jakies porady. Z góry dzięki i pozdrawiam.[/code]

Aha juz ustawiałem wszystko na sztywno (ten mój nowy IP na sztywno nie działa) musze miesc ten 192.. ustawiony, powyłaczałem zapory i NODa, próbowalem sie łaczyc przez 8080 tez nic. On ciągle widzi to moje WSPÓLNE IP.88.15.47.xx

Moze krótko o budowie tez mojej sieci:

Kolega ma Główne AP na dachu (sciaga sygnał od dostawcy GŁÓWNĄ ANTENĄ.Jest to siec 5GHz. Potem jest tam 1 antena dookólna i jedna mała kwadratowa antenka skierowana na mnie. Ja równiez mam na dachu AP i ciągne od niego poprzez tą małą kwadratową antenke, którą ja sam tez mam na moim maszcie. Równiez to jest 5GHz i tez jest 1 dookólna, na reszte osób.Z AP do mojego kompa leci sobie kabelek.
    Rys.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3349500
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Tak na szybko to na razie takie rozwiazanie proponuje sprawdzic: jezeli DHCP zawsze przydziela Ci dokladnie ten sam adres 192.168.16.11, to sprobuj przypisac go sobie na stale (maske tez, ale bez adresu bramki).
    Natomiast przy drugim adresie (tym zewnetrznym) wpisz i maske, i bramke (oczywiscie wlasciwe dla tego adresu zewnetrznego). System powinien wtedy laczyc sie z netem przez to polaczenie, w ktorym ma wpisana bramke.
    Mozesz sprobowac tez calkiem wyrzucic ten adres wewnetrzny.
    Pisales cos, ze przy ustawionym na sztywno adresie zewnetrznym tez Ci nie dziala - czy w takim razie ten adres zewnetrzny tez masz przydzielany z DHCP ? Jezeli tak, to czy zawsze jest on taki sam ? Sprawdz tez, czy po pobraniu adresu zewnetrznego z DHCP masz do tego polaczenia z zewnetrznym adresem przypisana bramke (w wierszu polecen wpisz ipconfig /all i sprawdz adres bramki).
    Jezeli nie pomoze, to ustaw obie karty zgodnie z zaleceniami dostawcy netu (DHCP/ sztywne IP) i zamiesc tu wynik polecenia ipconfig /all.

Pozdr!
    bart1awo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3349879
    mulat
    Poziom 17  
    wiec
    jako byly pracownik instalacji sieci radiowej (niewiem czy dobrze ale piwko wypilem i mieszam)
    bynajmniej podlaczalem net radiowy
    i z tego co wiem to maja tylko odblokowany port htttp - 80 i ftp -21
    ale rownie dobrze mozesz sprobowac tzw
    (wpisz w google) tunelowanie
    dziala to na zasadzie takiej ze przkierowuje wszystkie porty (np p2p) na port jaki masz otwarty np 80
  • REKLAMA
  • #4 3350163
    Radar41
    Poziom 10  
    bart1awo napisał:

Natomiast przy drugim adresie (tym zewnetrznym) wpisz i maske, i bramke (oczywiscie wlasciwe dla tego adresu zewnetrznego).

W tym problem ze nie znam ani maski ani bramy. Napisano mi ze ten mój nowy IP został przekierowany na 192.168.16.11 i na kompie mam uzywać tego IP. Wszyscy spoza mojej sieci łącza sie ze mną poprzez ten mój publiczny IP 88.199.105.xxx. Natomiast w sieci działa tylko ten sieciowy wewn. czyli 192.........a ten nowy publ. nie działa.
    bart1awo napisał:

Jezeli nie pomoze, to ustaw obie karty zgodnie z zaleceniami dostawcy netu (DHCP/ sztywne IP) i zamiesc tu wynik polecenia ipconfig /all.

Noo problem w tym ze ja mam tylko 1 karte i tylko działa ustawienie z IP 192....
  • Pomocny post
    #5 3350526
    bart1awo
    Poziom 13  
    Zle Cie zrozumialem poprzednim razem - myslalem ze masz dwa adresy (wewnetrzny i zewnetrzny) przypisane do tej samej karty.
    Przyczyna tego co napisales ostatnio, moga wedlug mnie byc trzy rzeczy:

1. Z tego co wiem (ale moze niewiele jeszcze wiem... :( ), nie ma czegos takiego jak "przekierowanie adresu zewnetrzengo na wewnetrzny" - jezeli masz wykupiony adres zewnetrzny, to powinienes go miec po prostu wpisany w konfiguracji polaczenia dla swojej karty sieciowej (pomiedzy Twoim komputerem a internetem bylby jeszcze router Twojego dostawcy, ktory by kierowal ruchem, ale to Cie w zasadzie nie musi nawet interesowac, gdyz powinien on byc przezroczysty). A u Ciebie jest prawdopodobnie zrobione przekierowanie (forwardowanie) portow z adresu zewnetrznego na wewnetrzny. I tu moze byc pies pogrzebany - pytanie, czy dostawca na pewno przekierowuje wszystkie porty ? Nawet jezeli tak, to...

2. ... i tak wychodzisz przez jakas bramke/NAT/firewall, na ktorym mozesz miec po prostu wyciety ruch wyjsciowy (czyli z sieci wewnetrzej do interentu) na okreslonych portach (albo raczej wyciety na prawie wszystkich portach z wyjatkiem kilku podstawowych - www, ftp, dns, poczta).

3. Piszesz ze nadal jestes widziany w swiecie pod tym adresem DSL-a co poprzednio, a nie pod wykupionym przez Ciebie adresem zewnetrznym. To jest wedlug mnie najbardziej prawdopodbna przyczyna takich kiepskich osiagow na p2p. W znanych mi klientach p2p ruch przychodzacy i wychodzacy smiga po tym IP, ktorym wychodzisz w swiat, wiec jesli to jest ten sam, ktorym wychodza wszyscy ci, ktorzy nie wykupowali sobie adresow zewnetrznych, to juz masz odpowiedz.

Podsumowujac: zeby p2p dzialaly sprawnie (z max. mozliwa wydajnoscia), musisz miec otwarte zarowno okreslone porty dla wyjscia w swiat, jak i przeforwardowane okreslone porty dla polaczen przychodzacych ze swiata (przeforwardowane z tego IP zewnetrzego przez ktory wychodzisz na swiat, na IP wewnetrzny) - wtedy masz np. HighID w eMule. A Ty moze i masz przeforwardowane, ale z tego ktorego wykupiles, a nie z tego, przez ktory wychodzisz na swiat. Problem wedlug mnie trzeba zglosic do dostawcy (zeby wypuszczal Cie w swiat przez Twoj wykupiony IP), chociaz jego rozwiazanie w duzej mierze zalezy od zapisow w regulaminie i podejscia dostawcy do tematu - wykupienie zewnetrzengo IP niekoniecznie musi oznacznac, ze _caly_ Twoj ruch bedzie sie odbywal przez niego.
    Jesli chodzi o konfiguracje Azureusa, to nie pomoge, bo nie znam. A w osle z tego co pamietam nie ma takiej opcji, zeby ustawic ruch przychodzacy na inny adres (ten wykupiony), poza tym i tak bylaby jeszcze kwestia ewentualnej blokady portow wychodzacych. Tak czy owak, porozmawiaj z dostawca, moze pomoze. Jesli nie, to neostrada jest teraz w dobrych cenach ;) (wiem, ze nie kazdy ma mozliwosc).

Uff... ale sie spisalem... Mam nadzieje, ze nie zamieszalem za bardzo.
    Powodzenia!
    bart1awo
  • REKLAMA
  • #6 3350878
    Radar41
    Poziom 10  
    Oczywiście pomógł i pkt leci do Ciebie. Na reszcie jakas konkretna odpowiedz.

Podejrzewam ze masz racje. Tyle tylko ze porty raczej na 99% sa odblokowane na tym nowym IP.

FTP - działa port 21
    Serverek zrobiłem sobie TeamSpeaka2 - działa port 8767
    Radio internetowe - działa port 8000

Podejrzewam ze jest ok z portami tyle tylko ze boje sie ze to Ip jest tak jakby tylko PRZYCHODZĄCE i przekierowane na mnie czyli na 192.168.16.11, a wyjscie i tak mam normalnie na starym IP.

No nie wiem..

A pytanko. Orientujesz sie moze jak działa PROXY? Wytłumacz mi prosze, bo na innym forum ktos mi wspomniał ze to nowe IP moze byc puszczone przez PROXY..a ja nie kumam o co biega..
  • #7 3351074
    bart1awo
    Poziom 13  
    Radar41 napisał:

[...] boje sie ze to Ip jest tak jakby tylko PRZYCHODZĄCE i przekierowane na mnie czyli na 192.168.16.11, a wyjscie i tak mam normalnie na starym IP.

Tak, dokladnie to mialem na mysli powyzej w pkt. 3, tylko chyba nie doprecyzowalem do konca - ten wykupiony adres masz tylko dla polaczen przychodzacych zainicjowanych z zewnatrz, a dla ruchu wychodzacego masz dalej ten sam stary adres co wszyscy. A klienty p2p korzystaja niestety z tego adresu, przez ktory wychodzisz w swiat, wiec dlatego nic sie nie zmienilo w ich dzialaniu.

Jesli chodzi o proxy, to niestety tez nie czaje jeszcze jak to dziala - zawsze brakowalo czasu na rozeznanie tematu.
    Pozdr!
    bart1awo
    P.S. Dzieki za punkciki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet radiowy z wewnętrznym adresem IP 192.168.16.11 i współdzielonym zewnętrznym IP 83.15.47.xx, na którym porty są prawdopodobnie zablokowane, co powoduje błąd NAT i niską prędkość P2P (4KB/s). Zakupił publiczne IP 88.199.105.xxx, które jest wykorzystywane do połączeń przychodzących (np. FTP, serwer TeamSpeak2), jednak system nadal pokazuje stare zewnętrzne IP 83.15.47.xx jako adres wyjściowy, co skutkuje brakiem poprawy prędkości P2P i błędem NAT. Problem wynika z faktu, że ruch wychodzący nadal jest kierowany przez stary adres IP i NAT dostawcy, mimo że porty na nowym IP są odblokowane. Sugerowano sprawdzenie konfiguracji adresów IP i bramek, przypisanie stałego IP wewnętrznego, a także możliwość tunelowania portów (np. przekierowanie ruchu P2P na port 80). Wskazano, że wykupione publiczne IP jest prawdopodobnie tylko do połączeń przychodzących, a ruch wychodzący przechodzi przez NAT i firewall dostawcy, co ogranicza działanie P2P. Wspomniano także o roli proxy, które może być stosowane przez dostawcę, ale nie zostało to dokładnie wyjaśnione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA