logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc w założeniu server (komuter już mam)

nelik1987 19 Gru 2006 19:15 2505 11
REKLAMA
  • #1 3349398
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam

Chcę założyć własny server, jedną rzecz już mam mianowicie komputer na server a z tego co mi się wydaje to już połowa sukcesu.

Server bedzie na windowsie Xp (wiem ze to nie zbyt dobre rozwiązanie ale innego systemu nie znam)

chciałem zacząć od założenia servera FTP zainstalowałem Cerbersua ale mam problem bo komputer podłączony jest do routera i cerberus mi wykrywa że moje ip to 192.168.1.100, zaisntalowałem no-ip ale nie wiem jak teraz rozwiązać dalej te problemy bo jak narazie na FTP wejść nie idzie :(

bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie co do dalszej rozbudowy servera na przykład o http itp...
  • REKLAMA
  • #2 3349629
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    xp na serwer :D a to dobre ...

lepiej zainteresuj sie jakiś linuxem (np debian,slax ),dobry wybór i właściwy kierunek ku serwerowi

co do logowania do ftp to musisz na cerberus zrobić przekireowanie portu dla ftp ( port21) albo odrazu umieścić serwer w DMZ na routerze

co do http to chyba apache jestw wersji dla windowsa
  • #3 3349656
    nelik1987
    Poziom 31  
    wiedziałem że tak bedzie ale przecież pisze nie znam żadnego innego systemu prócz Windowsa. Moze trochę jasniej co to tego cerberusa. Otorzyłem port 21 (UDP TCP) w routzerze ale to nic nie dało a co do tego DMZ to co mam zrobić??
  • #4 3349748
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witaj nelik1987!

Na routerze zrob przekierowanie portu 21 na Twoj komputer. Funkcja nazywa się port forwarding lub virtual server. Wpisujesz w niej adres swojego kompa - 192.168.1.100 numer portu zewnetrznego (publicznego) 21 oraz numer portu wewnetrnego (prywatnego) 21.

Z serwisem no-ip bedziesz miał problem, poniewaz Twoj komputer nie ma bezposredniego dostepu do lacza internetowego, czyli zaden z jego interfejsow sieciowych nie ma publicznego adresu. Jedyna mozliwosc to reczna aktualizacja IP w serwisie no-ip ale to sie raczej mija z celem.

Najsensowniej moim zdaniem byłoby zamienić router na maszyne linuxowa i na niej postawic serwery. To ze w tej chwili nie znasz sie na linuxie nie znaczy, ze nie mozesz sie poznac. Trzeba sie rozwijac przeciez.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3349761
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    dmz powinno byc w opcji firewall lub podobnych np przekireowanie portów,niestety cerberusa nieznam

jesli nieznasz innych systemów oprócz xp mogę pomóc ci założyć serwer na debian zdalnie
  • #6 3350529
    macos87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witaj nelik1987
    Podaj typ łącza (ADSL, DSL, itp)
    Sprecyzuj do czego Ci ten serwer.

Jeśli masz właczony dmz to nie otwieraj już żadnych portów w virtual server itp. bo to jest bez sensu.

I nie kładż servera na win (obojętnie jakim)

I odezwij się do mnie na polibudzie albo gg.
  • #7 3350740
    nelik1987
    Poziom 31  
    nie ma być to żaden server do profesjonalnych zastosowań jedynie FTP HTTP go jakiejś gierki i ewentualnie jako server pocztowy ale to nie koniecznie.

Ale priorytet to FTP

Jaki inny program polecacie do FTP??

aha a łącze mam z chello, do tego router linksys-cisco
  • REKLAMA
  • #8 3350979
    XrootX
    Poziom 13  
    Witam

Wejdz na strone webserv.pl, sciagnij webserv 1.3 ,calkiem przyzwoity produkt rodzimy: server www,sql ,ftp oraz no-ip.Jak dla poczatkujacego mysle ze to jest idealny produkt.
    Sprawdzilem przcuje pod xp ,na powyzszej stronie jest forum gdzie omawiane sa rozne problemy zwiazane z instalacja i normala praca.

Pozdrawiam
  • #9 3353084
    Pawe3
    Poziom 11  
    Ja tez polece webserver 1.3 i zaproponuje tez inne rozwiazanie a mianowiecie zainstalowanie XAMPP-a

link do xampp-a

* Apache 2.2.3
    * MySQL 5.0.27
    * PHP 5.2.0 & PHP 4.4.4
    * phpMyAdmin 2.9.1.1
    * FileZilla FTP Server 0.9.20
    * OpenSSL 0.9.8d

instalujesz wszystko naraz tylko puzniej wystarzczy skonfigurowac

sam korzystalem z obu programow (serveroe) oba sa proste w obsludze ale na poczatek webserver bedzie dobrym roziawaniem
  • REKLAMA
  • #10 3368958
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    drogi nelik1987 wejdz sobie na strone nnd.freesco.pl
    tam jest do sciagniecia linux (prrzeobiony slacware) bardzo latwy w konfiguracji instalacji, przeez caly proces zostaniesz przeprowadzony za raczke, winXP sie nadaje nawet nie za bardzo na stacje klijencka, o stabilnym serwerze morzesz zapomniec, na forum nnd jest bardzo duzo ludzi ktorzy beda chetni Ci pomoc, sam urzywalem tego systemu, serdecznie polecam tym bardziej jak sie nie bardzo znasz na linuksie i chcial bys sie czegos nauczyl
    pozdrawiam
  • #11 3392669
    Artik-pl
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeżeli mało komputerów w sieci sprawdzi sie IPCop i chyba to dobre rozwiazanie. Polecam również NND. Bardzo dobra pomoc i rozbudowane forum.
  • #12 3393878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje uruchomienie własnego serwera na komputerze z systemem Windows XP, głównie do obsługi FTP, HTTP oraz ewentualnie serwera pocztowego. Napotyka problemy z konfiguracją serwera FTP Cerberus, głównie z powodu adresu IP lokalnego (192.168.1.100) i braku dostępu z zewnątrz przez router. Wskazano konieczność przekierowania portu 21 (FTP) na routerze (port forwarding/virtual server) lub umieszczenia serwera w DMZ, aby umożliwić dostęp z internetu. Zwrócono uwagę, że korzystanie z no-ip jest utrudnione, gdy komputer nie ma publicznego adresu IP, co wymaga ręcznej aktualizacji. Zalecane jest rozważenie migracji na system Linux (np. Debian, Slax, NND, IPCop) ze względu na stabilność, bezpieczeństwo i lepsze wsparcie serwerowe. Polecono także alternatywne oprogramowanie FTP i serwerowe dla Windows XP, takie jak Webserv 1.3, XAMPP (z Apache, MySQL, FileZilla FTP Server) oraz wskazano na możliwość nauki i rozwoju umiejętności administracji serwerem na Linuksie. Podkreślono, że Windows XP nie jest optymalnym systemem do serwera, a legalność systemu i oprogramowania powinna być uwzględniona. Użytkownik posiada łącze internetowe Chello oraz router Linksys-Cisco.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA