logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wskaźnik naładowania akumulatorków AA z diodami LED?

p911 19 Gru 2006 19:29 1275 6
REKLAMA
  • #1 3349472
    p911
    Poziom 10  
    witam

nie znam sie specjalnie na elektronice (w sumie to umiem tylko w miare polutowac elementy) a chcialbym zrobic monitor napiecia zasilania (wskaznik naladowania akumulatorkow). chodzi mi o uklad skladajacy sie z 2 szeregow diod (po 4-5 diod, dla dwoch zrodel zasilania). wszystkie diody swiecilyby sie przy pelnym naladowaniu akumulatorkow (8 AA w szeregu), w miare spadku napiecia stopniowo zmniejszalaby sie liczba palacych sie diod, a ostatnia (np. dwukolorowa - z zielonego zmienialaby kolor na czerwony przy spadku napiecia do ok. 7,5-7,8V). czy ma ktos moze projekt takiego urzadzenia?

z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam i Wesolych Swiat.
    p911
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3349986
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #4 3352203
    p911
    Poziom 10  
    dzieki - ciekawy uklad.
    mam jednak kilka pytan:
    czy da sie tak go przerobic zeby ostatnia dioda zapalala sie (badz zmieniala kolor z zielonego na czerwony) przy spadku napiecia pakietu akumulatorkow do 7,5-7,8V?? (przy tym napieciu przestaje prawidlowo pracowac uklad, ktory jest nim zasilany)
    czy przy pelnym naladowaniu swieca sie wszystkie diody czy tylko skrajna (wolalbym uklad, w ktorym stopniowo gasna diody w miare rozladowania pakietu)?
    czy da sie tak go przerobic zeby stworzyc 2 linijki po 5 diod (dla 2 zrodel zasilania stosowanych jednoczesnie)??

pozdrawiam
    p911
  • REKLAMA
  • #5 3352357
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
  • REKLAMA
  • #6 3359574
    p911
    Poziom 10  
    znalazlem taka aplikacje:
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/02_08.pdf
    tylko nie bardzo wiem jak ja przerobic na potrzeby ALL1 (czyli pierwsza dioda pali sie przy 7,5-7,8V a cala linijka przy pelnym naladowaniu akumulatorkow (8AA)).
    z opisu wywynioskowalem, ze trzeba dobrac odpowiednie R8 i R17. tylko na jakie wartosci? czy trzeba cos jeszcze zmienic?

pozdrawiam i Wesolych Swiat
    p911
  • #7 3382060
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Popatrz, jakie wartości są w aplikacji. Potem weź potencjometry o takich wartościach , dołącz je do układu i trochę pokręć, aż uzyskasz wynik, który Cię zadowoli.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wskaźnika naładowania pakietu 8 akumulatorków AA z wykorzystaniem diod LED, gdzie liczba świecących się diod maleje wraz ze spadkiem napięcia, a ostatnia dioda dwukolorowa zmienia barwę z zielonej na czerwoną przy napięciu około 7,5-7,8 V. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie układu scalonego LM3914, który umożliwia stopniowe wskazywanie poziomu napięcia za pomocą szeregu diod LED. Wskazano dostępne materiały i aplikacje LM3914, które można modyfikować poprzez dobór odpowiednich rezystorów (np. R8 i R17) oraz potencjometrów, aby dostosować progi zapalania diod do wymaganego zakresu napięć. Poruszono także możliwość konfiguracji dwóch równoległych linii po 4-5 diod dla dwóch źródeł zasilania. Zalecane jest eksperymentalne dostrojenie wartości rezystorów i potencjometrów w celu uzyskania pożądanego efektu wizualnego wskaźnika naładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA