logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt mp34 wyświetlacz świeci radio nie włącza się .

cyferblat 23 Maj 2007 09:22 2730 5
  • #1 3912400
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Była uszkodzona końcówka mocy TDA7377 -radio nie chciało się włączyć .
    Po wylutowaniu uszkodzonej końcówki mocy - załączyło się .
    Po wlutowamniu nowej zadziałało i CD uruchomił płytę i odtwarzał - nie miałem podłączonych głośników. Zawiozłem radio sąsiadowi , podłączyłem zasilanie i poszedł dymek ( bez głośników) . Prawdopodobnie majstrował przy przewodach - dałem się nabrać - podłączyłem + 12 jego czerwony przewód z malucha , który był minusem do złączonych ( +12V Permament , +12 power i iliminacja- wszystkie razem do owego plusa który był minusem .
    Może to był mój błąd ale na domowym zasilaczu takie podłączenie mi zadziałało . Czy to radio nie ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem zasilania ?
    W każdym razie profilaktycznie wylutowałem końcówki mocy i wyświetlacz świeci , zegar działa ale radia nie można włączyć wyłącznikiem . Załącza się na kilka sekund wyświetlacz , pokazuje czas i tylko na podłączonym +12 permanent , kiedy dodaj jeszcze +12v power - wyświetlacz nie załącza się .
    Może mi ktoś pomóc w tej naprawie ?
  • #2 3916952
    cyferblat
    Poziom 23  
    Chyba zrobiłem coś za trudny ten opis uszkodzenia ?????
    Upraszczam .
    Po przyłączeniu do zasilania ( zasilacz labor.14,4V) kabla żółtego (12V permament) - załącza się tylko zegar i podświetlony wyświetlacz i klawisze) .
    Po dołączeniu do zasilania kabla czerwonego ( 12v Ignition ( zapłon) - nic nie działa .
    Kabel Ignition steruje tranzystorkiem, npn i wymusza na kolektorze stan niski po podaniu 12V na w/w kabel - i to robi ; normalnie na kolektorze jest 5V - ale nie załącza się radio - dlaczego ?
  • #3 3917004
    matimicha88
    Poziom 1  
    Może gdzieś jest zwarcie?
  • #4 3917967
    cyferblat
    Poziom 23  
    Wlutowane nowe końcówki mocy .
  • #5 3918187
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Przejrzyj ścieżki i półprzewodniki. Może coś sie upaliło.
  • #6 3918981
    cyferblat
    Poziom 23  
    Na wejściu Standby układów TDA7277 jest cały czas 0V a chyba powinno być 5V w chwili naciśnięcia "power on" radia ?
    Zastanawiam się nad kablem iluminacja - podałem tam 12V , myślałem ,że to jest dodatkowe podświetlenie panela radia .
    Z radia poszedł dymek , ale na pewno nie pochodził on z końcówek mocy - są sprawne te wymienione .
REKLAMA