logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV sharp C-3700ss - Przetwornica nie może załapać

Myszaxx1 20 Gru 2006 00:59 1170 5
REKLAMA
  • #1 3350880
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam.Mam taki problem z tym TV: po włączeniu do sieci słychać głośny, opadający parę sekund pisk przetwornicy.Trwa to jakieś 3 sekundy i przetwornica wogóle się wyłącza.Tranzystor HOT nie ma zwarcia.Po włączeniu zamiast niego żarówki, pomiędzy C-E żarówka na chwilę zaświeca się i gaśnie razem z ustaniem pisku przetwornicy.Napięcie B+ wynosi 140V.Elektrolity po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy wymieniłem, diody posprawdzane.Przetwornica jest tu zrobiona na układzie STR 40090.Co jeszce sprawdzić??
  • REKLAMA
  • #2 3350985
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Na twoim miejscu wymieniłbym STR bo one potrafią wpowdzić w bład.Ponadto wymien elki w przetwonicy i posprawdzaj opory oraz diody.Być może trafopow.masz uszkodzony bo w sharpah jest róznie i nigdy niczego nie można być pewnym.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3351202
    krzysio007
    Poziom 15  
    szacunek dla kolegi ale czy przed podłączeniem żarówki odłączyłeś pozostałe gałęzie za zasilające (12V i jakie tam są jeszcze)?
  • REKLAMA
  • #4 3351623
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Witam.Jeśli chodzi o napiecia wychodzące z przetwornicy zasilajacej ten tv, to są tylko 2 jedno to B+ a drugie to 15V które zasila czesc bloków w tym TV.gdy wpiołem żarówke to nie odłączałem tego 15V, ale z żarówką czy bez, to napiecie było takie samo.przetwornica w tym tv stabilizuje napięcie na podstawie pomiaru napiecia z dodatkowego uzwojenia powielacza (przynajmniej tak to wyglada po połączeniach sądząc, bo schematu do tego tv nie posiadam), może ten fakt ma jakies znaczenie dla sprawy.
  • REKLAMA
  • #5 3505212
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Witam.Znowu się za niego wziołem.Zauważyłem jeszce że przez ten moment co przetwoenica startuje z kineskopu wydobywa się taki ostry syczący dźwięk (coś jak przebicie czy co??) co to może być??
  • #6 3976027
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Witam.Kolejne podejscie.Przetwornica z str'em jest w tym TV synchronizowana z powielacza.Wymieniłem C616 (przy transformatorku sprzęgającym z HOT-em) oraz 2sc2271 który steruje ten transformatorek.Teraz objaw jest taki że przetwornica startuje, na B+ jest 115V ale nie ma żadnych napięć z powielacza(brak żarzenia kinola itd.), jedynie słychać nieregularne skwierczenie z cewek odchylających i przegrzewa się (kopci) R622.Czy to ewidentnie wskazuje na trafopowielacz?? A może cewka odchylania H ma zwarcie?? jej opór wynosi 7,5ohm. Czy to prawidłowa wartość??

Witam.jednak daje sobie już spokój z tym TV.Jest zbyt stary aby się z nim bawić.Temat można zamknąć.Pozdro.
REKLAMA