logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LG CF29C80I CHASSIS PC63A - Zanik menu ekranowego i problemy z telegazetą

szeg 19 Gru 2006 23:37 1353 4
REKLAMA
  • #1 3350652
    szeg
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Gdzie szukać usterki w TV LG CF29C80I CHASSIS PC63A
    Usterka objawia się zanikiem menu ekranowego, zanika całkiem lub przesuwa się po ekranie. Wyczytałem że menu to jest tworzone przez procesor teletekstu i to ma sens ponieważ jeżeli zaczyna się problem z menu na ekranie jest również nieprawidłowo wyświetlana telegazeta np jest przewunieta lub podzielona na dwa obrazy, lub inne zniekształcenie.
    Dodam że obraz (video) wyświetlany jest prawidłowo.
    Czy ktoś miał taki problem?
    Gdzie szukać usterki?

Z góry dziękuje za pomoc

SZEG
  • REKLAMA
  • #2 3355374
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    Mogę się tylko podzielić z Toba informacją, że mam TV LG z identyczną usterką. Odstawiłem go zniechęcony "na później" bo usterka nie wydawała mi się prosta a TV jest moją własnością. Jak u Ciebie naprawiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 3355441
    szeg
    Poziom 11  
    Jeszcze nie naprawiłem ale z tego co się doszukałem to napewno wina leży w procesorze teletekstu a dokładniej chyba w synchronizacji tego procesora.
    Jeszcze nie naprawiłem tego czekam na jakieś sugestie od kolegów z forum którzy mieli podobną usterkę.
  • REKLAMA
  • #4 3372588
    szeg
    Poziom 11  
    Może wystarczy wyłączyć zewnętrzną pamięć TXT.
    Znalazłem na forum że jeśli jest procesor txt SDA5273 i są podobne objawy to pomaga wyłączenie zewnętrznej pamięci TXT, tylko jak w tym modelu wejść w tryb serwisowy i jak wyłączyć zewnętrzną pamięć TXT?
  • #5 3433629
    szeg
    Poziom 11  
    Usterka naprawiona.
    Pomogło przelutowanie procesora i pamięci - zimne luty.
REKLAMA