Witam!
Przepraszam za przydługawy tekst, ale chcę dokładniej naświetlić problem
Mam go z rok (stary, po Wizji) i było ok do dziś. Nagle w trakcie oglądania jakiegoś programu , dźwięk cos zachrobotał i wcieło go a obraz uległ totalnej , losowej pikselizacji. Nie pomogło wyłączenie i włączenie do sieci . Ale reaguje cały czas na pilota. Napięcie na wejściu głowicy albo około 14 V albo około 18 V w zależności od włączonego programu - czyli ok. Na tej samej instalacji antenowej inny tuner (Skymax) chodzi bez problemu. Gdzieś po 10 min. 3010 nagle ruszył . Potem po kilkunastu minutach znów padaczka.
W koncu otworzyłem i stwierdziłem , że ma nieźle zakurzona płytę główną. A pogoda taka , ze powietrze wilgotne. Więc pomyślałem że to może być przyczyna. Polałem WD 40 , poczekałem z 10 min . Właczyłem - zaczął chodzić ale znów z losowymi pikselizacjami i zacięciami . Zjawisko to również występuje przy odłączonej antenie. Potem zaczął chodzić ale po kilku- kilkunastu minutach znów krótkie zakłócenie dźwięku ( takie trzeszenie ) i pojawiały się nagle , stałe , kolorowe paski poziome na ekranie - a pod spodem leciał normalny obraz. Możecie to zobaczyć na fotkach. Po resecie tunera te paski znikają i tuner jakiś czas chodzi normalnie.
Reasumując :
a)po WD40 (wyparcie wilgoci z płyty) jakby lepiej , ale problem nie jest rozwiązany.
b) zjawiska pikselizaji pojawiały sie też bez podłączonego kabla od konwertera
c) reaguje na pilota , ale czasem nie chciał wejść w MENU lub Guide
Co to może być ?
1) problem w zasilaczu?
2) odezwał się jakiś zimny lut na płycie ?
3) pada coś w głowicy ?
4) pada jakś ważna kość ?
Nie mam do niego schematu .... czy jest to to samo co tuner 6010 ?
Jaką proponujecie metodę diagnostyki uszkodzenia ? (co i kiedy mierzyć, co odłączać na czas pomiaru itp. )
Mam nadzieję , że ktoś zna taki lub podobny przypadek i coś podpowie...
Dwa pierwsze zdjęcia pokazują owe nie zmieniające sie paski
.
Trzecie zdjęcie to ta totalna pikselizacja, która się czasem pojawia.
Prosze o pomoc.
p.s ( od 10 min chodził dobrze i znów te paski)
Pzdr - Piotr
Przepraszam za przydługawy tekst, ale chcę dokładniej naświetlić problem
Mam go z rok (stary, po Wizji) i było ok do dziś. Nagle w trakcie oglądania jakiegoś programu , dźwięk cos zachrobotał i wcieło go a obraz uległ totalnej , losowej pikselizacji. Nie pomogło wyłączenie i włączenie do sieci . Ale reaguje cały czas na pilota. Napięcie na wejściu głowicy albo około 14 V albo około 18 V w zależności od włączonego programu - czyli ok. Na tej samej instalacji antenowej inny tuner (Skymax) chodzi bez problemu. Gdzieś po 10 min. 3010 nagle ruszył . Potem po kilkunastu minutach znów padaczka.
W koncu otworzyłem i stwierdziłem , że ma nieźle zakurzona płytę główną. A pogoda taka , ze powietrze wilgotne. Więc pomyślałem że to może być przyczyna. Polałem WD 40 , poczekałem z 10 min . Właczyłem - zaczął chodzić ale znów z losowymi pikselizacjami i zacięciami . Zjawisko to również występuje przy odłączonej antenie. Potem zaczął chodzić ale po kilku- kilkunastu minutach znów krótkie zakłócenie dźwięku ( takie trzeszenie ) i pojawiały się nagle , stałe , kolorowe paski poziome na ekranie - a pod spodem leciał normalny obraz. Możecie to zobaczyć na fotkach. Po resecie tunera te paski znikają i tuner jakiś czas chodzi normalnie.
Reasumując :
a)po WD40 (wyparcie wilgoci z płyty) jakby lepiej , ale problem nie jest rozwiązany.
b) zjawiska pikselizaji pojawiały sie też bez podłączonego kabla od konwertera
c) reaguje na pilota , ale czasem nie chciał wejść w MENU lub Guide
Co to może być ?
1) problem w zasilaczu?
2) odezwał się jakiś zimny lut na płycie ?
3) pada coś w głowicy ?
4) pada jakś ważna kość ?
Nie mam do niego schematu .... czy jest to to samo co tuner 6010 ?
Jaką proponujecie metodę diagnostyki uszkodzenia ? (co i kiedy mierzyć, co odłączać na czas pomiaru itp. )
Mam nadzieję , że ktoś zna taki lub podobny przypadek i coś podpowie...
Dwa pierwsze zdjęcia pokazują owe nie zmieniające sie paski
.
Trzecie zdjęcie to ta totalna pikselizacja, która się czasem pojawia.
Prosze o pomoc.
p.s ( od 10 min chodził dobrze i znów te paski)
Pzdr - Piotr