logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG ch.PC63a CF28a50i - samoczynne włączanie i wyłączanie, zimne luty procesora

tele.max 18 Lut 2007 19:42 1091 0
REKLAMA
  • Włącza i wyłącza się kiedy chce.

Włącza i wyłącza się kiedy chce - istny totolotek. Czasem przez tydzień grał, a czasem przez tydzień nie dał się włączyć.
    To procesor wyłączał go do st.by. Jak wymusiłem start odchylanie ruszyło, ale było ciemno i głucho. Start wymusiłem odłączając bazę Q01 pobierającą przez R30 sygnał power z n.P30 procesora IC01 SDA30C163.

Protekcja n.53 IC01 SDA30C163 wisi w powietrzu - fabrycznie nie zamontowano tranzystora Q04 i elementów wokół niego.

Zauważyłem, że OSD np.mute, linijka głośności przesuwa się w lewo i prawo, potrafiło się też samo pokazać menu.
    Postanowiłem zbadać sygnał Vs z Q301 i n.7 końcówki pionu IC301 LA7845. Po ścieżce drukowanej (na schemacie ten sygnał gdzieś ginie) dojechałem do procka mega text IC702 SDA5273 - właśnie ta nóżka miała widoczny pod lupą zimny lut. Profilaktycznie oblutowałem nóżki obydwu procesorów (a właściwie ich podstawek) i problem zniknął.
    O autorze
    tele.max
    Poziom 21  
    Specjalizuje się w: naprawa tv
    tele.max napisał 356 postów o ocenie 34, pomógł 66 razy. Mieszka w mieście Białogard. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA