logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 3010, obraz jest cały zielony, jakby w negatywie.

maziu_k 06 Lut 2007 11:31 1626 8
REKLAMA
  • #1 3534720
    maziu_k
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Tuner niby działa ale obraz jest cały zieloni i do tego jeszcze jakby w negatywie. Od czego zaczać? Zasilanie jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 3535254
    MrokDuszy
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    maziu_k napisał:
    Tuner niby działa ale obraz jest cały zieloni i do tego jeszcze jakby w negatywie. Od czego zaczać? Zasilanie jest ok.
    od zmiany euro zlacza na nim masz sygnal RGB podawany
  • REKLAMA
  • #3 3535275
    maziu_k
    Poziom 11  
    To oczywiście zrobiłem już przed napisaniem postu.
  • #4 3535341
    MrokDuszy
    Poziom 17  
    maziu_k napisał:
    To oczywiście zrobiłem już przed napisaniem postu.
    napisz dokladniej co sie stalo z tunerem i dlaczego masz taki obraz
  • REKLAMA
  • #5 3535376
    maziu_k
    Poziom 11  
    Tunerek poprostu zaczął tak odbierać. Jedyne co próbowałem zrobić to za pomocą gorącego powietrza przelutowałem procesorki i na godzinę pojawił sie normalny obraz. Potem znowu zieleń i tak jak pisałem wcześniej coś podobnego do negatywu, tyle tylko ze z przewagą zieleni.
  • #6 3535388
    MrokDuszy
    Poziom 17  
    maziu_k napisał:
    Tunerek po prostu zaczął tak odbierać. Jedyne co próbowałem zrobić to za pomocą gorącego powietrza przelutowałem procesorki i na godzinę pojawił sie normalny obraz. Potem znowu zieleń i tak jak pisałem wcześniej coś podobnego do negatywu, tyle tylko ze z przewagą zieleni.
    dlaczego nastapila zmiana procesora i sprawdz tranzystory kolo wyjsc Euro one steroja obrazem i jeszcze kondonki czy nie maja przebicia cale sterowanie tam jest a procesor wydaje komendy byc moze cos zwiera na procesorze
  • REKLAMA
  • #7 3535416
    maziu_k
    Poziom 11  
    Nie zmieniałem procesora tylko poprawiałem lutowanie . Sprawdze pozostałem wskazówki i dam znać o wyniku.
  • #8 3545090
    stalin3
    Poziom 11  
    mialem kiedys podobny przypadek

gniazdo euro zostalo potraktowane wysokim napieciem

wymienilem plyte glowna
  • #9 5428974
    maziu_k
    Poziom 11  
    Zrobiłem to samo wymieniłem płytę .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 3010 pojawił się problem z obrazem, który jest całkowicie zielony i przypomina negatyw. Tuner działa, a zasilanie jest prawidłowe. Po wymianie złącza Euro, które dostarcza sygnał RGB, problem nie ustąpił. Próba przelutowania procesorów gorącym powietrzem na krótko przywróciła normalny obraz, jednak po chwili zieleń i efekt negatywu powróciły. Sugerowano sprawdzenie tranzystorów przy wyjściu Euro, kondensatorów pod kątem przebicia oraz całego układu sterowania obrazem, ponieważ możliwe jest zwarcie wpływające na procesor. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana płyty głównej, co potwierdziło skuteczność tej metody w podobnych przypadkach uszkodzenia spowodowanego m.in. wysokim napięciem na gnieździe Euro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA