Są gotowe wskaźniki naładowania akumulatora samochodowego ale kosztują od 15zł wzwyż to nie wiele ale chciałbym to zrobić sam
Faktycznie układzik jest wielkości kostki czekolady ale co w nim siedzi? ogólnie to chodzi mi o diodę, która będzie świecić powyżej 10V i drugą diodę powyżej 12V lub to co w cytacie. Przeglądałem forum ale znalazłem tylko układy na płytkach np. linia Led a takiego nie chcę
ktoś ma na to rozwiązanie? wiem, że to nie trudne
Cytat:Układ jest bardzo mały, dzięki czemu może zostać wmontowany tak by widoczyne były tylko diody LED. kabel jest długości 0,5m, dioda wraz z kabelkiem 10cm.
Poprawnie zmontowane urządzenie powinno działać od razu. Przy zakresie napięcia od 12,5V do 16V świecić się będzie wyłącznie zielona dioda, przy napięciu od 10V do 12,5V świecić się będzie dioda zielona i czerwona(w zależności od napięcia, im niższe tym bardziej świeci dioda czerwona a mniej zielona, natomiast przy mocniej naładowanym akumulatorze jest analogicznie na odwrót), przy napięciu od 1,5V do 10V świecić się będzie wyłącznie czerwona dioda.
Faktycznie układzik jest wielkości kostki czekolady ale co w nim siedzi? ogólnie to chodzi mi o diodę, która będzie świecić powyżej 10V i drugą diodę powyżej 12V lub to co w cytacie. Przeglądałem forum ale znalazłem tylko układy na płytkach np. linia Led a takiego nie chcę
ktoś ma na to rozwiązanie? wiem, że to nie trudne