logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 3010 - pikselizacja i zaniki dźwięku podczas oglądania TV

Piotr G. 21 Gru 2006 03:10 1319 4
REKLAMA
  • #1 3354521
    Piotr G.
    Poziom 11  
    Witam!
    Przepraszam za przydługawy tekst, ale chcę dokładniej naświetlić problem :)

Mam go z rok (stary, po Wizji) i było ok do dziś. Nagle w trakcie oglądania jakiegoś programu , dźwięk cos zachrobotał i wcieło go a obraz uległ totalnej , losowej pikselizacji. Nie pomogło wyłączenie i włączenie do sieci . Ale reaguje cały czas na pilota. Napięcie na wejściu głowicy albo około 14 V albo około 18 V w zależności od włączonego programu - czyli ok. Na tej samej instalacji antenowej inny tuner (Skymax) chodzi bez problemu. Gdzieś po 10 min. 3010 nagle ruszył . Potem po kilkunastu minutach znów padaczka.
    W koncu otworzyłem i stwierdziłem , że ma nieźle zakurzona płytę główną. A pogoda taka , ze powietrze wilgotne. Więc pomyślałem że to może być przyczyna. Polałem WD 40 , poczekałem z 10 min . Właczyłem - zaczął chodzić ale znów z losowymi pikselizacjami i zacięciami . Zjawisko to również występuje przy odłączonej antenie. Potem zaczął chodzić ale po kilku- kilkunastu minutach znów krótkie zakłócenie dźwięku ( takie trzeszenie ) i pojawiały się nagle , stałe , kolorowe paski poziome na ekranie - a pod spodem leciał normalny obraz. Możecie to zobaczyć na fotkach. Po resecie tunera te paski znikają i tuner jakiś czas chodzi normalnie.

Reasumując :
    a)po WD40 (wyparcie wilgoci z płyty) jakby lepiej , ale problem nie jest rozwiązany.

b) zjawiska pikselizaji pojawiały sie też bez podłączonego kabla od konwertera

c) reaguje na pilota , ale czasem nie chciał wejść w MENU lub Guide

Co to może być ?

1) problem w zasilaczu?

2) odezwał się jakiś zimny lut na płycie ?

3) pada coś w głowicy ?

4) pada jakś ważna kość ?

Nie mam do niego schematu .... czy jest to to samo co tuner 6010 ?

Jaką proponujecie metodę diagnostyki uszkodzenia ? (co i kiedy mierzyć, co odłączać na czas pomiaru itp. )

Mam nadzieję , że ktoś zna taki lub podobny przypadek i coś podpowie...

Dwa pierwsze zdjęcia pokazują owe nie zmieniające sie paski
    .
    Trzecie zdjęcie to ta totalna pikselizacja, która się czasem pojawia.
    Prosze o pomoc.

p.s ( od 10 min chodził dobrze i znów te paski)

Pzdr - Piotr
    Załączniki:
    • Philips 3010 - pikselizacja i zaniki dźwięku podczas oglądania TV 3010pad3.jpg (19.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips 3010 - pikselizacja i zaniki dźwięku podczas oglądania TV 3010_pad2.jpg (13.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips 3010 - pikselizacja i zaniki dźwięku podczas oglądania TV 3010_pad1.jpg (30.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3354636
    lev3
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam przuyczyn może być kilka ale najprawdopodobniej są zaniżone napięcia na zasilaczu i podczas rozgrzewania jest coraz większa upłynność któregoś z napięć 5V lub 3.3V , a drógą przyczyną może być za duże nagrzewanie się procesora w Philipsie 3010 jak się nie myle jest on bez radiatorka zapodaj mu jakiś radiatorek np. z karty graficznej lub inny
  • REKLAMA
  • #3 3355162
    Piotr G.
    Poziom 11  
    Dzięki koledze za szybką odpowiedź :)

Pomierzyłem napięcia przy odłączonym kablu konwertera:
    Są następujące od pinu 1 do 15 :

1= 3,3
    2= 42,8
    3= 8,6
    4= 0,0
    5= 0,0
    6= 24,2
    7= -5,7
    8= 13,1
    9= 0,0
    10= 5,2
    11= 5,2
    12= 0,0
    13= 0,0
    14= 3,3
    15= 3,3

Rano odpaliłem tuner .
    15 min ok - a potem wskoczyły paski.
    Po restarcie - od ponad pół godz. ok .
    Czyli pełna losowość.
    Podmienię jeszcze kabel od zasilania - może to tam gdzieś jest
    brak kontaktu i coś losowo zaiskrzy....

Jak to nie pomoże to zakombinuje z radiatorem na procku .
    Ale raczej stawiałbym bardziej na jakieś losowe skoki któregoś z
    napięć zasilacza - tylko jak to wyczuć które to napięcie .
    Można podpiąć oscyloskop i gapić się, czekając jak wędkarz na
    ruchy spławika ;) ... .czyli nie wiadomo jak długo :D
    Oglądałem dokładnie płytę główną , zasilacza i tą na której jest głowica.
    Nie widać jakichś pęknięć. Elementy siedzą wlutowane i nie znalazłem
    nóżek "fruwających" w punkcie lutowniczym.

Czyli na razie brak konceptu.

Proszę więc o kolejne porady - może dzięki Wam usunę
    problem przed Świętami...:)
  • REKLAMA
  • #4 3355357
    lev3
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Sprawdż na zasilaczu czy niema zimnych lutów i wymień w nim wszystkie kondensatory jak to nie pomoże to na procek daj radiatorek coś z tego powinno pomuc .
  • #5 3362434
    Piotr G.
    Poziom 11  
    Dołożyłem radiator na procesor - dość duży . Nic to nie dało:(

Zuważyłem ,że jak tuner się przesunie czy tez nim poruszyć, to
    usterka pojawia się wtedy również. Lekkie uginanie
    narożnika płyty głównej powoduje jej chwilowe ustąpienie .
    Chodzi o ten naroznik , gdzie jest taki duży EPROM (czy też procesor jednoukładowy ) w podstawce - czyli patrząc od przodu tunera po lewej
    stronie płyty, przy panelu czołowym. Uginanie pozostałych rejonów płyty głównej raczej nie daje efektu. Tak więc pachnie tu jakimś zimnym lutem albo sypaniem się struktury w którejś kości.... Czyli sprawa typu "ciężko wyczuć" :)
    Wyjąłem tą w/w kość z podstawki , oczyściłem nózki aby nie były zaśniedziałe - ale poprawy nie ma nadal . Przypuszczam jednak , że jest to problem na liniach danych , adresowych czy też sterujących . Jakoś przestaje mi wyglądać na to , że zasilacz pada - jakkkolwiek 100% pewności też tu nie ma.

Może za klilka dni pożyczę taki sam tuner i podmieniając główne bloki między nimi dokładniej określę co jest grane .
REKLAMA