logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt RDM169 - uszkodzona końcówka mocy. Wyświetlacz nie świeci.

cinko 19 Gru 2006 22:07 2456 12
REKLAMA
  • #1 3350204
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Radio Blaupunkt RDM 169 ma uszkodzoną końcówkę mocy ( widoczne uszkodzenie gołym okiem ) TDA 7375V dwie szt.
    Po wylutowaniu końcówek podłączyłem radio, ale:
    - radio się załącza ale wyświetlacz nie świeci ( wyświetlacz ciemny nic nie wyświetla ) Cd pracuje.
    Zasilanie podpiołem jak złącze ISO:
    - 4 Potrzymanie
    - 6 Podświetlanie
    - 7 zasilanie
    - 8 masa
    CD reaguje na przyciski. On, off również.
  • REKLAMA
  • #2 3350343
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Prawdopodobnie masz uszkodzone żarówki w panelu, sprawdź i wymień.
  • #3 3351734
    cinko
    Poziom 22  
    Sprawdzę.
    Zastanawia mnie fakt, że powinno być widać cyfry wyświetlane mimo
    braku podświetlania a nic nie widać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3351812
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Powodów może być kilka. Brak zasilania na panelu - niby wszystko działa a nic nie wyświetla (tyle, że i klawisze by nie chodziły poza ON/OFF), uszkodzone żarówki i niski ustawiony kontrast więc też nic bez światła nie widać, uszkodzona taśma - więc nie dochodzą dane na wyświetlacz (ale też i problem z klawiszami wtedy).
  • #5 3355520
    cinko
    Poziom 22  
    Dodatkowe informacje na temat usterki.
    Podpytałem kolegę i radio najprawdopodobnie zostało błędnie podpięte
    i wywalało bezpiecznik ( tłumaczyło by to wypalona dziura w końcówce) Dał mi radio już bez bezpiecznika.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3355566
    djlj24
    Spec od car audio
    Z lewej strony blisko przodu masz tranzystor (obok niego w tej chwili nieistotny stabilizator do CD). Ten tranzystor lub też jeden z SMD obok niego uszkodzony - nie załącza jednej z gałęzi przez co nie świeci i nie wyświetla. Jeżeli był odwrotnie podłączony to pewnie to, ciekawe tylko czy digiceiver to przeżył bo może być różnie.
  • #7 3358301
    cinko
    Poziom 22  
    Witam.
    Tarnzystor sprawny, obok niego smd również. Napięcia zasilające panel
    zczytane na złączu X1000 to 12V i 5V. Taśma łącząca panel z resztą układu sprana. Po rozebraniu panela okazało się że jest spalona jedna żaróweczka po wymianie na podobną nic to nie zmienia. Wydaje mi się
    ze one tylko podświetlają przyciski. Radio reaguje na przyciski, można załadować CD i wyciągnąć, przełączyć z trybu CD na Tuner.
    Wyświetlacz ciemny.
  • REKLAMA
  • #8 3359309
    djlj24
    Spec od car audio
    2 żarówki podświetlają przyciski, a dwie kolejne podświetlają wyświetlacz. Załączane są osobno tranzystorami SMD.
  • #9 3361936
    cinko
    Poziom 22  
    Dziękuję za wytrwałość w pomocy.
    Przyjrzałem się dokładniej podświetlaniu i druga żaróweczka od podświetlania wyświetlacza na mierniku wskazywała, że jest dobra a w układzie nie świeciła, przełożyłem z podświetlania klawiatury i wyświetlacz świeci. :P
    Mam pytanie, w którym sklepie internetowym mogę dokupić taką żaróweczkę, czytałem że trudno dobrać odpowiednią.
    Pozdawiam.
  • #10 3362619
    djlj24
    Spec od car audio
    Kup 4 sztuki żarówek 5V/50mA i wymień wszystkie. Jeżeli nie trafisz 5V tylko 4 lub 4,5V to w DSC ustaw sobie niższą jasność i też będzie nieźle.
  • #11 3363567
    cinko
    Poziom 22  
    Dziekuję za informacje.
    W sklepach są dostępne dość długie te żaróweczki a te pod wyświetlaczem są krótkie jakby ścięte czoła miały, natomiast od podświetlania klawiatury są dłuższe.
    Wesołych i Szcześliwych Świąt Bożego Narodzenia.
  • #12 3365525
    djlj24
    Spec od car audio
    Wywal białe plastiki i mieszczą się też długie. Komplet oryginalnych żarówek to wydatek naprawdę potężny więc lepiej założyć coś innego - a potem i tak nie ma większej różnicy przy świeceniu.
  • #13 3416018
    cinko
    Poziom 22  
    Dziekuję wszystkim za pomoc w naprawie tego radia.
    Po wymianie końcówki oraz żaróweczek radio sprawne.:D
    Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt RDM 169 miało uszkodzoną końcówkę mocy TDA 7375V, co spowodowało brak podświetlenia wyświetlacza mimo działania radia i odtwarzacza CD. Po wylutowaniu uszkodzonych końcówek radio włączało się, ale wyświetlacz pozostawał ciemny. Przyczyną problemu były uszkodzone żarówki podświetlające wyświetlacz, które są osobno sterowane tranzystorami SMD. Po wymianie jednej z żarówek na sprawną z podświetlenia klawiatury wyświetlacz zaczął świecić. Zalecano wymianę wszystkich czterech żarówek 5V/50mA, nawet jeśli napięcie nominalne różni się nieznacznie, z możliwością regulacji jasności w DSC. Wymiana końcówek mocy oraz żarówek przywróciła pełną funkcjonalność radia. Dodatkowo wskazano na możliwość uszkodzenia tranzystora i taśmy łączącej panel, które jednak okazały się sprawne. Uszkodzenie końcówki mocy było prawdopodobnie spowodowane błędnym podłączeniem radia i przepaleniem bezpiecznika.
REKLAMA